Țuțuianu (PSD), despre Legea offshore: „Companiile care extrag gazul românesc NU pot vinde oricând, oricum, oricui!”

Legea offshore a trecut de Senat cu 89 de voturi „pentru” și 13 voturi contra”. Senatul a dezbătut, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Potrivit deputatului social-democrat constănțean Marius Horia Țuțuianu, noua formă a legii va garanta 30.000 de locuri de muncă în următorii ani:

„Modificările propuse la Legea Off Shore sunt esențiale, dacă ne dorim cu adevărat ca România, românii și bugetul țării să aibe un câștig real. Noua formă a legii asigură garanțiile necesare investitorilor să înceapă investițiile. Venituri consistente vor intra suplimentar la bugetul național, iar pe piața internă va fi o cantitate mai mare de gaz pentru populație și pentru economie, premisă esențială a stabilizării sau scăderii prețurilor. Vreau să insist asupra a trei aspecte extrem de importante:

1. Statul român va avea drept de preempțiune asupra achiziției de gaz, atât prin ANRE, care avizează contractele bilaterale, cât și prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are prima opțiune de achiziție. Deci, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui!

2. Se precizează clar în proiect că „Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criza energetica și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective”.

3. Statul român are control inclusiv la nivelul companiilor care vor extrage gazul. La Romgaz, care a preluat participația Exxon din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, statul român are 70% din acțiuni, iar la Petrom 20%.

În plus, un studio Deloitte, dedicat subiectului, spune că un miliard de dolari investiți aduc 3 miliarde de dolari la buget, în fiecare din următorii 23 de ani, și creează sau mențin peste 30 de mii de locuri de muncă. Certitudinea este că acest gaz extras NU va fi vândut în afara țării, în detrimentul populației și economiei naționale.”, a transmis deputatul Țuțuianu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.