Spread the love

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a prezentat, luni, raportul de activitate pentru perioada iunie 2018 – iunie 2019. Raportul începe cu referiri la coordonarea aparatului de specialitate al Consiliului, apoi continuă cu capitolele referitoare la infrastructura rutieră, coordonarea serviciilor publice aflate în subordinea CJC – inclusiv instituțiile de cultură, programele de burse și alte stimulente sau protecția mediului.

Țuțuianu arată faptul că, în perioada menționată, s-a continuat dezvoltarea infrastructurii județene – drumuri județene, comunale, poduri, podețe, rețele de apă și canalizare etc., s-au modernizat și s-au dotat spitalele, s-a continuat procesul de atragere a fondurilor europene nerambursabile și s-a dezvoltat turismul.

„Am reușit să redăm locuitorilor județului obiective importante, reabilitate și dotate la standarde moderne. În plus, am accesat noi fonduri europene, prin intermediul unor proiecte benefice întregii comunități. Ultimii trei ani au fost extrem de fructuoși în acest sens, fondurile accesate de către județul Constanța în acest interval fiind unul record”, arată Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit raportului de activitate, proiectele cu finanțare europeană și din alte surse arată în felul următor:

  1. finalizate și inaugurate: aproximativ 14 milioane de euro;
  2. contractate/semnate: aproximativ 76 milioane de euro;
  3. aflate în faza de precontractare: aproximativ 7,5 milioane de euro;
  4. depuse la finanțare și aflate în evaluare (de la începutul anului 2019 până la sfârșitul lui iunie): aproximativ 6 milioane de euro;
  5. aflate în pregătire: aproximativ 26,5 milioane de euro.

Sute de milioane de lei, prin PNDL:

„Programul Național de Dezvoltare Localăreprezintă un extraordinar instrument financiar pe care autoritățile locale îl pot accesa pentru a crește nivelul de trai al comunităților pe care le administrează. Cu ajutorul resurselor financiare primite de cei care au accesat aceste fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, localitățile din județul Constanța beneficiază de o infrastructură rutieră mai bună, sisteme de canalizare și iluminat îmbunătățite și de școli, grădinițe și creșe noi sau reabilitate. Astfel, în județul Constanța au fost finanțate un număr de 169 de obiective, din care au fost deja semnate 157. Până la data de 12 martie 2019 au fost alocate aproximativ 693 milioane lei (692.893.783 lei) din care s-a decontat suma de aprox. 57,6 milioane lei (57.571.331 lei), rămânând un rest spre decontare de aprox. 635 milioane lei (635.322.452 lei). Astfel, din cele 71 de unități administrativ teritoriale din județul Constanța, 67 au primit cel puțin o finanțare prin P.N.D.L. Primarii din județul Constanța au primit constant consiliere din partea aparatului de specialitate al instituției pe care o conduc și au reușit să acceseze fonduri suplimentare față de cele alocate de CJC”, mai precizează Țuțuianu în raport.

Sănătatea, obiectiv prioritar pentru CJC

La începutul anului 2019 s-a realizat preluarea imobilului unde funcționa fostul Centru de Îngrijiri Paliative Casa Soarelui și a fost înființat Compartimentul de Îngrijiri Paliative în cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, acesta devenind funcțional începând cu data de 26.06.2019.

CITEȘTE ȘI:

„Am întreprins o serie de demersuri pentru reînființarea Secției de Radioterapie, astfel că, în prezent, laboratorul și buncărul sunt în stadiul final de reamenajare pentru a putea primi acceleratorul linear de particule. După livrarea acestui aparat, vor putea fi finalizate lucrările de amenajare, iar punerea în funcțiune se va realiza abia după obținerea tuturor autorizațiilor de la C.N.C.A.N., conform legislației în vigoare. La începutul lui 2019, am definitivat proiectul privind dotarea, amenajarea și autorizarea Laboratorului R.M.N., beneficiarii de investigații paraclinice de înaltă performanță fiind pacienții internați în regim de spitalizare continuă din cadrul S.C.J.U.C. Un alt proiect de mare însemnătate pentru mine, în domeniul sănătății, derulat pe parcursul acestui an, îl reprezintă extinderea și dotarea Terapiei Intensive Nou-Născuți, o secție adaptată la nevoile actuale ale județului Constanța. Renovarea secției este în curs de finalizare, aceasta urmând a fi dotată cu aparatură medicală până la finele anului 2019. Ce pot eu sublinia acum, este implicarea echipei din cadrul C.J.C. în procesul dificil de atragere a fondurilor necesare din partea Ministerului Sănătății în vederea achiziționării echipamentelor necesare funcționării unei astfel de secții”, mai arată Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

În perioada iunie 2018 – iunie 2019, Consiliul Județean Constanța s-a întrunit în 15 ședințe de consiliu, dintre care: 12 ședințe ordinare desfășurate lunar și trei ședințe extraordinare. În perioada menționată, au fost adoptate de către Consiliul Județean Constanța un număr de 331 hotărâri, dintre care un număr de 348 proiecte de hotărâri au fost inițiate de către Președintele Consiliului Județean, iar restul de 42 proiecte au fost inițiate de vicepreședinți și consilieri județeni.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *