Ucraina a decis să NU mai ia prizonieri: „Dușmanul fără scrupule trebuie să MOARĂ!” Kiev NU se predă: Femeile fac coktailuri Molotov

Conducerea Ucrainei a decis miercuri să nu-i mai ia prizonieri pe soldații ruși care atacă civili. De la șoferi la comandanți, rușii care atacă locații civile precum grădinițe sau locuințe vor fi uciși, au explicat autoritățile ucrainene. „Nu va mai fi milă. Dușmanul fără scrupule trebuie să moară”, au transmis ucrainenii. Rusia lovea metodic miercuri o serie de oraşe ucrainene, în special Harkov, cu trimiterea de trupe aeropurtate şi noi bombardamente, Kievul respingând orice „ultimatum” înaintea unor eventuale noi negocieri, relatează France Presse într-o amplă sinteză.

crater brovari

În a şaptea zi a invaziei lansate de Vladimir Putin, trupe aeropurtate ruseşti au aterizat la Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, a anunţat în zori armata ucraineană, fără a preciza numărul acestora. După mai multe bombardamente asupra centrului oraşului marţi, soldate cu cel puţin 21 de morţi – potrivit guvernatorului regional – unele lovituri au atins miercuri sedii regionale ale forţelor de securitate şi ale poliţiei, precum şi universitatea şi primăria acestei metropole, situată la 50 km de frontiera rusă. Serviciile de urgenţă au informat despre existenţa a cel puţin 4 morţi şi 9 răniţi.

Nu mai rămâne nicio zonă din Harkov unde vreun obuz de artilerie să nu fi lovit încă”, a afirmat Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

În capitala Kiev, cu 500 km mai la vest, unde locuitorii care nu au fugit se pregăteau câteva zile pentru un atac, un calm relativ domnea miercuri, după bombardamente în ajun asupra turnului de televiziune, soldate cu 5 morţi.

„Acest turn este simbolul nostru al adevărului, al informaţiilor libere, al ştirilor reale, este adevărul nostru pe care ei vor să-l atace”, a indicat un avocat devenit combatant voluntar, Volodimir Rudenko.

Turnul domină cartierul parcului memorial de la Babi Iar, unde fuseseră ucişi în 1941, sub ocupaţia nazistă, peste 33.000 de evrei. Deşi acest monument ridicat în memoria victimelor acestui masacru nu a fost atins, preşedintele Volodimir Zelenski, primul preşedinte ucrainean evreu, a acuzat Moscova că încearcă “să şteargă” Ucraina şi a lansat un apel evreilor „să nu rămână tăcuţi”.

Ei au dat ordin să ne şteargă istoria, să ne şteargă ţara, să ne şteargă pe toţi”, a spus Zelenski miercuri.

Primarul capitalei, fostul boxer Vitali Klitschko a făcut bilanţul luptelor la periferia oraşului şi i-a invitat pe toţi locuitorii la rezistenţă: „Kievul rezistă şi va rezista!”.

Fotografii, aparţinând societăţii americane de imagini din satelit Maxar, difuzate în cursul nopţii de luni spre marţi arătau un lung convoi rusesc înaintând spre capitală. Un responsabil al Pentagonului a indicat totuşi că înaintarea acestuia părea a fi „într-un punct mort”, evocând probleme de aprovizionare în alimente şi carburant. În sud, armata rusă afirmă că a preluat controlul total asupra oraşului Herson. Cu puţin timp înainte, primarul său, Igor Kolâhaiev, asigura totuşi că oraşul rămâne sub control ucrainean.

La Mariupol, mai la est, peste 100 de persoane au fost rănite marţi de tiruri ruseşti, potrivit primăriei. Controlul asupra acestui port este de importanţă cheie pentru armata rusă, pentru a asigura o continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea şi cele venite din teritoriile separatiste din Donbas, mai la nord. Cele două grupuri au făcut joncţiunea marţi, potrivit Moscovei.

În acest context al ofensivei generalizate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunţat că o delegaţie rusă ar aştepta miercuri seara într-un loc nespecificat „negociatori ucraineni”. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a indicat totuşi că nici o dată nu fusese convenită şi a acuzat Rusia că emite „ultimatumuri”. O primă rundă de negocieri, luni, s-a încheiat fără un rezultat notabil. Kievul cere oprirea imediată a invaziei, în timp ce Moscova pare să aştepte o capitulare.

Pentru moment, armata ucraineană a invitat miercuri mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său, din care ea susţine că deţine cu zecile, să vină să-i caute. Loviturile asupra Kievului şi Harkovului au suscitat o vie emoţie în lume, unde manifestaţiile împotriva războiului şi gesturile de solidaritate cu Ucraina s-au înmulţit.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat în cursul nopţii că Vladimir Putin este acum „mai izolat ca oricând de restul lumii”. El a declarat că „dictatorul” de la Kremlin a greşit când s-a „gândit că Occidentul şi NATO nu vor răspunde” acestei invazii. „Suntem uniţi!”, a spus Biden în primul său discurs privind Starea Uniunii la Washington. Dar Vladimir Putin pare hotărât să-şi continue ofensiva, în pofida presiunii internaţionale şi a sancţiunilor economice inedite.

Printre aceste măsuri, UE a confirmat miercuri că şapte bănci ruseşti, între a doua bancă a ţării VTB, ar fi – începând din 12 martie – excluse din sistemul de plăţi interbancare Swift, mecanism cheie al finanţelor internaţionale. Măsura ocoleşte totuşi prima bancă rusă Sberbank – a cărei filială europeană a depus bilanţul miercuri – şi Gazprombank, ramura financiară a Gazprom. Berlinul a anunţat de asemenea miercuri deblocarea a 1,5 miliarde de euro pentru achiziţia de gaz natural lichefiat din afara Rusiei. Emiţătorii americani de carduri Visa, Mastercard şi American Express au anunţat de asemenea măsuri pentru a împiedica bănci ruseşti să le utilizeze reţeaua, iar giganţi ai economiei americane, de la ExxonMobil până la Apple, via Boeing şi Ford indicau că se distanţează de Rusia.

Autorităţile ruse caută să evite hemoragia financiară şi panica: rubla a pierdut mai mult de o treime din valoarea în devize în câteva zile. Avioanele ruseşti nu mai pot ateriza decât în câteva ţări. Locuri de muncă, salarii şi împrumuturi par să fie în pericol.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut miercuri că economia rusă primeşte „o lovitură serioasă”, dar ea ar rămâne „în picioare”.

Consecinţe ale acestor tensiuni: preţurile petrolului, gazelor şi materiilor prime – de care Rusia este mare exportatoare – explodaseră miercuri.

Cum se pregătesc ucrainenii să-și apere orașele de armata lui Putin. Femeile fac cockteiluri Molotov

Ucrainenii se pregătesc de o invazie masivă a armatei Federației Ruse, după ce în ultimele zile în mai multe orașe din țară s-au dus lupte grele între forțele ucrainene și cele rusești. Armata lui Putin a atacat cu rachete și a intrat în unele orașe din sud-est și nord cu trupe și tehnică militară. O parte dintre atacuri au fost respinse de ucraineni. În Kiev, rușii au ajuns doar la periferia capitalei.

În fața unui atac de proporții, cu trupe terestre și lovituri aeriene, ucrainenii se pregătesc pentru a întâmpina armata lui Putin. În timp ce locuitorii mai multor orașe au blocat, cu mâinile goale, tancurile rusești să intre în localitățile lor, în alte orașe ale țării, bărbații se antrenează, în timp ce femeile pregătesc cockteiluri Molotov.

femei ucraina cocktail molotov

Capitala Kiev devine o fortăreață, în imaginile de pe străzile pustii ale orașului fiind observate pregătirile pentru un atac masiv al rușilor. În gara din Kiev, femei și copii încearcă cu disperare să prindă un tren pentru a pleca din oraș. Unii folosesc mașinile pentru a scăpa din calea războiului. Femei și copii pleacă plângând, în urmă rămânând bărbații, soți, fii sau frați, pentru a apăra Ucraina de invazia rusească.

cocktailuri molotov

Apărarea antiaeriană ucraineană anunță că ar fi distrus, la Kiev, două avioane rusești Su-35C în noaptea de 1 martie. Serviciului de Relații Publice al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene informează despre asta pe Facebook, relatează Ukriform. Armata Rusiei nu a confirmat aceste informații. În noaptea de 1 martie, în regiunea Kiev a izbucnit o luptă aeriană aprigă între o pereche de avioane MiG-29 ai Brigăzii de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ucrainene și o pereche de avioane Su-35C rusești. „Ca urmare a bătăliei aeriene, ambele avioane rusești au fost distruse”, se spune într-un comunicat. Forțele Aeriene ucrainene au pierdut un MiG-29. Pilotul este căutat, a informat armata Ucrainei.

Un atac aerian rusesc a lovit miercuri în apropierea gării din sudul Kievului, unde se aflau mii de femei și copii care încercau să plece, a anunțat compania feroviară de stat ucraineană, în timp ce Adunarea Generală a ONU a cerut Moscovei să pună capăt invaziei sale, scrie Reuters. Compania ucraineană de căi ferate a declarat că nu există informații imediate despre victime iar clădirea gării a suferit pagube minore. Trenurile circulă în continuare. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a suferit, de asemenea, bombardamente grele în a șaptea zi de război.

Invazia nu a atins încă obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a răsturna guvernul ucrainean, dar a făcut ca peste 870.000 de persoane să fugă în țările vecine și a zguduit economia globală, în timp ce guvernele și companiile încearcă să izoleze Moscova.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a deplânge invazia „în cei mai puternici termeni” și a cerut Rusiei să-și retragă forțele într-o rezoluție susținută de 141 din cei 193 de membri ai Adunării.

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerashchenko, a declarat că explozia de miercuri seară din apropierea gării din Kiev ar fi putut întrerupe alimentarea cu încălzire centrală a orașului, pe fondul temperaturilor scăzute. Un martor Reuters a declarat că explozia a făcut ca pământul să se cutremure. Nu au existat rapoarte imediate privind victimele. Cel mai intens bombardament a lovit Harkov, un oraș de 1,5 milioane de locuitori din estul țării, transformând centrul într-un pustiu cu clădiri ruinate și moloz. Cel puțin 25 de persoane au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene în Harkov în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile. Moscova neagă că ar viza civili și afirmă că urmărește să dezarmeze Ucraina într-o „operațiune militară specială”.

Comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnî, anunţă într-un mesaj postat pe Facebook că forţe ucrainene au „eliberat” oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev. Trupe ucrainene s-au „stabilit” în oraş, anunţă comandantul forţelor armate ucrainene.

Armata ucraineană le anunță pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi că pot veni la Kiev să-și ia copiii acasă

Armata ucraineană le-a invitat miercuri pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, Kievul afirmând că a luat prizonieri zeci de militari de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

A fost luată decizia de a-i preda pe soldaţii ruşi mamelor lor dacă acestea vin să îi ia în Ucraina, la Kiev,” a transmis Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul a publicat numerele de telefon şi o adresă de e-mail prin care mamele pot obţine informaţii despre fiii lor prizonieri în Ucraina. În cazul în care detenţia fiilor lor este confirmată, femeile ruse sunt invitate să meargă în Polonia, apoi să intre în Ucraina printr-un punct de trecere a frontierei.

Veţi fi primite şi însoţite la Kiev, unde îi veţi putea lua pe fiii voştri”, a subliniat Ministerul Apărării ucrainean. „Spre deosebire de fasciştii lui Putin, noi, ucrainenii, nu ducem un război împotriva mamelor şi copiilor lor capturaţi”, se mai arată în comunicat.

În timpul conflictului dintre Moscova şi separatiştii ceceni din anii 1990 şi 2000, numeroşi tineri recruţi ruşi au fost trimişi pe front, iar unii au căzut prizonieri. Mame ale soldaţilor s-au mobilizat atunci pentru a-i aduce înapoi pe supravieţuitori sau pentru a lua cadavrele, fără a ezita să meargă la faţa locului, o mişcare ce a alimentat atunci proteste anti-război în Rusia.

Peste 2.000 de civili au fost uciși (bilanț ucrainean)

Peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina, a informat miercuri Serviciul de Urgenţă ucrainean, citat de Reuters. De asemenea, bombardamentele s-au soldat cu uciderea a 10 pompieri. „În fiecare oră mor copii, femei şi membri ai forţele de apărare”, a anunţat serviciul citat, într-o declaraţie.

„Mai mult de 2.000 de ucraineni au murit, fără a-i pune la socoteală pe cei care ne apără. Copiii, femeile și forțele de apărare își pierd viața în fiecare oră”, a precizat serviciul.

Pe de altă parte, bilanțul civililor decedați sau răniți raportat de ONU este mult mai mic: cel puțin 136 de civili uciși și 400 de civili răniți.

Peste 7.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei în Ucraina, în timp ce câteva sute au fost luaţi prizonieri, inclusiv ofiţeri superiori, a susţinut miercuri Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Conform declaraţiei consilierului prezidenţial ucrainean, un comandant al armatei ruse grav rănit a fost transportat în Belarus. Reacţia acestuia vine la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a prezentat pentru prima dată un bilanţ al pierderilor sale, susţinând că de partea sa sunt 498 de militari ucişi şi 1.597 răniţi, iar de partea ucraineană sunt 2.870 de morţi şi circa 3.700 de răniţi.

Aceste bilanţuri comunicate de Kiev şi Moscova nu sunt verificate sau confirmate de surse independente. Autorităţile ucrainene au anunţat anterior şi un bilanţ propriu al victimelor civile provocate de invazia rusă, menţionând cel puţin 2.000 de civili ucişi. Ultimul bilanţ al victimelor civile anunţat de ONU menţiona 142 de morţi în rândul populaţiei civile ucrainene.

Armata rusă își anunță pierderile: 498 de soldați au fost ucişi şi 1.597 au fost răniţi în Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat miercuri că 498 de militari ruşi au murit şi alţi 1.597 au fost răniţi de la declanşarea operaţiunii militare în Ucraina, a transmis agenţia RIA, potrivit Reuters. Este prima dată când Moscova anunţă un bilanţ al pierderilor din rândul forţelor sale. Pe de altă parte, Ministerul Apărării a transmis că mai mult de 2.870 de soldaţi şi ‘naţionalişti’ ucraineni au fost ucişi şi aproximativ 3.700 răniţi, conform agenţiei Interfax. Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent şi nu există deocamdată un comentariu din partea Ucrainei, menţionează Reuters.

Armata Ucrainei, pe de altă parte, anunța marți că ar fi omorât peste 5.700 de soldați ruși.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *