Țuțuianu cere Guvernului să declare STARE DE CALAMITATE în agricultură. „Recolta este pierdută. Încă aștept măsurile economice promise…”

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a declarat joi după ședința ordinară a instituției pentru luna aprilie faptul că insistă la Guvernul României să declare stare de calamitate în agricultură. Seceta din acest an, de proporții… istorice, a afectat toate culturile și fermierii așteaptă salvarea de la Executiv. Premierul Ludovic Orban a promis că vor fi alocate fonduri pentru despăgubiri, acesta susținând joi dimineață faptul că evaluările și întocmirea actelor normative care vor sta la baza finanțărilor vor mai dura aproximativ două săptămâni. La nivelul județului Constanța, Țuțuianu arată că toate culturile agricole sunt compromise și fondurile trebuie să fie alocate urgent.

„Eu am solicitat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să declarăm tot județul în stare de calamitate. Ministerul Sănătății a dat ordinul prin care s-au făcut acele comisii și care abia acum sunt pe teren, din localitate în localitate. Sper ca cel târziu până săptămâna viitoare să aibă un rezultat să facem demersurile la București. Am avut o discuție neoficială ca să văd care ar fi situația și ieri am înțeles că ar fi vorba de 56.000 de hectare. (…) Sunt fermieri mari și fermieri mici. Cei mai mult vor fi afectați fermierii mici. Trebuie luată o măsură urgent. Eu încă aștept măsurile economice pe care trebuie să le ia guvernul, ca să ieșim din această criză economică în care am intrat și care va persista dacă nu se iau măsuri urgente. Recolta este pierdută! Eu am fost în ultimele două săptămâni de la un cap la altul al județului, situația este aceeași peste tot! Grâul, orzul ș.a.m.d. sunt distruse! (…) Trebuie un program foarte bine stabilit, referitor la ce se face de la data ridicării stării de urgență – nu cred că vom depăși această situație economică în următorii ani de zile. Măsurile trebuie luate urgent, cât mai bine fundamentate, altfel riscăm să intrăm în criză economică pe termen lung! (…) CJC își face în continuare datoria. Cea mai mare problemă la ora actuală este dezvoltarea județului, care a stagnat. Noi suntem într-un bloc de sticlă și stagnăm pentru că așa sunt măsurile luate, normele date de guvern. Luna viitoare vom aloca UAT-urilor bani pentru dezvoltare, dar asta este și în funcție de starea de urgență – dacă se ridică sau nu și dacă reluăm activitățile treptat sau toate deodată”, a spus Țuțuianu.

Pe 16 aprilie, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne au emis un ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează în prezent care este dimensiunea pagubelor, pentru ca, ulterior, să fie acordate despăgubiri. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat luni că primele date din aceste evaluări vor fi disponibile la sfârșitul acestei săptămâni.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *