Ucraina a înfipt din nou steagul în Insula Șerpilor, dar a pierdut… TOT Luganskul. Putin: „Misiunile trebuie duse la bun sfârșit!”

Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, potrivit reprezentanților armatei ucrainene. Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, după ce trupele rusești s-au retras din zonă săptămâna trecută, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Teritoriul a fost readus sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Sky News.

Săptămâna trecută, trupele ucrainene au forțat Rusia să se retragă de pe insula capturată la începutul războiului. Rusia folosise Insula Șerpilor pentru a impune Ucrainei o blocadă navală în Marea Neagră.

Rușii au preluat controlul Luganskului

Principalul obiectiv al Rusiei în războiul din Ucraina va consta în eforturile de a cuceri toată regiunea Doneţk după ce a obţinut controlul deplin al Luganskului, a declarat şeful administraţiei militare regionale a Luganskului Serghii Gaidai, relatează Reuters.

Serghii Gaidai a declarat pentru Reuters într-un interviu că se aşteaptă ca oraşul Sloviansk şi, în special, oraşul Bahmut să fie atacate în timp ce forţele ruse încearcă să preia controlul deplin asupra a regiunii estice Donbas. Rusia susţine că a stabilit controlul deplin asupra regiunii Lugansk în urma retragerii forţelor ucrainene din oraşul bombardat Lîsîceansk.

„În ceea ce priveşte armata, este greşit să părăseşti poziţii, dar nu este nimic critic (în ceea ce priveşte pierderea Lîsîceasnkului). Trebuie să câştigăm războiul, nu bătălia pentru Lîsîceasnk”, a subliniat Gaidai. „Doare foarte tare, dar nu înseamnă pierderea războiul”, a adăugat el.

Oficialul ucrainean a precizat că retragerea trupelor ucrainene din Lîsîceasnk a fost „centralizată”, indicând că a fost planificată şi ordonată, dar că forţele ucrainene au riscat să fie înconjurate.

Totuşi, pentru ei (forţele ruse) obiectivul principal este regiunea Doneţk. Sloviansk şi Bahmut vor fi atacate – Bahmut a început deja să fie bombardat foarte puternic”, a conchis el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse şi separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP. În cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Şoigu, de la care televiziunea de stat rusă a difuzat imagini, Putin a declarat că trupele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi reface capacităţile de luptă, şi că alte unităţi militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.

Forţele ruse „trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate”, a declarat Vladimir Putin în cursul întrevederii cu Serghei Şoigu, conform imaginilor televizate. „Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk”, a adăugat el.

Putin a transmis că-i va decora pe toţi cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk, promiţând să semneze luni un decret prezidenţial privind conferirea titlului de „Erou al Rusiei” generalului-colonel Aleksandr Lapin şi comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud, Esedull Abacev, pentru rolul lor în luptele din estul Ucrainei, fără alte precizări.

Rusia, care păstrează secret acest tip de informaţii, a dezvăluit recent numele a doi generali, Serghei Surovikin şi Aleksandr Lapin, însărcinaţi cu ofensiva la Lisiceansk. Generalul-colonel Aleksandr Lapin este comandantul grupului de trupe „Centru” („Ţentr”), iar generalul de armată Serghei Surovikin şeful grupului de trupe „Sud”.

Putin a indicat că cei doi generali i-au „raportat direct lui despre mersul misiunilor lor şi propunerile cu privire la continuarea operaţiunilor ofensive” în Ucraina.

Aceste declaraţii intervin la o zi după anunţul retragerii forţelor ucrainene din oraşul strategic Lisiceansk, a cărui capturare permite forţelor ruse şi ale separatiştilor proruşi să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime. Regiunea Lugansk şi cea vecină Doneţk sunt componente ale bazinului carbonifer Donbas din estul Ucrainei, pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească în totalitate.

Şoigu a raportat luni că trupele ruse sunt pe cale „să procedeze la deminarea oraşului Lisiceansk”.

Capturarea Lisiceansk, care formează împreună cu oraşul-geamăn Severodoneţk, un avanpost strategic, permite forţelor ruse şi separatiste să se proiecteze mai uşor spre vest şi spre oraşele-cheie Sloviansk şi Kramatorsk, cele două cele mai mari oraşe din Donbas controlate încă de armata Kievului.

Un înalt responsabil separatist, Vitali Kiselev, a declarat luni că forţele Moscovei avansează de acum din două direcţii spre localitatea Siversk, în direcţia Sloviansk şi Kramatorsk.

Rusia a declarat că deţine controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei după ce a preluat Lisiceansk, ultimul oraş ucrainean controlat din regiune, potrivit The Guardian. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a spus duminică lui Vladimir Putin că forţele militare au stabilit „controlul deplin” asupra Lisiceansk şi a mai multor aşezări din apropiere, a informat agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

Comandamentul militar al Ucrainei a confirmat duminică seara că trupele sale au fost forţate să se retragă din oraş, spunând că altfel ar exista „consecinţe fatale”. Acesta a spus: „Pentru a păstra vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia nu deţine controlul total şi că bătălia continuă la periferia oraşului. El a recunoscut, totuşi, că Ucraina se afla într-o perioadă dificilă.

Dacă comandanţii armatei noastre retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj, iar acest lucru este valabil şi pentru Lisiceansk, înseamnă un singur lucru”, a spus Zelenskii în discursul său video de seară. „Că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită furnizării de arme moderne”.

Capturarea Lisiceansk în estul Ucrainei ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe majore din regiunea industrială Donbass. Luptele în estul Ucrainei au rămas intense de când Moscova şi-a reorientat eforturile acolo. Violenţa s-a răspândit chiar şi în afara Ucrainei, oficialii din oraşul rus Belgorod acuzând duminică forţele ucrainene că au bombardat un cartier şi au ucis trei persoane şi au distrus case.

La Sloviansk, oraş de aproximativ 100.000 de locuitori înainte de război, atacurile ruseşti au provocat duminică şase morţi, între care o fetiţă de 9 ani, informează AFP. „Se numea Eva şi ar fi împlinit 10 ani în august“, a spus preşedintele Zelenski.

Sirenele anti-aeriene s-au auzit în noaptea de duminciă spre luni până în Odessa.

Zelenski recunoaște că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, în estul regiunii Donbas, după un asalt dur al Rusiei, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune. Potrivit oficialilor ruși, capturarea oraşului Lisiciansk, la mai puţin de o săptămână după ce a fost cucerit oraşul vecin Sievierdonetsk, i-a conferit Rusiei controlul total al regiunii Luhansk din estul ţării – o victorie politică care îndeplineşte un obiectiv de război cheie al Kremlinului. Victoria va permite armatei ruse să își concentreze trupele pe regiunea vecină Doneţk, unde Kievul controlează încă porţiuni de teritoriu.

Zelenski a declarat că Rusia îşi concentrează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

Faptul că protejăm vieţile soldaţilor noştri, ale oamenilor noştri, este la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâştiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejaţi mai presus de orice“, a declarat Zelenski.

De când a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia şi-a concentrat operaţiunea militară asupra centrului industrial Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Ucrainei din 2014.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *