Ucraina se pregătește de o invazie. Rusia a ÎNTRERUPT legăturile aeriene cu Turcia UPDATE – Reacția NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei, informează Reuters.

În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. (…) Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, aflat în vizită la sediul NATO de la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va adera la NATO: „Le revine celor 30 de aliaţi din NATO să decidă când este pregătită Ucraina pentru a deveni membră. Nimeni altcineva nu are vreun drept de a încerca să intervină sau să interfereze în acest proces. Rusia încearcă acum să restabilească un fel de sferă de influenţă unde ea încearcă să decidă ce pot face vecinii”, a accentuat secretarul general al Alianţei.

De partea sa, şeful diplomaţiei ucrainene a insistat că NATO şi Occidentul trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o escaladare a violenţelor între Ucraina şi Rusia.

La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri care vor descuraja Rusia şi care vor limita intenţiile sale agresive. Acest lucru ar putea fi … o nouă rundă de sancţiuni care ar putea creşte preţul agresiunii ruse. Acesta ar putea fi un sprijin direct menit să consolideze capacităţile de apărare ale Ucrainei. Întrucât ştim că Rusia nu precupeţeşte niciun efort pentru a împiedica ţări terţe să coopereze cu Ucraina în sectorul apărării. Rusia lucrează asiduu pentru a ne submina capacităţile de apărare”, a declarat Kuleba în aceeaşi conferinţă de presă.

Conflictul din Ucraina escaladează de la o zi la alta, iar aproape zilnic apar informații despre conflicte armate întinse pe linia frontului. În ziua de luni, 12 aprilie, un soldat ucrainean a fost ucis, iar doi au fost răniți, informează Unian.info, o agenție de presă din Ucraina. Satele în care au fost înregistrare lupte sunt: Pisky, Kamianka, Pivdenne, Shumy, Zaitseve, Novhorodske și Mayorsk; de asemenea, au mai fost raportate în Zolote, regiunea Luhansk. Comandamentul Forțelor Armate din Ucraina a raportat un soldat ucis în acțiune pe fondul uneia dintre cele 17 încălcări ale acordului de încetare a focului de către grupurile armate controlate de Rusia în zona de război Donbas, luni, 12 aprilie. Încălcările au fost raportate reprezentanților OSCE.

În ziua trecută, 12 aprilie, în zona Operațiunii Forțelor Comune au fost înregistrate până la 17 încălcări ale încetării focului de către formațiunile armate ale Federației Ruse„, au declarat reprezentanții centrului de presă al comandamentului ucrainean.

În special, spun oficialii din Ucraina, inamicul a tras mitraliere grele în apropierea satului Pisky, precum și puști automate în apropierea satului Kamianka.

Un membru al forțelor comune a primit o plagă de foc mortală în mijlocul focului deschis de formațiunile armate ale Federației Ruse pe pozițiile unităților noastre”, se arată în raport.

De asemenea, trupele conduse de Rusia au folosit mortiere interzise de 120 mm, arme instalate pe vehicule de luptă a infanteriei, lansatoare de grenade antitanc și puști în apropierea satului Pivdenne, în timp ce au fost utilizate mortiere de 82 mm, lansatoare de grenade de diferite sisteme, mitraliere grele și puști lângă satele Shumy și Zaitseve. Mai mult, au tras cu arme instalate pe vehicule de luptă de infanterie și lansatoare de grenade antitanc în apropierea satului Novhorodske, precum și lansatoare de grenade și puști automate în apropierea satului Zolote-4. Mai mult, inamicul a plantat de la distanță mine antipersonal POM-2, folosind de două ori lansatoare de grenade antitanc în apropierea satului Zaitseve. De la ora 00:00 până la ora 07:00, ora Kievului, pe 13 aprilie, au fost înregistrate trei încălcări ale încetării focului în zona JFO. În special, inamicul a tras mortiere de 82 mm lângă Pivdenne.

În apropierea satului Mayorsk, un UAV inamic, în timp ce traversa linia de contact, a aruncat grenade pe pozițiile unităților noastre, în urma cărora un soldat a primit o rană fatală”, se spune în raport.

Alți doi membri ai forțelor comune au fost răniți. Au fost duși de urgență la spital unde au primit asistență medicală. Încălcările au fost raportate reprezentanților OSCE prin intermediul Centrului Comun pentru Control și Coordonare (JCCC) a încetării focului din Donbas.

În așteptarea unei noi întâlniri a Grupului de contact trilateral, forțele de ocupație au crescut numărul de atacuri de-a lungul întregii linii de contact, folosind arme interzise de acordurile de la Minsk. În același timp, intensitatea războiului informațional și rapoartele false din informații spațiul în teritoriile ocupate temporar și în Federația Rusă a crescut semnificativ „, au declarat reprezentanții de la sediul JFO.

Forțele controlate de Rusia au continuat, de asemenea, să escaladeze situația în apropierea uneia dintre zonele de dezangajare, bombardând orașul Zolote, regiunea Luhansk, pentru a nu deschide punctul de control local de pe partea ocupată a Ucrainei.

Participanții la Grupul de contact trilateral (Ucraina, Rusia și OSCE) privind soluționarea păcii din Donbas din 22 iulie au convenit asupra unui încetare a focului complet și cuprinzător de-a lungul liniei de contact de la ora 00:01 de luni, 27 iulie 2020. În chiar prima zi a armistițiului nou convenit, forțele militare hibride ale Rusiei au lansat trei atacuri asupra pozițiilor ucrainene în Donbas, estul Ucrainei. Ucraina a raportat mai multe astfel de încălcări în ultima perioadă.

Moscova susține în continuare că mișcările trupelor se află în Rusia, ca parte a unui exercițiu militar planificat, și nu reprezintă o amenințare. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că o invazie rusă este „o posibilitate foarte reală” pentru care țara sa se pregătește, informează agenția de presă din Ucraina Unian.info.

Bineînțeles. Știm, din 2014 știm că poate fi în fiecare zi”. (…) Sunt gata, dar suntem pregătiți și pentru că suntem pe pământul nostru și pe teritoriul nostru”, a declarat Zelensky unui corespondent al CNN în timpul unei vizite recente la frontul din estul Ucrainei.

Donbas, o zonă fierbinte. Rusia adună trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

De la sfârșitul lunii martie, agravarea situației a fost observată în zona de război din Donbas, unde forțele controlate de Rusia recurg în mod constant la provocări și încălcări ale încetării focului. Unsprezece militari ucraineni au fost uciși în acțiune doar în ultimele două săptămâni.

La 30 martie, comandantul-șef al forțelor armate din Ucraina, Ruslan Khomchak, s-a adresat Parlamentului țării, spunând că Rusia, sub masca pregătirii exercițiilor militare din vestul 2021, trage trupe la frontiera Ucrainei: la Bryansk și regiunile Voronej și în Crimeea ocupată. Khomchak a spus că 28 de grupuri tactice ale batalionului rus sunt acum staționate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene și în teritoriile ocupate Donbas și Crimeea.

Moscova susține în continuare că mișcările trupelor se află în Rusia, ca parte a unui exercițiu militar planificat, și nu reprezintă o amenințare. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, asigură că armata ucraineană este capabilă să respingă ofensiva inamicului, adăugând că Ucraina încearcă să realizeze pacea în Donbas prin diplomație. Pe 8 aprilie, Zelensky a vizitat pozițiile de front ale forțelor ucrainene din estul Ucrainei.

Rusia întrerupe legăturile aeriene cu Turcia

Rusia a anunţat luni suspendarea legăturilor sale aeriene cu Turcia timp de o lună şi jumătate, explicând aceasta decizie prin deteriorarea situaţiei epidemiologice din această ţară, potrivit AFP şi Reuters. Zborurile cu Turcia, dar şi cu Tanzania vor fi suspendate „în perioada 15 aprilie – 1 iunie„, a declarat într-o conferinţă de presă difuzată de televiziunile ruse vicepremierul responsabil cu sănătatea, Tatiana Golikova. Ea spus că situaţia epidemiologică acolo „continuă să se deterioreze din primele decade ale lunii martie„, adăugând că 80% dintre ruşii testaţi pozitiv pentru coronavirus la revenirea dintr-o ţară străină de la începutul pandemiei vizitaseră Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru RIA Novosti că această decizie nu are nicio legătură cu întâlnirea de sâmbătă dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu omologul său ucrainean ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul căreia liderul de la Ankara a reiterat opoziţia Turciei faţă de anexarea Crimeii de către Rusia. Turcia este o destinaţie turistică de prim-plan pentru ruşi, care cu miile se duc acolo în fiecare an.

Moscova a reluat legăturile aeriene cu Turcia şi Tanzania în iulie 2020, la patru luni după suspendarea lor şi închiderea frontierelor ruse din cauza pandemiei de coronavirus. De la începutul pandemiei, frontierele Rusiei rămân în mare parte închise, dar au fost redeschise treptat pentru cetăţenii din aproximativ 20 de ţări.

Scenarii rusești: Ucraina atacă la Donbas, iar rușii intervin cu trupe; Ucraina se rupe în două

Ucraina stă pe un butoi cu pulbere în aceste zile! Kievul acuză Rusia că masează trupe la graniță, ba chiar că au și ucis trupe ucrainene, asta în timp ce Moscova respinge acuzațiile. Ambele tabere se „tatonează” și caută sprijin, în special Ucraina (chiar azi președintele Volodimir Zelensky are o întâlnire cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan pe acest subiect).

În acest timp scenariile asupra unui nou conflict în Ucraina nu se lasă așteptate. Iar de la Moscova a fost lansat recent unul în care războiul pare iminent. Canalele rusești difuzează ipoteza unui atac din partea Kievului la Donbas declarând Moscova agresor, după care armata rusă va trebui să protejeze cetățenii Federației Ruse care se află în autoproclamatele zone, relatează portalul URA.RU, care citează un expert militar, un colonel de rezervă, șeful Departamentului de Științe Politice și Sociologie al Universității Economice Ruse. Colonelul în rezervă Igor Korotchenko spune într-o conversație cu jurnaliștii de la URA.RU că declarațiile autorităților ucrainene conform cărora Kievul nu este interesat de războiul de la Donbass sunt false.

„Dacă Ucraina începe să curețe la Donbass, atunci armatele vor trebui să înceapă ostilități active. Ucraina poate deveni pașnică dacă vede pumnul militar al Rusiei”, a subliniat Korotchenko. El crede că, dacă Rusia va interveni în conflictul de la Donbas, atunci Ucraina o să fie împărțită. „Ucraina va fi împărțită în două părți: estică și vestică”, a adăugat colonelul în rezervă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *