Ucraina acuză Ungaria: „A crezut că ar putea LUA o parte din teritoriul nostru!”

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a avertizat Ungaria în legătură cu atacul asupra Ucrainei. El a declarat acest lucru în cadrul emisiunii maratonului online All-Ukrainian. Danilov a fost întrebat despre posibilitatea aderării Ucrainei la NATO și despre posibila influență a Ungariei asupra acestui proces.

Ungaria își declară în mod deschis cooperarea cu Rusia. Mai mult, a fost avertizată în prealabil de Putin că va avea loc un atac asupra țării noastre”, a spus el, relatează babel.ua. „Dintr-un anumit motiv, a crezut că ar putea lua o parte din teritoriul său. Iar țara care s-a comportat astfel – să vedem care vor fi consecințele pentru această țară după acest război”, a adăugat secretarul Consiliului de Securitate.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas (est) şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează EFE. Într-un interviu difuzat luni seara de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, Zelenski a afirmat că „ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”.

Zelenski a acuzat din nou Rusia, care somează Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO şi să rămână neutră, că încearcă să fărâmiţeze ţara sa pe calea referendumurilor în teritoriile ocupate cu privire la independenţa acestora, după modelul celui desfăşurat în Crimeea în 2014, când a anexat peninsula. Pe lângă eliberarea întregii ţări, preşedintele ucrainean a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Moscova, sunt necesare „garanţii de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”.

În orice caz, el a reiterat că orice decizie în acest sens va fi supusă „unui referendum la care va participa întregul popor”. Referitor la mersul negocierilor cu Rusia, Zelenski a spus că „negociatorii ruşi nu au capacitatea de a lua decizii, iar ultimul cuvânt îl va avea mereu (preşedintele rus Vladimir) Putin”, motiv pentru care şi insistă asupra unui dialog direct cu şeful statului rus.

În privinţa suspendării exporturilor din Ucraina, o problemă ce îngrijorează mai multe ţări arabe, dependente în mare măsură de produsele de bază din această ţară europeană, cum ar fi grâul sau floarea soarelui, el a afirmat că asediul impus de navele de război ruseşti porturilor ucrainene „ar putea provoca o criză alimentară” mondială anul acesta.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.