Ucraina: „Am trecut de punctul din care nu mai există întoarcere şi ne apropiem de o CATASTROFĂ”

Ucraina se îndreaptă spre un dezastru sanitar din cauza intensificării epidemiei de coronavirus, a avertizat marţi ministrul Sănătăţii.

„Am trecut de punctul din care nu mai există întoarcere şi ne apropiem de o catastrofă”, a declarat Maxim Stepanov în parlamentul de la Kiev.

Ce e mai rău abia urmează (…) În caz de ocupare a 100% din paturi, va trebui să triem pacienţii pentru a-i trata ‘cu prioritate pe cei care au şanse mai mari de supravieţuire”, a mai spus Stepanov.

Marţi, în Ucraina s-a înregistrat un nou record: 8.899 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în 24 de ore, din care 1.207 de bolnavi internaţi, la o populaţie de aproape 40 de milioane. În spitalele din ţară există peste 52.000 de paturi pentru COVID-19, dar peste 67% sunt deja ocupate, conform datelor Ministerului Sănătăţii. Bilanţul oficial al epidemiei este în prezent de 411.000 de cazuri, din care peste 7.500 de decese.

Opoziţia l-a criticat pe Stepanov pentru modul în care gestionează criza şi a cerut să fie destituit. Ministrul a dat însă vina pe „neglijenţa flagrantă” a populaţiei faţă de măsurile de prevenire, în special faţă de portul măştii şi distanţare. Confruntat cu insuficienţa personalului, Ministerul Sănătăţii încearcă să angajeze medici stagiari şi studenţi.

Presa ucraineană relatează despre numeroase demisii din sectorul sanitar, din cauza lipsei mijloacelor de protecţie, a suprasolicitării şi a salariilor prea mici. Autorităţile ucrainene au creat un fond special pentru combaterea coronavirusului, dar – conform presei – din cele 840 de milioane de euro cheltuite, aproape jumătate au fost de fapt folosite pentru repararea şoselelor, în cadrul unui proiect susţinut de preşedinţie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *