UDMR ar putea să voteze PENTRU la moțiunea de cenzură a PSD! Miza: Alegerea primarilor în două tururi

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, cel mai probabil în luna iunie. PSD încearcă să se folosească de toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a face opoziție la actuala guvernare, chiar dacă știe că nu are mari șanse să câștige la moțiunea de cenzură. Pentru ca PSD să poată măcar să spere la o victorie la moțiunea de cenzură trebuie să atragă voturi chiar din actuala coaliție de guvernare. PNL-USR-PLUS-UDMR au împreună 241 de voturi, potrivit datelor publicate pe site-urile Camerei și Senatului. Minimul necesar pentru o majoritate este de 233. Dacă actuala coaliție de guvernare pierde 8 voturi, va avea mari probleme să mai rămână la conducerea guvernului.

Speranțele PSD sunt legate mai mult de UDMR, partidul care poate decide dacă moțiunea trece sau nu. Și UDMR are un mare motiv pentru care ar pleca din actuala coaliție de guvernare: alegerea primarilor în două tururi. UDMR este partidul care se opune cel mai mult unui astfel de proiect. Deși de mai bine de 3 ani de zile, PNL și USRPLUS promit un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, odată ajunși la guvernare nu mai au nicio intenție în acest sens și se pare că proiectul a rămas îngropat în promisiuni electorale. Alegerea primarilor în două tururi nu se regăsește nici măcar în programul de guvernare al actualei coaliții. Alegerea primarilor în două tururi este un proiect dorit cu mare interes de USRPLUS, care ar avea cel mai mult de câștigat la alegerile locale, deoarece în turul doi ar putea face alianțe pentru a-și asigura victoria în diferite orașe mari. Pe de altă parte, partidele care au deja un număr foarte mare de primari – PSD și PNL – refuză un astfel de proiect pentru că ar risca să-și piardă avantajul. Un primar în funcție are șanse mari să câștige alegerile într-un singur tur, pe când în două tururi i se reduc șansele la victorie.

UDMR are interese care țin de minoritatea maghiară. Uniunea a câștigat zonele în care există un număr mare de etnici maghiari, dar acest lucru se poate schimba în două tururi. Dacă alegerea primarilor s-ar face în două tururi, atunci partide precum PSD, PNL, USRPLUS etc ar putea face alianță în diferite orașe și să învingă UDMR. Maghiarii de la UDMR domină anumite zone din țară, însă sunt avantajați de faptul că nu au concurență, iar celelalte partide nu au reușit să formeze o alianță locală. Este foarte important pentru UDMR să aibă primari de etnie maghiară în anumite orașe din țară, mai ales în Transilvania, deoarece își poate continua politica privind minoritatea maghiară din România. Această bătălie de „identitate a minorităților” ar putea să fie pusă în umbră dacă UDMR ar pierde controlul anumitor orașe din Transilvania.

Astfel, în cazul în care USRPLUS va insista foarte mult cu alegerile locale în două tururi, atunci există toate șansele ca UDMR să plece de la guvernare și să treacă de partea PSD. PSD, UDMR și AUR ar strânge împreună 230 de voturi și ar mai avea nevoie doar de alte 3 voturi pentru a demite guvernul. Cele 3 voturi ar putea veni tocmai de la parlamentarii neafiliați în acest moment, printre care Diana Șoșoacă. Dacă vrea să pună presiune pe actuala coaliție de guvernare, PSD ar putea forța o dezbatere publică despre alegerea primarilor în două tururi și să constrângă partidele din coaliție să se poziționeze pro sau contra proiectului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *