Turcia RESPINGE sancțiunile impuse la Summit-ul Consiliului European: „Părtinitoare și ilegitime”

Turcia a respins vineri decizia Uniunii Europene (UE) privind adoptarea de sancţiuni la adresa Ankarei pentru activităţile sale în estul Mării Mediteraneene, calificând această decizie drept „părtinitoare şi ilegitimă„, informează AFP.

Respingem această atitudine părtinitoare şi ilegitimă ce figurează în concluziile summitului UE„, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-un comunicat.

Liderii statelor membre ale UE, reuniţi joi la Bruxelles în cadrul Summit-ului Consiliului European, au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediteraneană împotriva Greciei şi Ciprului.

O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de participanţii la summit. Liderii europeni l-au mandatat pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, să le raporteze până cel târziu în martie 2021 cu privire la evoluţia situaţiei şi să propună în acel moment, dacă va fi necesar, extinderea sancţiunilor la alte persoane sau companii.

Activităţile de explorare gazieră întreprinse de Turcia în zonele maritime disputate cu Grecia şi Cipru se află de luni de zile în centrul tensiunilor. Criza dintre Atena şi Ankara s-a intensificat după trimiterea în august de către Turcia a navei de explorare Oruc Reis în zonele maritime disputate. Într-un aparent gest de aplanare, Ankara a anunţat la sfârşitul lui noiembrie reîntoarcerea în port a navei respective.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că „orice fel de decizie de sancţiuni din partea UE nu constituie o mare îngrijorare pentru Turcia„:

Oricum, UE aplică dintotdeauna sancţiuni contra Turciei. Ea nu a fost niciodată cinstită faţă de noi, nu şi-a ţinut niciodată promisiunile„, a adăugat Erdogan.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *