Spread the love

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ a fost inițiată de 26 de deputați și senatori ai UDMR. Parlamentarii Uniunii consideră faptul că se impune schimbarea duratei mandatelor aleșilor locali (primari, viceprimari, consilieri locali, președinți și vicepreședinți de consilii județene și consilieri județeni) de la 4 la 5 ani.

„Există multe exemple din statele membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administrație publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani. (…) Motivele adoptării modelului cu durate diferite sunt de ordin politic și administrativ, care oferă soluția la acele sincope care afectează cetățeanul cu problemele lui de fiecare zi. (…) Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel local. (…) Nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, iar fondurile europene sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Printre parlamentarii care susțin inițiativa se regăsește și deputatul UDMR de Constanța, István-János Antal, care ne-a precizat faptul că, în cazul în care propunerea va fi adoptată, aceasta se va aplica după alegerile locale din vara acestui an.

Propunerea nu se referă la alegerile din 2020. Dacă găsim parteneri să voteze și să treacă, va fi valabil începând cu anul electoral 2024! Un mandat de 4 ani nu este suficient pentru derularea bugetară a fondurilor europene, de exemplu. Un primar nu reușește să finalizeze un proiect în 4 ani, de la primul pas până la ultimul. Apoi, principalul scop este de a despărți alegerile prezidențiale de cele parlamentare, să nu fie în același an!”, a spus deputatul Antal, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă a fost inițiată pe 10 februarie a.c. și se află în dezbatere publică, iar doritorii își pot exprima opiniile AICI!

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *