Țuțuianu și vicepremierul Stănescu au semnat contractele pentru reabilitarea Muzeului de Istorie și a mormântului pictat hypogeu

Restaurarea, consolidarea și protecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și a mormântului pictat hypogeu vor intra în linie dreaptă după ce, miercuri, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, au semnat contractele în acest sens.

În cazul MINAC, vor avea loc lucrări de arhitectură exterioară și acoperiș, de intervenție structural, de instalații, dar și dotări interioare ș.a.m.d. În cazul mormântului pictat, se va reface arhitectura și se va realiza o structură de protecție, o construcție anexă, amenajarea peisagistică a obiectivului ș.a.m.d.

edificiul roman cu mozaic

Înainte de semnarea contractelor, Paul Stănescu a vizitat mozaicul roman, alături de Țuțuianu și directorul MINAC, Sorin Colesniuc, edificiu care, la rândul său, va intra într-un amplu proces de modernizare, după ce miercuri, 30 mai, contractul de finanțare pentru restaurarea, conservarea amenajarea și punerea în valoare a acestui edificiu a fost semnat de Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Muzeul de Istorie, edificiul roman cu mozaic, mormântul pictat și cetatea Carsium, pe lista Consiliului Județean de restaurare în 2018

„Sunt foarte importante pentru orașul și județul Constanța. Semnarea acestor contracte reprezintă și o victorie personală, deoarece aceste proiecte au fost inițiate, documentate, depuse și iată am ajuns astăzi să le semnăm într-un timp record. Ne-am apucat de lucru în 2017 și am ajuns la jumătatea anului 2018 să semnăm. A fost o muncă titanică și mulțumesc direcției de proiecte de la Consiliul Județean. Îi mulțumesc pentru susținere și domnului vicepremier Paul Stănescu. (…) Fără sprijinul Guvernului și Ministerului Dezvoltării nu am fi reușit să semnăm aceste contracte. Amintesc că acum câteva luni am semnat un proiect DJ 223 – Cernavodă – Ion Corvin și refacerea edificiului roman cu mozaic”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Dincolo de amprenta politică irelevantă a lui Paul Stănescu, care s-a străduit să implice președintele PSD Liviu Dragnea în ducerea la îndeplinire a acestor proiecte, ministrul a punctat faptul că a fost și va fi un prieten al Constanței.

„Înseamnă o muncă de echipă, o muncă susținută și Constanța are nevoie de așa ceva, eu cred că Constanța este al doilea mare municipiu după București. Constanța are nevoie de multe investiții. (…) Ca vicepremier și ca membru al Guvernului am venit cu multă bucurie la Constanța. (…) Sunt importante fondurile europene, ministerul pe care îl coordonez gestionează și fonduri europene și fonduri publice. La Constanța, vă asigur că de fiecare dată când există o problemă cu toată bucuria sunt lângă dumneavoastră”, a spus ministrul Paul Stănescu.

Clădirea în care funcționează MINAC, din 25 decembrie 1977, a fost construită între 1912 – 1921, fiind inițial sediul primăriei Constanța. MINAC este cel mai important muzeu din Dobrogea, cu un patrimoniu care numără peste 400.000 de bunuri culturale din toate epocile istorice. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a proiectului se ridică la peste 19,5 milioane lei și lucrările sunt planificate să fie încheiate în aproape patru ani.

Mormântul pictat hypogeu este construit în prima parte a secolului al IV-lea d.Hr., a fost descoperit în februarie 1988 și cuprinde numeroase simboluri creștine. În mormânt au fost descoperite patru schelete în poziție întinsă, dar și un schelet de copil depus într-o amforă. În acest caz, valoarea totală se ridică la peste 6,4 milioane lei, iar durata de implementare depășește doi ani.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *