Turnul Eiffel, Ateneul Român și Statuia Libertății vor fi „mutate“ la Năvodari! Investiția anunțată de primarul Chelaru se ridică la cinci milioane de euro

Pentru că mai sunt cinci ani până când România poate să obțină fonduri de la Uniunea Europeană prin actualul exercițiu de finanțare, multe dintre autoritățile locale încearcă să atragă cât mai mulți bani. Printre aceste primării se numără și cea din Năvodari. Primarul Florin Chelaru a anunțat că a depus, spre finanțare, un proiect privind realizarea unui parc pentru expoziții permanente de machete și amenajarea unui amfiteatru în aer liber. Edilul din Năvodari spune că implementarea proiectului presupune realizarea a două investiții distincte. Prima privește amenajarea unui PARC PENTRU EXPOZIȚIE PERMANENTĂ DE MACHETE și cea de-a doua cuprinde construirea unui AMFITEATRU ÎN AER LIBER, ambele în zona stațiunii Năvodari – Mamaia Nord, în proximitatea Taberei Năvodari.

„Parcul pentru expoziție permanentă de machete se va realiza pe o suprafață de 13.122 mp utilizând materiale naturale (piatră, lemn, nisip) în alternanță cu materiale artificiale (beton, asfalt), preponderente fiind spațiile verzi – peste 8.000 mp. Pe suprafaţa parcului se vor amenaja: 6 minipiațete; 24 de machete expuse pe toată suprafață parcului în cadrul minipiațetelor; un apeduct în aer liber cu rol estetic; o parcare și căi de circulație auto în suprafață de 1652 mp; un lac artificial în gradina amenajată în suprafață de proximativ 50 mp”, arată primarul Chelaru.

Cele 24 de machete vor fi replici ale unor clădiri internaţionale cu valoare istorică şi culturală – Turnul Eiffel, Ateneul Român, Statuia Libertății, realizate din materiale rezistente la intemperii şi amplasate pe platforme special amenajate. Circuitul pietonal de vizitare, cu suprafaţă totală de 1474,74 mp, va permite vizitatorilor accesul la machetele expuse în interiorul parcului. Cele 6 minipiaţete, cu formă circulară, vor fi pavate cu piatră naturală, pe care se vor amplasa băncuţe pentru odihnă. Fiecare minipiaţetă va avea diametrul de 11 m şi suprafaţa de aproximativ 95 mp. Aleea de vizitare se va intersecta cu un circuit de cu aspect de apă curgătoare, sub forma unui canal cu lăţimea de 2.5 m, cu rol peisagistic. În zonele de intersecţie se vor amenaja podeţe mărginite de balustrade metalice. Pe timpul nopţii, circuitul va fi iluminat cu spoturi amplasate în pereţii canalului. Din punct de vedere peisagistic, se vor planta arbori, arbusti și plante adaptate climatului local, în măsură să confere un aspect plăcut spațiilor verzi.

Implementarea proiectului presupune și realizarea unui amfiteatru în aer liber:

– clădire pentru organizarea de evenimente cultural-recreative în perioada sezonului estival, cu un regim de înălțime S+P+1E, având o suprafață construită de 1058 m și o suprafață desfășurată de 2116 mp, format din două corpuri prevăzute cu rost antiseismic: corpul 1, cu regim de înălţime parter si etaj, etajul reprezentând gradenele dotate cu scaune pentru spectatori; corpul 2, cu regim de înălţime S+P+1E, cu destinația de scenă şi spatii complementare scenei.

„Cele două corpuri vor fi separate de o curte interioară pavată cu piatră naturală, în care se pot amplasa scaune suplimentare în cazul evenimentelor de amploare și unde vor fi rezervate locuri pentru persoanele cu dizabilități“, mai susține primarul de la Năvodari.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5.000.000 de euro, din care contribuția orașului Năvodari este de doar 2 %.

CITEȘTE ȘI:

Locuitorii din Năvodari vor avea propriul spital. Primarul Chelaru: „Acest spital va fi o secție externă a Spitalului Județean și va fi cu internare de zi “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*