Ucraina își pune toate SPERANȚELE în Turcia, în negocierile cu Rusia: „Se numără printre acele ţări care ar putea deveni garanţii securităţii noastre în viitor”

Turcia se numără printre ţările care ar putea oferi Kievului garanţii de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat, luni, un înalt oficial ucrainean, conform Reuters.

Turcia se numără printre acele ţări care ar putea deveni garanţii securităţii noastre în viitor”, a declarat Ihor Zhovkva, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, înaintea negocierilor de pace stabilite între Ucraina şi Rusia, în Turcia.

Kievul a precizat că doreşte garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care să ofere Ucrainei protecţie din partea unui grup de aliaţi în cazul unui atac viitor.

Erdogan își consolidează poziția: Moscova a explicat de ce preferă să negocieze cu Ucraina pe teritoriu turcesc

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pare să obțină o influență tot mai mare în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. După încercări timide ale francezilor, se pare că „sultanul’ Erdogan reușește să se impună tot mai mult. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a explicat, într-un interviu oferit presei sârbe, de ce Rusia nu ar vrea să vadă participarea reprezentanților occidentali la negocierile cu Ucraina și de ce preferă un stat precum Turcia. Turcia devine prin ultimele atitudini ( a) cumpărarea de armament rusesc, în ciuda nemulțumirilor țărilor din NATO și b) prin împotrivirea lui Recep Erdogan față de sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei: „Nu-mi pot lăsa oamenii să înghețe iarna”) un aliat important în regiune, în special pentru Rusia.

Nu aș vrea să văd ‘navete’ de la colegii noștri occidentali, pentru că și-au trimis deja propria lor delegație în februarie 2014 în Ucraina și în februarie 2015 la Minsk”, a spus el, relatează TASS. „Acum ne spun: ‘Dați o șansă diplomației.’ Desigur, vrem să dăm o șansă diplomației, motiv pentru care am fost de acord cu negocierile, care acum sunt reluate la Istanbul. Dar sunt multe exemple când realizările de diplomație au fost distruse de colegii noștri occidentali. Acum nu se poate avea încredere în ei”, a subliniat ministrul.

Lavrov a reamintit de mai multe momente delicate: „În dimineața următoare, opoziția a scuipat pe această diplomație, iar UE a fost nevoită să înghită această situație. Apoi diplomația a atins noi culmi, cum a fost în februarie 2015 la Minsk. Au fost semnate acorduri care au pus capăt războiului din estul Ucrainei și au deschis calea de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei prin acordarea unui statut special pentru Donbass”, a remarcat ministrul de Externe, „iar UE și-a dovedit complet incapacitatea ca organizație capabilă să îndeplinească ceea ce este de acord”.

Un posibil acord de pace obținut în negocierile duse de Turcia între Ucraina și Rusia ar consolida puternic poziția lui Recep Erdogan și pe plan intern. Alegerile prezidențiale în Turcia au loc în 2023.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *