Ucraina a curățat Insula Şerpilor de armele şi echipamentele rusești. Ordinul lui Putin: Economia Rusiei intră pe efort de război

Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite EFE. Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

„Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană”, a explicat el. Bratciuk a avertizat că „probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată”.

Pe de altă parte, Bratciuk a menţionat că în oraşul şi regiunea Odesa sâmbătă este zi de doliu pentru persoanele care au murit într-un atac cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi. În timpul nopţii de joi spre vineri, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.

Rusia a anunţat în urmă cu două zile că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca „un gest de bunăvoinţă”. În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

Totodată, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.

Forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor”, a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă „că nu îşi respectă propriile declaraţii”.

Economia Rusiei intră pe efort de război

Kremlinul creează condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. La 30 iunie, Kremlinul a propus Dumei de Stat a Rusiei un amendament la legile federale privind aspectele legate de aprovizionare a forțelor armate ruse. Acesta introduce „măsuri speciale în sfera economică” care obligă întreprinderile rusești (indiferent de forma de proprietate) să aprovizioneze operațiunile militare speciale rusești și operațiunile antiteroriste.

Amendamentul interzice întreprinderilor rusești să refuze să accepte comenzi de stat pentru operațiuni militare speciale și permite Kremlinului să modifice contractele angajaților și condițiile de muncă, cum ar fi obligarea lucrătorilor să lucreze în timpul nopții sau în timpul sărbătorilor federale. Kremlinul a menționat în expunerea de motive a amendamentului că operațiunea militară specială în curs de desfășurare în Ucraina a arătat problemele de aprovizionare, în special a materialelor necesare pentru repararea echipamentelor militare. De asemenea, se spune că oficialii ruși trebuie să „își concentreze eforturile în anumite sectoare ale economiei”.

Președintele rus Vladimir Putin mobilizează probabil economia și industria rusă pentru a susține efortul de război în curs de desfășurare, dar nu a luat încă măsuri pentru a mobiliza forțe de luptă pe scară largă.

Ultimele evoluții de pe frontul din Ucraina:

-Forțele rusești au continuat eforturile de a încercui Lysychansk și au desfășurat operațiuni ofensive la sud și sud-vest de oraș.

-Probabil ca trupele rusești nu au ajuns încă pe teren la autostrada T1302 Bakhmut-Lysychansk, dar blochează utilizarea acesteia de către forțele ucrainene prin continuarea atacurilor de artilerie și aeriene împotriva pozițiilor ucrainene rămase de-a lungul drumului.

-Forțele Moscovei s-au concentrat pe regrupare și îmbunătățirea pozițiilor lor tactice la nord de Slovyansk.

-Trupele ruse nu au efectuat niciun asalt terestru confirmat în nordul regiunii Harkov și au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene la nord de orașul Harkov.

-Forțele ruse au efectuat lovituri de artilerie și cu rachete de-a lungul Axei Sudice.

Rușii au lovit la Nikolaev: Explozii puternice sâmbătă dimineața

Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev sâmbătă dimineața devreme, a declarat primarul, la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise când rachete rusești au lovit o clădire din Odesa, scrie Reuters. Sirenele au răsunat în întreaga regiune Nikolaev, care se învecinează cu Odesa, înainte de explozii.

„Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!” a scris primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevich, pe canalul său de Telegram. Reuters nu a putut să verifice în mod independent informațiile.

Explozii puternice și nori de fum au fost raportate sâmbătă dimineața și la Harkov. Vineri, exploziile au distrus o parte a unei clădiri de apartamente în timp ce locuitorii dormeau, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rachete rusești care, potrivit Ucrainei, vizează civili.

În discursul său video nocturn de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile ca fiind „teroare rusească conștientă, deliberat țintită și nu o eroare sau o lovitură întâmplătoare”.

Kievul afirmă că Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, lovind ținte civile aflate la mare distanță de linia frontului. Rusia spune că a țintit obiective militare.

Armata rusă susține că partea ucraineană suferă pierderi semnificative „în toate direcțiile”.

„Inamicul suferă pierderi semnificative în toate direcțiile. În zonele așezărilor Verkhnekamenka și Zolotarevka, trei batalioane ale brigăzilor 10 de asalt montan și 72 de brigăzi mecanizate au pierdut mai mult de 50% din efective în doar o zi de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing sâmbătă.

În zona așezării Artemovsk, armele de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale au atacat locația temporară a batalionului 1 al brigăzii 30 mecanizate. Până la 120 de militari ucraineni și aproximativ 15 unități de echipament militar au fost distruse”, a declarat el.

Potrivit lui Konashenkov, loviturile aeriene rusești au lovit baza temporară de depozitare a armelor și echipamentelor militare a brigăzii a 10-a de asalt montan, situată pe teritoriul unei fabrici de tractoare din Harkov.

Au fost distruse până la 30 de persoane și 10 vehicule și vehicule blindate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Lupte grele în Lisichansk. Rușii zic că au încercuit orașul. Ucrainenii neagă și susțin că dețin controlul

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că Lisichansk, oraş din estul Ucrainei aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, „nu este înconjurat”, contrar a ceea ce susţin separatiştii sprijiniţi de armata rusă, conform AFP.

Luptele în jurul Lisichansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Ruslan Muzychuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, pentru televiziunea ucraineană, dezminţind informaţiile date mai devreme, de un reprezentant al armatei separatiste de la Lugansk.

Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat mai devreme un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

În centrul orașului, soldații ruși au arborat steagul URSS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.