UDTR: Schimb de experiență educaţional, cultural şi religios în Republica Turcia

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un schimb de experienţă în domeniul educaţional, cultural şi religios în Republica Turcia, în perioada 25 iulie-2 august. Proiectul a fost coordonat de Comisia de cultură a UDTR şi a reunit profesori, responsabili din cadrul Ministerului Educaţiei-Direcţia Minorităţi Naţionale şi ISJ Constanţa, precum şi reprezentanţi ai Comisiilor de cultură şi religie. Paricipanţii la proiect au avut posibilitatea să viziteze vestigii istorice din Istanbul şi Edirne precum Aya Sofia, Palatele Topkapı şi Dolmabahçe precum şi moscheea Selimiye, operă a arhitectului Mimar Sinan, construită între anii 1569-1575 la cererea Sultanului Selim al II-lea.

Marmaris Turcia 6

În cadrul aceluiaşi proiect, o delegaţie de profesori români a avut o întrevedere cu directori de instituţii de învăţământ din Marmaris. Din delegaţie au făcut parte: prof. Serin Türkoğlu, prof. Melek Osman, prof. Corina Ceama-director Direcţia Învăţământ Preuniversitar (Ministerul Educaţiei), prof. Livia Nicolae-inspector Direcţia Minorităţi (Ministerul Educaţiei), prof. Floriana Petre-inspector şcolar general adj. (ISJ Constanţa), prof. Icbal Anefi-inspector şcolar pentru minoritatea turcă (ISJ Constanţa). Potrivit declaraţiei inspectorului şcolar, prof. Icbal Anefi, delegaţia de profesori din România a vizitat Liceul „Nurettin Gençalioğlu Anadolu” şi Şcoala Gimnazială „Beldibi Sıtkı Zaralı” din Marmaris Muğla, unde au fost primiţi de directorul instituţiei, Ali Ihsan Damkaçi. „Discuţiile s-au axat în principal pe oportunităţile comune de a încheia parteneriate şcolare şi de a înfrăţi unităţi de învăţământ din România şi Turcia. Totodată, am convenit să sprijinim participarea tinerilor din cele două ţări la proiectele de tip Erasmus”, a declarat inspectorul şcolar, prof. Icbal Anefi.

Proiectul face parte din seria de programe organizate de UDTR cu scopul de a întări relaţiile bilaterale din domeniul educaţiei şi culturii dintre România şi Turcia. Coordonatoarea proiectului, prof. Serin Türkoğlu, a declarat:

Este pentru prima dată când am organizat un proiect atât de amplu în Republica Turcia la care au participat atât profesori de limba turcă maternă cât şi lideri ai comisiilor de cultură, religie şi tineret. Suntem convinşi că prin parteneriatele pe care le vom încheia cu cele două instituţii de învăţământ, Liceul „Nurettin Gençalioğlu Anadolu” şi Şcoala Gimnazială „Beldibi Sıtkı Zaralı” din Marmaris vom contribui la diversificarea şi la creşterea numărului de proiecte încheiate între instituţiile de învăţământ din România şi Republica Turcia.”

Schimbul de experienţă a avut loc la invitaţia Sindicatului Învăţământului din Republica Turcia (Türk Eğitim-SEN) şi s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.