Țuțuianu vrea să acrediteze Vama Veche drept stațiune de interes local. Zeci de milioane de lei pentru Mircea Vodă și Saligny, prin PNDL

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a participat miercuri la Ministerul Turismului, alături de ministrul Bogdan Trif, la o conferință de presă pe tema dezvoltării turismului litoral și a stațiunilor din județ. Principalele subiecte abordate au fost cele legate de acordarea tichetelor de vacanță, descentralizarea serviciilor în turism și acreditarea satului Vama Veche drept stațiune de interes local.

Potrivit Consiliului Județean Constanța, cu sprijinul ministrului turismului se va forma o echipă care să conceapă un plan de lucru eficient al cărui obiectiv este acela de a crește calitatea serviciilor, gradul de calificare al personalului sezonier, dezvoltarea alternativelor de petrecere a timpului liber și nu în ultimul rând echilibrarea raportului dintre cerere și ofertă.

Ministrul turismului a anunțat mutarea deciziei actelor de reglementare de la București către teritoriu. Această descentralizare duce la diminuarea costurilor și a timpului de emitere a avizelor, autorizațiilor și tuturor documentelor de acreditare. La nivelul Consiliului Județean Constanța aceste atribuții se vor prelua treptat și timp de un an va exista consultanță din partea specialiștilor ministerului turismului.

Un alt subiect important a fost acreditarea satului Vama Veche ca stațiune de interes local. Acest statut va face ca localitatea să capete prioritate în cadrul programelor de investiții cu finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene, precum și includerea acesteia în materialele de promovare ale Ministerului Turismului.

„Nu ne dorim să standardizăm această localitate. Suntem conștienți că Vama Veche este o destinație atipică, ce atrage nonconformiști. Este evident că nu dorim să intervenim asupra lucrurilor care au și atras aici generații după generații. Este o chestiune strict administrativă, ce va oferi autorităților publice locale anumite beneficii.  Este absolut normal să sprijinim această localitate pentru a se dezvolta armonios, dar în conformitate cu “spiritul” acestui loc diferit de toate celelalte destinații de pe litoralul românesc” a precizat Țuțuianu.

PNDL – finanțare la Mircea Vodă și Saligny

La începutul lunii aprilie, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice anunța că desfășoară investiții, prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală, pentru comuna Anghel Saligny, din județul Constanța, care include și satul Făclia.

Tot miercuri, Țuțuianu a anunțat că  s-au semnat contractele de finanțare pentru comuna Saligny, dar și pentru Mircea Vodă.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Dezvoltării anunță investițiile din această perioadă, prin PNDL, pentru județul Constanța

„Lucrările efectuate din aceste fonduri se vor concretiza prin „Modernizarea drumurilor locale în comuna Mircea Vodă”, respectiv „Extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Făclia – Zona Tabără”. Voi depune toate eforturile necesare astfel încât să avem cât mai multe localități din județul Constanța în care să se deruleze proiecte finanțate prin acest program”, a spus Țuțuianu.

Valoarea totală a proiectelor pentru Saligny ajung la 556.861 lei, iar pentru reabilitarea drumurilor locale din Mircea Vodă se vor aloca 13.962.231 lei.

Potrivit Guvernului, investițiile realizate prin PNDL în primul trimestru al anului includ 308 km de conducte de apă şi canal, 84 de unităţi locative, 419 km de drumuri judeţene şi comunale reabilitate, 28 de creşe şi grădiniţe construite, 2 unităţi de învăţământ modernizate, 5 cămine culturale şi bazine de înot realizate.

PNDL 2 finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile), iar pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

CITEȘTE ȘI:

Țuțuianu veghează la aplicarea PNDL. Mereni și Bărăganu primesc milioane de lei pentru proiecte

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *