Ucraina anunță CĂDEREA oțelăriei Azovstal. Zelenski: „Facem eforturi pentru a ne salva eroii”

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite, spun oficialii. Garnizoana „Mariupol şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se arată în comunicat. „Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal asediată, inclusiv 53 grav rănite, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar. Într-o declaraţie video emisă luni seara, Malyar a spus că împreună, Ministerul Apărării, Forţele Armate ale Ucrainei, Garda Naţională şi Serviciul Grăniceri au lansat o operaţiune de salvare a apărătorilor Mariupolului blocaţi pe teritoriul uzinei Azovstal. Ea a precizat că „53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, pentru îngrijiri medicale”. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka, prin coridorul umanitar.

Olenivka este un oraş de lângă Doneţk, aflat în primele linii ale luptei actuale, dar pe teritoriul ocupat de ruşi. Malyar a precizat că unii militari rămân la Azovstal.

Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați, luni seară, de la combinatul Azovstal, au anunțat autoritățile ucrainene. Soldații au fost preluați de forțele ruse și duși în zonele controlate de acestea. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat operațiunea de evacuare și a spus că vor continua eforturile pentru aducerea acasă a luptătorilor care au apărat Mariupolul.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, în cea de-a 82-a zi de război, în mesajul zilnic către poporul ucrainean, că a început operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului, unii dintre ei răniţi grav. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă, a spus Zelenski, adăugând că forţele armate ale Ucrainei resping atacurile constante în acele zone în care Rusia încă încearcă să avanseze, iar Severodoneţk şi alte oraşe din Donbas rămân principalele ţinte pentru ocupanţi.

Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea ţării noastre şi a poporului nostru. Referitor la situaţia de la Mariupol, datorită acţiunilor armatei ucrainene – Forţele Armate ale Ucrainei, informaţiile, echipa de negocieri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Naţiunile Unite, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre aceştia se numără şi răniţii grav, li se acordă asistenţă medicală”, a transmis preşedintele Ucrainei.

El a precizat că „Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă”. „Acesta este principiul nostru. Cred că fiecare persoană adecvată va înţelege aceste cuvinte. Operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de către ofiţerii noştri militari şi de informaţii. Pentru a aduce băieţii acasă, munca continuă”, a mai spus el, aădugând că este o operaţiune care are nevoie de timp.

Liderul ucrainean mai arată că Forţele armate ale Ucrainei resping atacurile constante în acele zone în care Rusia încă încearcă să avanseze.

Severodoneţk şi alte oraşe din Donbas rămân principalele ţinte pentru ocupanţi. Facem totul pentru a ne proteja pământul şi oamenii”, spune preşedintele Ucrainea.

Ministerul rus al Apărării susţine că a început evacuarea soldaţilor ucraineni grav răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti, citată de CNN.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *