Turismul balnear, în PRĂBUȘIRE! Estimări: Scădere de până la 70%

Hotelierii care activează în zona balneară a turismului nu au previziuni prea optimiste pentru sfârşitul acestui an în contextul în care restricţiile privind centrele de tratament au rămas în continuare valabile. De exemplu, reprezentanţii hotelului de patru stele Afrodita Resort & Spa, din staţiunea balneară Băile Herculane, se aşteaptă la scăderi de 70% ale afacerilor la sfârşitul acestui an.

Vara aceasta am înregistrat o scădere de aproximativ 40% faţă de previziunile pe care le-am făcut înainte de pandemie. Cu toate acestea, vara a decurs mai bine decât am preconizat în momentul intrării în lockdown, când nu aveam certitudinea că vom mai avea, fie şi parţial, un sezon estival. Situaţia însă se schimbă semni­ficativ odată cu începerea sezonului rece. Dacă pentru vară scăderea a fost mai mică faţă de estimarea iniţială, în contextul menţinerii piscinelor interioare închise şi a altor facilităţi, previziunile pentru sfârşitul de an arată o scădere de 60 până la 70%, ceea ce ne poate situa sub pragul de breakeven“, spun reprezentanţii hotelului.

Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât cheltuielile au cres­cut în contextul în care fiecare hotel a fost nevoit să ia o serie de măsuri pentru a preveni răspân­direa virusului, astfel că au investit sume considerabile de bani în tot ceea ce înseamnă dezinfectant, ter­mo­s­canare, măşti, mănuşi şi altele asemenea.

O creştere a cheltuielilor a înregistrat şi hotelul Lotustherm, un hotel de cinci stele din staţiunea Băile Felix, care a avut cheltuieli cu 20% mai mari faţă de cele de anul trecut având în vedere normele impuse. Directorul general al Hotelului Lotustherm, Sera Florian, spune că are previziuni sumbre cu privire la sfârşitul acestui an pentru că lipsa legislaţiei şi adoptarea ei târzie i-au împiedicat pe hotelierii din turismul balnear să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale, astfel că şansele sunt foarte mici în ceea ce priveşte profitului.

Pentru turismul balnear, vara acestui an a reprezentat o mare provocare, astfel că pe lângă cele trei luni de inactivitate, odată cu ridicarea parţială a restricţiilor, hotelierii din turismul balnear au fost nevoiţi să funcţioneze la capacitate minima, în contextul în care nu toate facilităţile din cadrul centrelor de tratament şi centrelor spa au fost disponibile turiştilor.

Ca şi în cazul altor hotelieri din turismul românesc, turiştii care au preferat staţiunile balneare vara aceasta au preferat să îşi facă rezervările în ultimul moment, renunţând astfel la rezervarea vacanţelor cu câteva luni în avans din cauza contextului incert.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.