Ucrainenii vor să lupte până la… moarte: RESPING ultimatumul armatei ruse în privința Mariupol

Forțele ucrainene vor continua să apere orașul în ciuda ultimatumului dat de Rusia, au declarat duminică oficialii din Mariupol. Un consilier al primarului din Mariupol a răspuns la cererea Ministerului rus al Apărării ca soldații ucraineni care încă mai opun rezistență într-o parte a orașului să se predea, spunând că forțele ucrainene continuă să lupte, anunță CNN.

În cursul serii (de sâmbătă), ocupanții au anunțat că vor oferi un coridor de predare pentru trupele rămase. Dar, începând de astăzi, apărătorii noștri continuă să țină apărarea”, a declarat Petro Andriușcenko pe Telegram.

Andriușcenko a mai spus că rezistența față de ruși continuă dincolo de combinatul siderurgic Azovstal, un bastion pentru forțele ucrainene care luptă în Mariupol.

În ciuda dorinței ocupanților de a arăta că locul ostilităților se limitează la oțelăria Azovstal, acest lucru nu corespunde realității. Noaptea trecută au avut loc lupte pe strada Taganrog, care se află la cinci kilometri distanță de Azovstal”, a spus ucraineanul. „În timpul luptelor, ocupanții au bombardat din nou cu artilerie grea casele rezidențiale private. De asemenea, a continuat și bombardarea zonei portuare„, a adăugat Petro Andriușcenko. Jurnaliștii nu au putut confirma informațiile furnizate de consilierul primarului din Mariupol.

Ministrul rus al apărării a declarat că dacă forţele ucrainene de la Mariupol depun armele până duminică, începând cu ora 03.00 GMT (06.00, ora României), vieţile lor vor fi cruţate, a informat agenţia de presă rusă Tass, citată de BBC. Potrivit BBC, luptătorii ucraineni şi „mercenarii străini” pot depune armele între orele 06.00 şi 13.00. Ei vor fi trataţi în conformitate cu convenţia de la Geneva privind prizonierii de război.

„Resturile grupării ucrainene de luptători la Mariupol sunt în prezent blocate complet pe locul uzinei metalurgice Azovstal. Singura lor şansă de a-şi salva vieţile este să depună voluntar armele şi să se predea”, afirmase purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Tot sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni din oraşul Mariupol asediat de armata rusă „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei, din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu armata rusă, informează AFP.

„În această dimineaţă, nu am reuşit să negociem cu ocupanţii un acord de încetare a focului asupra itinerariilor de evacuare. De aceea, din nefericire, nu vom deschide coridoare umanitare astăzi”, duminică, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. „Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca aceste coridoare umanitare să fie reluate pe cât de repede posibil”, a adăugat ea.

Vereşciuk a cerut de asemenea deschiderea unui coridor de evacuare pentru militarii răniţi din oraşul Mariupol, devastat de lupte.

Încă un general rus a murit în Ucraina. Vladimir Frolov, asediatorul Mariupolului

Generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a murit în luptă în Ucraina, fiind înmormântat sâmbăta aceasta la Sankt Petersburg, relatează două mass-media ruse, citate de AFP.

„Generalul-maior a murit în timpul operaţiunii militare speciale ruse din Ucraina”, relatează site-ul rus Kommersant, citând serviciul de presă al administraţiei din Sankt Petersburg.

Înmormântarea sa, cu onoruri militare, a avut loc la cimitirul Serafimovsky în prezenţa lui Alexander Beglov, guvernatorul Sankt Petersburgului. Potrivit guvernatorului, Vladimir Frolov „a căzut la datorie în luptele cu inamicul ucrainean”.

Kommersant adaugă că generalul Frolov a fost nepotul unui soldat al „Marele Război Patriotic” – participarea Uniunii Sovietice la al Doilea Război Mondial.

Această nouă dispariţie ar duce la şase numărul generalilor care au murit în război din 24 februarie, la care se adaugă şi dispariţia unui amiral. În urmă cu trei săptămâni, Ucraina a susţinut că l-a ucis pe comandantul Armatei 49 din Districtul Sud al Rusiei, generalul Iakov Rezanţev.

Rata mortalităţii în rândul ofiţerilor ruşi de rang înalt este foarte mare. Consilierul preşedintelui ucrainean, Mihaïlo Podoliak, a descris-o drept „extraordinară”, atribuind-o „lipsei totale de pregătire” a armatei ruse, adăugând că „zeci de ofiţeri de rang mediu (locotenenţi, căpitani) au fost ucişi”.

Dacă s-ar confirma singura cifră de cinci generali ucişi, ar însemna că trupele lui Vladimir Putin ar fi pierdut mai mult de un sfert din generalii lor în mai puţin de o lună, întrucât diverşi analişti estimează numărul lor pe teren la aproximativ douăzeci. Prin comparaţie, armata americană a pierdut doi generali în războiul din Coreea, care a durat trei ani cu faze de intensitate foarte mare. În Vietnam, ea a pierdut treisprezece în mai bine de zece ani de angajament militar. Acest lucru s-ar putea explica în special printr-o dorinţă deliberată a Ucrainei de a viza ofiţerii ruşi, pentru a perturba lanţul de comandă al armatei ruse, scrie AFP.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.