UDMR face ochi dulci coaliției PSD – UDMR – PNL. Kelemen Hunor: „Ar fi o majoritate confortabilă”

Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituției, declară președintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă”. Kelemen Hunor spune la RFI despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam”.

Ce coaliție vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că „sunt posibilități și cu USR-ul și cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcție te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă și ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleași probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”. Liderul UDMR precizează că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: „Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

În opinia sa, „dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.

De asemenea, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a afirmat, marţi seară, că ar trebui ca a treia încercare de formare a Guvernului să fie reuşită, „după două încercări mai puţin reuşite”. „Dacă PNL nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu USR va trebui găsită o altă majoritate”, a afirmat Cseke Attila, precizând că este nevoie de compromis pentru că „partidele pun nişte condiţii imposibil de acceptat”.

Noi credem că după două încercări mai puţin reuşite până la urmă este cazul ca a treia încercare, totuşi, să fie reuşită, pentru că suntem într-o criză puternică sanitară şi criză politică pentru că avem de aproape două luni un guvern interimar şi ne trebuie un guvern cu puteri depline”, a declarat, marţi seară, la Digi 24, Cseke Attila.

Acesta a precizat că UDMR este deschis să discute pentru conturarea unei majorităţi.

Dacă PNL nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere (…) valabilă cu USR va trebui găsită o altă majoritate pentru că nu putem să stăm (…) în această situaţie. Partidele pun nişte condiţii pentru celălalt posibil partener – indiferent cine ar fi – imposibil de acceptat. Ar trebui, aşa ca în viaţa de zi cu zi, şi în politică să mai facem şi compromisuri şi să găsim soluţia de a instala un guvern cu puteri depline şi o majoritate în Parlament”, a adăugat Cseke Attila.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “UDMR face ochi dulci coaliției PSD – UDMR – PNL. Kelemen Hunor: „Ar fi o majoritate confortabilă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *