UE a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-covid pentru călători. Țintă: Cel puțin 70% din populație, vaccinată până la vară

Țările membre ale Uniunii Europene au început, luni, să discute dacă cei care se vaccinează anti-covid ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters. Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului. Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere. La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate. Pe de altă parte, reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susținut că este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid: „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Pentru moment, UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate şi vaccinările pe ţară. Totodată, Sefcovic a spus că ţările UE trebuie să se sincronizeze într-o mai mare măsură pentru a ajuta la menţinerea deschiderii pieţei sale unice, care permite libertatea de circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor. Comisia Europeană va face presiuni asupra statelor membre pentru a stabili o țintă de vaccinare de cel puțin 70% din populația UE până la vară, potrivit unui proiect de recomandare care va fi publicată marți, scrie Bloomberg. Liderii europeni mai au un subiect fierbinte pe masă: certificatul de vaccinare.

Până în martie 2021, statele membre ar trebui să vaccineze minimum 80% din personalul din sistemul de sănătate, din sistemul de asistență socială și vârstnicii de peste 80 de ani. (…) Până în vara lui 2021, statele membre ar trebui să vaccineze minimum 70% din populația adultă”, se arată în proiectul menționat.

Comisia Europeană va promite, de asemenea, să încheie până la finele acestei luni un protocol cu statele membre privind un certificat de vaccinarecare să fie recunoscut și folosit în sistemele publice de sănătate la nivelul UE și care ar putea fi extins apoi la nivel global în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății”, se mai arată în draftul vazut de Bloomberg. Aceste certificate i-ar putea scuti pe posesori de carantină sau cerere de testare, dovedind că „nu mai reprezintă risc de călătorie”. 

Proiectul de recomandare, care nu este în formă finală și ar mai putea suferi modificări până la publicare, vine în contextul în care creșterea numărului de infectări a obligat guvernele europene să prelungească măsurile de restricție. Introducerea unor certificate de vaccinare este printre cele mai controversate subiecte pe masa liderilor europeni: aceste certificate vor permite reluarea călătoriilor, cel puțin pentru cei care au fost vaccinați. Ideea reflectă nerăbdarea economiilor bazate pe turism, cum este Grecia, de a salva sezonul estival din acest an. Pe de altă parte, țări ca Franța ezită să adopte introducerea unui astfel de certificat, care ar părea că face ca vaccinul să fie obligatoriu, în condițiile în care rezervele sunt limitate și nu toată lumea are acces.

Tensiune la vârful UE: președintele Consiliului European o CONTRAZICE pe șefa Comisiei Europene privind introducerea pașaportului de vaccinare

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propune o dezbatere publică pe tema oportunităţii introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri. Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins ideea.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a semnalat că se opune introducerii unui astfel de certificat de călătorie în scurt timp:

Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă. (…) Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea. (…) Faptul că o dezbatere este complicată sau sensibilă nu înseamnă că trebuie să o evităm. Suntem de acord în principiu cu introducerea unui astfel de certificat şi, dacă suntem de acord, când va fi momentul potrivit?”, a declarat Charles Michel într-un interviu acordat postului public olandez NPO.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că certificatele de vaccinare sunt o „necesitate medicală“, dar a avertizat că va fi foarte dificil să se stabilească la nivel politic ce privilegii ar conferi un astfel de document.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *