TURISM: Se introduc „pașapoartele Covid”, necesare în coridoarele speciale pentru călătorii

Miniştrii Turismului din UE, inclusiv departamentul pentru Turism din România, au discutat luni despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza. Acest plan ar trebui să includă un document bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE. Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a spus la finalul videoconferinței ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli.

Întreaga Uniune Europeană este interesată de modul cum evoluează lucrurile în turism, sector care este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a participat astăzi, 27 aprilie 2020, la întâlnirea reprezentanților la nivel înalt ai Statelor Membre UE din domeniul turismului, organizată în sistem de videoconferință de către Președinția croată a Consiliului Uniunii Europene, în cadrul căreia s-au discutat implicațiile pandemiei SARS-CoV-2 asupra acestui sector economic.

„Considerăm că turismul are nevoie de sprijin pentru a atenua efectele crizei. Bineînțeles, răspunsul Uniunii Europene este de mare ajutor și, pe această cale, aș dori să îi mulțumesc comisarului Breton, care și-a arătat suportul și solicită alocarea în turism a 25% din fondurile aferente planului european de redresare. Suntem de părere că un răspuns decisiv și colectiv la criza sectorului turismului și ospitalității trebuie să implice măsuri consistente la nivelul Uniunii Europene și, în egală măsură, să ofere sprijin financiar. Acest lucru trebuie să fie disponibil pentru toate statele membre. (…) În ceea ce privește revitalizarea ecosistemelor turistice, România consideră că siguranța acestui sector de activitate primează. În primul rând, igiena și alimentele vor fi piloni importanți și totodată comunicarea privind siguranța destinațiilor turistice și a mijloacelor de călătorie. Trebuie să le redăm încrederea turiștilor în destinațiile românești. De asemenea, va trebui să acordăm atenție combaterii concurenței neloiale între destinațiile turistice și să oferim o șansă echitabilă tuturor acestora, din întreaga Europă, pentru a-și restabili fluxul de turiști”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.