Ucraina primește 4.000 de obuze de artilerie de la Cehia, pentru că… nu are ce face cu ele

Republica Cehă a anunţat miercuri că va furniza 4.000 de obuze de artilerie în zilele următoare Ucrainei, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii ruse, relatează AFP.

Donaţia în valoare de peste 36,6 milioane de coroane cehe (1,5 milioane de euro) a fost aprobată de guvern astăzi” miercuri, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Jakub Fajnor. Obuzele livrate Ucrainei au calibrul de 152 de milimetri, a precizat ministerul pe site-ul său. „Obuzele vor fi livrate în Ucraina în zilele următoare, dar nu pot spune exact când”, a indicat purtătorul de cuvânt.

Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a subliniat că acesta a fost un „gest de solidaritate” din partea Cehiei faţă de Ucraina. „Cooperăm cu Ucraina pe termen lung şi sprijinim tranziţia sa democratică”, a adăugat ea.

Calibrul de 152 de milimetri nu este compatibil cu noile tunuri primite de armata cehă, care au calibrul de 155 mm, a precizat ministrul. Ţara a aderat la NATO în 1999.

Ameliorarea capacităţii Ucrainei de a se apăra este în interesul Republicii Cehe, deoarece va reduce riscul unui conflict armat în Europa de Est”, a spus ea.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, urmează să se deplaseze în Ucraina pe 7 şi 8 februarie împreună cu omologii săi austriac şi slovac.

Până în prezent, Germania oferă ajutoare modeste Ucrainei, Ungaria refuză orice fel de ajutor, la fel și Croația, numai Italia și-a reafirmat angajamentele pentru NATO.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.