UDTTMR: „Prezența ambasadorului rus la Constanța reprezintă un gest ofensator și provocator”

Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România a reacționat vehement la adresa ambasadorului Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin. Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanţa a primit vineri, după ora 14:00, vizita Excelenței Sale Valeri Kuzmin. Cu acest prilej, Kuzmin a susținut, în Sala Senatului, o alocuțiune pe tema „Relațiile dintre U.E., România și Rusia: istorie și perspective”.

CITEȘTE ȘI:

Evenimentul de la Constanța a fost organizat la solicitarea Ambasadei Federației Ruse în România. În cadrul dezbaterii, Valeri Kuzmin a depășit cu mult limitele rigorilor diplomatice, iar reacțiile au fost pe măsură.

UDTTMR nu a putut să asiste impasibilă în acest context și, duminică seară, a transmis un punct de vedere:

„La 6 ani de la anexarea ilegală a Crimeei, am asistat, la sfârșitul săptămânii trecute, la încă o regretabilă demonstrație de sfidare a principiilor democratice și a drepturilor omului. În timpul unei vizite la Constanța, Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a făcut o serie de declarații ofensatoare la adresa tătarilor, a Medjlisului și a liderilor acestei organizații pe care a numit-o „teroristă”. Încercarea domniei sale de a ne convinge că realitatea în rândul tătarilor din Crimeea este cu totul alta decât cea pe care o cunoaștem noi reprezintă o lamentabilă pledoarie în favoarea dezinformării și manipulării. În ciuda sancțiunilor impuse la nivel internațional, oficialii ruși continuă să își practice o politică proprie, generatoare de tensiuni și încălcări ale drepturilor omului. Iar în acest sens, exemplele venite din rândul tătarilor din Crimeea sunt elocvente. Dispariția fără urmă a unor tătari care și-au manifestat deschis ostilitatea față de politica Rusiei, închiderea mijloacelor de informare în masă ale tătarilor, în favoarea redeschiderii altora care sunt aservite regimului de la Moscova, numirea impusă a unui lider religios, interzicerea Medjlisului Național al Tătarilor Crimeeni, mergându-se până la declararea organizației drept una „teroristă” și constituirea unui așa-zis congres al tătarilor din Crimeea, care, și acesta, este aservit puterii de la Kremlin, toate sunt, pentru noi, tătarii, încălcări grave ale drepturilor omului și ale principiilor democratice. Mesajele care ajung la noi de la tătarii din Crimeea infirmă tabloul potemkinian prezentat de oficialii ruși. Realitatea este cu totul alta, una dură, opresivă, intimidantă, nedemnă de secolul în care trăim. Suntem consternați de agresivitatea discursului diplomatului rus și cu privire la contextul internațional și, mai ales, în ceea ce privește regiunea Mării Negre. Însăși prezența ambasadorului rus la Constanța, la propria-i solicitare(!), exact la împlinirea a 6 ani de la anexarea ilegală a Crimeei, anexare sancționată la nivel internațional, reprezintă un gest ofensator și provocator. Comunitatea tătară din România are marele avantaj de a fi parte a unui stat membru al NATO și al Uniunii Europene! Noi, tătarii din România, trăim pe aceste meleaguri de sute de ani, în bună înțelegere cu toate celelalte comunități etnice și cu populația majoritară și ne raportăm unor valori și principii democratice de la care nu ne dorim să abdicăm și la care ne-am bucura să știm că au acces și frații noștri din Crimeea!”, au transmis reprezentanții UDTTMR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *