Ucraina cere Occidentului să LUPTE împotriva Rusiei: „Ce va mai rămâne din securitatea continentului european? ZERO!”
Occidentul trebuie să intervină urgent pentru a stopa invazia Rusiei, care atacă normalitatea lumii moderne, a cerut joi după-amiază Preşedinţia Ucrainei.
„În Europa a început un război la scală amplă din toate punctele de vedere. Rusia nu atacă doar Ucraina, ci atacă regulile vieţii normale în lumea modernă”, afirmă Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Ce va mai rămâne din securitatea continentului european? Zero”, a avertizat oficialul ucrainean, citat de CNN.
Mykhailo Podolyak susţine că armata ucraineană continuă „să respingă atacurile” şi că „inamicul suferă pierderi semnificative”. „Însă Ucraina are nevoie de mai multă susţinere din partea lumii; este vorba despre susţinere tehnico-militară şi financiară, de sancţiuni dure împotriva Rusiei. Occidentul trebuie să acţioneze astăzi”, a declarat el.
Armata rusă a invadat joi Ucraina şi se îndreaptă spre Kiev, unde probabil va întâmpina o rezistenţă puternică. Autorităţile ucrainene au raportat până acum cel puţin 50 de morţi, dar numărul victimelor ar putea fi de ordinul sutelor.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a afirmat, joi, că statul ucrainean nu are, în prezent, suficient echipament militar pentru a se apăra, relatează CNN.
„În acest moment, avem destui oameni, dar nu avem suficient echipament”, a spus Prystaiko, întrebat dacă forţele ucrainene de pe teren sunt capabile să respingă atacul Rusiei.
În timp ce vorbea cu reporterii de la Ambasada Ucrainei la Londra, el a adăugat că Ucraina a fost sinceră în ceea ce priveşte necesitatea de echipamente militare, precum şi sprijin financiar şi umanitar din partea altor ţări.
„Însă luptăm cu adevărat… tancuri, elicoptere, avioane doborâte. Ne apărăm teritoriul”, a spus Prystaiko.
Liderii statelor membre UE sunt aşteptaţi să anunţe un pachet de sprijin umanitar pentru Ucraina. Unele zone sunt greu de apărat, a mărturisit oficialul ucrainean, deoarece Rusia blochează accesul în Marea Neagră şi Marea Azov.
Capacităţile Ucrainei de a aduce întăriri şi provizii sunt limitate din această cauză, a subliniat el. Mai mult decât atât, proviziile umanitare vor fi necesare „destul de curând, destul de critic”, fiindcă ruşii „ţintesc infrastructura critică”, a mai adăugat Prystaiko.
PE ACELAȘI SUBIECT: