UDMR, despre situația urșilor: „Este SCĂPATĂ de sub CONTROL! Cât de JALNIC trebuie să fii să ceri demisia ministrului?”

Senatorul Fejér László Ödön, vicelider al grupului senatorial UDMR, avertizează că situaţia urşilor este scăpată de sub control, în condiţiile în care aproape zilnic se înregistrează atacuri ale acestor animale asupra oamenilor, iar unii „ecologişti de tastatură” se opun măsurilor menite să protejeze vieţile omeneşti.

Situația este scăpată de sub control, viețile oamenilor sunt în pericol din cauza atacurilor urșilor în județele Harghita și Covasna și nu numai, iar, în momentul de față, unii ecologiști de tastatură nu fac nimic constructiv, doar decredibilizează orice acțiune a membrilor acelor organizații de mediu care într-adevăr se concentrează asupra găsirii unor soluții necesare. În urma gesturilor și inițiativelor acestor așa-ziși ecologiști este evident faptul că ei nu înțeleg sensul sintagmei “a fi activist în România”; pentru ei se pare că aceasta înseamnă doar să devii inamicul semenilor tăi în lupta cu urșii”, a declarat vice-liderul grupului UDMR din Senat, după cele întâmplate în localitatea Zagon din județul Covasna, unde un bărbat a fost rănit grav după ce a fost atacat de urs în grădina casei sale, care a fost transportat la UPU Sfântu Gheorghe.

Vice-liderul senatorilor UDMR a atras atenția asupra faptului că acești agenți iresponsabili nu știu ce se întâmplă pe teren, în aceste județe afectate, și este foarte ușor să manipuleze opinia publică prin mesaje eronate: „Agent Green susține cu tărie că gospodăriile nu sunt bine protejate cu garduri de fire electrice, dar se pare ca încă nu au aflat despre atacul de ieri când un bărbat a fost atacat de un urs chiar în timp ce își recondiționa gardul electric”- a precizat Fejér László Ödön.

Este tot mai îngrijorătoare situația din aceste județe, oamenii trăiesc cu frică și nu ies din casă. Este de salutat faptul că Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege, care ar da posibilitatea autorităților locale ca într-un interval de 24 de ore să intervină prin sedare sau împușcare, în funcție de situația de la fața locului. Doar autoritățile locale pot decide cât de gravă este situația. Cât de jalnic trebuie să fii încât să ceri demisia ministrului când acesta vrea să elaboreze o legislație care să salveze vieți„, a subliniat senatorul Fejér László Ödön.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că a început consultări pentru modificarea legislaţiei astfel încât autorităţile locale să poată interveni în cel mult 24 de ore de la un atac al unui urs pentru îndepărtarea pericolului, prin sedarea sau împuşcarea animalului.

„Am iniţiat o serie de consultări cu privire la atacurile de urşi din ultimele zile în Ţinutul Secuiesc cu toate organizaţiile şi instituţiile direct implicate în această zonă pentru a discuta despre modificarea legislaţiei care ar da posibilitatea autorităţilor locale – ca prin sedare sau împuşcare – să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac”, a afirmat Tanczos Barna, luni, într-o postare pe Facebook.

El a anunţat că, de la ora 18, se va întâlni cu primarii din Ţinutul Secuiesc, asociaţiile de vânătoare şi organizaţiile de fermieri.

Avem o responsabilitate enormă şi trebuie să luăm împreună, în mod raţional, cele mai bune decizii în această temă”, a adăugat ministrul Mediului.

Tanczos Barna speculează oportunitatea și pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție, este mesajul activiștilor de la Greenpece România, după ce ministrul Mediului a anunțat o întâlnire în Ținutul Secuiesc pe tema urșilor agresivi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție. Într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele și atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului, Tánczos Barna speculează oportunitatea și anunță două măsuri salvatoare, explicând doar una dintre ele: Intervenția imediată, întradevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situații de criză, care va fi aplicată gradual prin: alungarea animalului, tranchilizare și relocare dacă vizitele se repetă, împușcare dacă animalul are comportamentul alterat și devine agresiv”, este mesajul postat de Greenpeace România.

Potrivit activiștilor de mediu, intervenția de prevenție în pădure ar putea avea loc, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar „ar putea deveni periculos”.

„Această măsură deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenția de urgență, dar deloc explicată în intervențiile ministrului. (…) Prevenție și management nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci mai degrabă inventarierea populației, studii privind efectele hrănirii lor, un sistem de monitorizare prin GPS al comportamentului urșilor din pădure și măsuri de protecție (garduri, alarme etc.) pentru comunitățile aflate în pericol”, se menționează în mesajul Greenpeace România.

În ultimele zile, doi bărbaţi din judeţul Harghita au fost atacaţi de urşi, fiind răniţi. Primul atac a avut loc vineri, un bărbat de 54 de ani fiind atacat la ferma sa şi suferind multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei. El a fost operat timp de şase ore la Spitalul din MIercurea Ciuc. Duminică, un alt bărbat, de 53 de ani, din Căpâlniţa, a fost atacat de un urs când verifica gardul electric din zona unde are animale. Şi el a fost dus la spital, fiind operat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.