Turcia, în pragul DISPERĂRII: Lira s-a PRĂBUȘIT la un nou minim istoric

Moneda turcească a scăzut la un nou minim luni, înaintea ședinței băncii centrale a Turciei care ar putea aduce, conform așteptărilor investitorilor, o scădere a dobânzii de referință, în ciuda inflației în creștere, scrie CNBC. Lira se tranzacționa la 14,33 unități pentru un dolar la ora 13:25 la Istanbul, potrivit datelor Reuters, o ușoară revenire de la minimul record de 14,99 atins în cursul zilei. Este pentru prima dată când moneda a depășit 14 unități pentru un dolar.

Banca centrală a Turciei a anunțat ulterior că va interveni direct pe piața valutară, vânzând dolari pentru a susține lira. Ministrul turc de finanțe, Nureddin Nebati, a declarat luni că țara este hotărâtă să nu majoreze ratele dobânzilor – într-un ecou al poziției ferme a președintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva creșterii ratelor – ceea ce economiștii sunt de acord că ar ajuta de fapt moneda și ar ține în frâu inflația, care se apropie acum de 20% în această țară de 84 de milioane de locuitori.

Nu vom crește rata dobânzii; veți vedea că putem face acest lucru fără a crește ratele”, a declarat Nebati, adăugând că nu știe dacă relaxarea monetară a băncii centrale se va opri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *