Țuțuianu la masă cu întreprinzătorii agricoli: „Au posibilitatea să acceseze fonduri semnificative”

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a încheiat pe 15 mai campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2018. Astfel, au fost  înregistrate 866.749 de cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.638.937 ha. Constanța se regăsește în topul județelor cu cele mai mari suprafețe solicitate la plată, respectiv pe locul doi cu 495.029 ha, fiind depășit de Timiș și deasupra județului Teleorman. În privința cererilor, la Constanța s-au depus aproape 11.000.

APIA are obligația ca începând din această lună să respecte următoarele etape: intervalul 4 iunie – 4 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantioanrea acestora precum si transmiterea esantioanelor; intre 5 iulie – 1 octombrie 2018 se va efectua controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la control pe teren, iar controlul efectuat aferent al unor obligatii specifice, in iarna sau in primavara anului urmator; plata avansului pentru anul de cerere 2018 se va efectua in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018; iar plata finala ca diferenta intre cuantumul acordat in avans si cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua intre 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.

Joi, la Consiliul Județean Constanța, președintele Marius Horia Țuțuianu a avut o întâlnire de lucru cu întreprinzătorii agricoli.

„Dezvoltarea mediului rural este strâns legată de evoluția investițiilor în ferme și exploatații agricole. Am participat la ședința de lucru care a avut ca subiect accesul la finanțări nerambursabile prin programe și proiecte implementate de Ministerul Agriculturii. Atât agricultorii cât și fermierii au posibilitatea să acceseze fonduri semnificative pentru dezvoltarea exploatațiilor sau a fermelor. Salut inițiativa APIA de a organiza astfel de sesiuni de informare și le doresc producătorilor agricoli mult succes în demersurile dumnealor și vă garantez că la nivelul Consiliului Județean Constanța veți găsi un partener de încredere”, a spus președintele CJC.

Bugetul APIA pentru plățile compensatorii din acest an se ridică la 2,629 de miliarde de euro. Începând cu anul 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a adus o serie de modificări măsurilor de mediu și climă pentru a crește atractivitatea acestora, pentru a răspunde mai bine nevoilor fermierilor, precum și pentru a crește beneficiile de mediu ca urmare a aplicării angajamentelor.

Astfel, au fost introduse 3 noi pachete în cadrul Măsurii 10 – Agro-mediu și climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila țipătoare mică și dropia, precum și pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune.

Fermierii pot încasa plăți compensatorii pentru aceste pachete, cu un cuantum care pornește de la 90 de euro/ha/an și ajunge până la peste 250 de euro/ha/an. De asemenea, a fost majorat nivelul plăților compensatorii acordate la nivel național pe pajiști permanente, fără angajament de agro-mediu și climă, cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie și cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică, față de anul 2017.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *