Ucraina RESPINGE oferta Rusiei: NU acceptă modelul de „neutralitate” fără garanții de securitate. Putin bate în retragere: Dispus să se vadă cu Biden

Un consilier principal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că guvernul țării respinge ideea propusă de Rusia conform căreia Ucraina ar trebui să adopte un model suedez sau austriac de neutralitate. Mykhailo Podolyak a spus că Ucraina se află acum într-o stare de război cu Rusia, iar modelul de securitate „poate fi doar ucrainean” cu „garanții de securitate verificate legal. Și fără alte modele sau opțiuni”, relatează CNN.

„Ce înseamnă asta?” El a continuat. „În primul rând, garanții de securitate absolută, ceea ce ar însemna că semnatarii garanțiilor nu stau deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum este astăzi”. În schimb, ei „ar lua o parte activă de partea Ucrainei în conflict și ne vor furniza imediat armele necesare”.

Podolyak a spus: „Ucraina nu a fost niciodată un stat militarist care să-și atace sau să plănuiască să-și atace vecinii… De aceea, astăzi Ucraina dorește să aibă un grup cu adevărat puternic de aliați, cu garanții de securitate clar definite”. El a repetat, de asemenea, cererea pentru o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, care să includă atât avioane, cât și rachete.

Negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar sunt speranţe privind un compromis, a afirmat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC, citat de Reuters. El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev. Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

Și guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei. Negocierile de pace „par să fie mai realiste, dar că este nevoie de mai mult timpa spus Volodmir Zelenski într-un mesaj video.

„Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak. Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky, cel care conduce delegația Rusiei în negocierile cu Ucraina, susține că negocierile cu Ucraina merg greoi, încet, dar Rusia se străduiește sincer să ajungă la pace cât mai curând posibil. El a mai spus că Rusia este în favoarea transformării Ucrainei într-un stat pașnic și neutru care nu este un punct de sprijin NATO.

„Desigur, ne-am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință atât de sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil”, a spus Medinsky, informează Interfax.

Sarcina principală a grupului de negociere este să găsească printre numărul imens de probleme complexe pe acelea asupra cărora poți găsi un acord, să te bazezi pe ele, să pui aceste probleme comune pe ordinea de zi și astfel treptat, pas cu pas, să mergi către rezultat – încheierea unei păci care să se potrivească popoarelor noastre”, a subliniat el.

Medinsky a remarcat că nu ar dori să se concentreze asupra dificultăților care apar în procesul de negociere. „Credeți că aspirația statului nostru și sarcina stabilită de președinte este sarcina de a realiza pacea pe pământul Ucrainei, acesta este un stat pașnic, neutru, prietenos față de noi, care nu este un punct de sprijin NATO, nu este un avanpost. dintre acele forțe care doresc să facă rău țării noastre”, a adăugat el.

Potrivit lui Medinsky, la discuții Kievul își propune să creeze în Ucraina o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat cu propria sa armată.

Conservarea și dezvoltarea statutului neutru al Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei – se discută o întreagă gamă de probleme legate de mărimea armatei ucrainene. Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar la nivelul în același timp, un stat care are propriile forțe armate și navale. Toate aceste probleme sunt discutate la nivelul conducerilor ministerelor Apărării Rusiei și Ucrainei”, a spus Medinsky.

Șeful delegației ruse a amintit că „Ucraina are un statut neutru și acum”. „A fost cu condiția neutralității că Ucraina s-a retras din Uniunea Sovietică în 1991, iar această neutralitate este scrisă în Declarația de suveranitate a Ucrainei”, a subliniat el. „Desigur, problema cheie pentru noi este statutul Crimeei și Donbass, precum și o serie de probleme umanitare, inclusiv denazificarea, drepturile populației vorbitoare de rusă și statutul limbii ruse și așa mai departe”, a adăugat Medinsky.

Kremlinul a declarat că ideea unei Ucraine demilitarizate, cum este și Austria, ar putea fi compromisul pentru a pune capăt războiului. dacă Ucraina va fi de acord, țara nu va mai putea adera la NATO.

„Aceasta este o variantă care este discutată în prezent și care ar putea fi, într-adevăr, văzută ca un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă de stat RIA.

Termenii demilitarizării la care s-ar aștepta Rusia nu sunt clari încă, dar se pare că se sugerează că Ucraina ar trebui să își mențină statutul de neutralitate. Cu toate acestea, țara ar avea în continuare propriile forțe armate. Austria, de exemplu. are propria armată, dar este obligată la neutralitate prin Tratatul din 1955 și prin Constituția sa, care interzic intrarea în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul statului austriac, potrivit Sky News.

Printr-un acord similar, este posibil ca Ucraina să nu poată adera la NATO. Alianța i-a promis, însă, Ucrainei, încă din 2008 că va deveni, cândva, membră a Alianței. Rusia a declarat că nu poate permite ca acest lucru să se întâmple și a spus că o posibilă aderare este parte a motivului invaziei sale.

Declarația Kremlinului vine după ce un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că discuțiile cu Rusia au fost „foarte dificile“, dar că există „cu siguranță loc de compromis”.

Președintele rus Vladimir Putin nu a mai vorbit cu omologul american Joe Biden de la începutul războiului din Ucraina, dar contactul dintre cei doi lideri se poate relua dacă este necesar, a declarat miercuri Kremlinul.

Dacă este necesar, contactele între Biden și Putin se pot relua”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în cadrul conferinței sale obișnuite. „Impunerea de sancțiuni oficialilor americani de top nu înseamnă oprirea contactelor”, a adăugat Peskov.

Marți, Rusia a sancționat înalți oficiali americani, inclusiv Biden și secretarul de stat Antony Blinken, ca răspuns la sancțiunile din partea SUA.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *