Turcia anunță un TSUNAMI de refugiați afgani! UE îndeamnă statele membre să îi accepte şi promite sprijin financiar, Ungaria și Austria nici nu vor să audă! România deschide porțile…

|
refugiati afganistan

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate statele, în primul pe cele europene, să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul, ea asigurând de sprijinul financiar al UE ţările membre care vor răspunde apelului, transmite AFP.

Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (…) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie‘, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul. „Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor”, a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat. Însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat puţin mai devreme facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în această bază, pe unde vor tranzita toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE şi familiile lor, înainte de a fi repartizaţi între diferite ţări unde să-şi refacă viaţa.

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE-27, Charles Michel a admis că imigraţia constituie „o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană”, el pledând pentru instituirea unor „migraţii regulate, ordonate”.

Întrebată cu privire la relaţiile între UE şi talibani, şefa Comisiei a insistat pe faptul că, deşi au existat „contacte operaţionale cu aceştia pe teren pentru a salva vieţi, nu există niciun dialog politic cu această mişcare şi, prin urmare, nicio recunoaştere a talibanilor”.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de „800 de persoane, au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales Danemarca şi unele state baltice”.

Sanchez a mai anunţat că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă, unul la ora locală 18.00 (16.=0 GMT) şi celălalt la   21.00 (19.00 GMT). În primul se vor afla angajaţi afgani ai UE şi familiile lor, iar în următorul, persoane care au lucrat pentru Spania, precum şi „câţiva americani”.

Erdogan anunță un tsunami de refugiați afgani care vor veni în Europa

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, că ţara sa nu va putea suporta ”o povară migratorie suplimentară” din Afganistan în urma preluării puterii de către talibani în această ţară, relatează AFP.

Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

Erdogan a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană pentru că este „evazivă” cu privire la cererea Turciei de a revizui un acord semnat în 2016 între Ankara şi Bruxelles pentru a opri afluxul de migranţi. Semnat după „criza migratorie” din 2015, acest acord prevede trimiterea „migranţilor ilegali” din insulele greceşti în Turcia şi asistenţă financiară acordată Turciei pentru primirea refugiaţilor. Dar Ankara reproşează în mod constant UE că nu respectă pe deplin acest acord, în special în ceea ce priveşte accelerarea procesului de aderare a Turciei la UE şi libera circulaţie a cetăţenilor turci.

Abordarea evazivă a UE pentru a răspunde aşteptării justificate a Turciei de a actualiza acordul din 18 martie are un impact negativ asupra cooperării potenţiale în domeniul migraţiei”, a spus şeful statului turc.

Erdogan a apreciat de asemenea că ar fi „nerealist” ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea migranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat că evacuarea celor care au nevoie de protecţie din Afganistan rămâne „principala prioritate”. Cei doi lideri au fost de acord cu „o strânsă cooperare pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a agenţiilor ONU de ajutor pentru refugiaţi, în Afganistan şi ţările vecine”, a adăugat o purtătoare de cuvânt a cancelarului german.

Ungaria și Austria anunță că nu sunt dispuse să primească refugiaţi afgani

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, nu vrea să primească mai mulţi refugiaţi afgani, în pofida preluării puterii în ţară de către talibani, relatează dpa citând extrase dintr-un interviu al şefului guvernului pentru canalul PULS 4 care urmează a fi difuzat duminică, relatează dpa.

„Nu sunt de părere că ar trebui să primim mai mulţi oameni în Austria, ci dimpotrivă”, a spus Kurz în interviu. Cu peste 40.000 de refugiaţi afgani primiţi, Austria găzduieşte a doua cea mai mare comunitate de afgani din UE raportat la populaţia sa. El a respins cu fermitate primirea unor noi afgani. „Nu se va întâmpla un astfel de lucru în timpul mandatului meu”, a dat asigurări Kurz.

El a vorbit şi despre „integrarea în mod special dificilă” a acestui grup de populaţie. „Să primim oameni care nu pot fi integraţi reprezintă o problemă uriaşă pentru noi ca ţară”, a spus Kurz.

Cancelarul austriac nu neagă faptul că talibanii sunt cruzi şi că în Afganistan condiţiile de trai sunt teribile. Şeful guvernului de la Viena a pledat ca comunitatea internaţională să facă tot posibilul pentru a ameliora situaţia în ţara lovită de criză. Totuşi, el a mai spus că multe lucruri nu depind de Austria. „Nu totul este în puterea noastră„, a spus el.

Kurz a repetat propunerea ca persoanele din Afganistan să primească ajutor în ţările vecine. El a menţionat în special Turkmenistanul şi Uzbekistanul şi a mai spus că UE ar trebui să susţină ţările de sprijin din regiune în această privinţă.

Cum se pregătește România pentru valul de refugiați din Afganistan

România nu ar avea suficiente spații pentru un eventual val de refugiați, ca urmare a crizei umanitare din Afganistan. Acum sunt disponibile numai 217 locuri pentru refugiați. Totuși, autoritățile fac eforturi și în caz de nevoie, capacitatea de cazare ar putea fi suplimentată de aproape trei ori. În ultimul an, România a primit un număr record de cereri de azil. Peste 6.000 de cetățeni, cei mai mulți din Afganistan și Siria, au cerut protecție statului român pe motiv că sunt persecutați în țara lor.

În România sunt șase centre de refugiați, situate în județele Timiș, Maramureș, Suceava, Giurgiu, Galați și în București. Pentru a avea spații suficiente pentru ei, Ministerul de Interne face lucrări de extindere la trei dintre cele șase centre din țară, pentru a mări capacitatea de cazare cu 500 de locuri. De exemplu, în Timișoara, unde numărul migranților este destul de mare, după finalizarea lucrărilor, în centrul de aici vor fi 100 de noi locuri. Cele mai multe spații vor fi create însă la Galați, acolo unde, în noul centru, vor fi disponibile încă 300 de locuri. Până atunci, România are doar 751 de locuri de cazare pentru refugiați – ocupate în proporție de 70%. În București, centrul pentru refugiați nu poate fi folosit la capacitate maximă, pentru că respectiva clădire se află în plin proces de renovare. Totuși, dacă gradul de ocupare ar depăși 90 la sută, atunci imigranții care ajung în România ar putea primi de la statul român suma de 1.000 de lei pentru chirie și întreținere. 

În funcție de dinamica situației operative, capacitatea de cazare va fi suplimentată printr-o creștere graduală. Cadrul de planificare permite o extindere de până la 2.739 de locuri”, spune Ermina Mihai, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări.

S-a cerut un coridor umanitar pentru refugiați în țările din jur. Nu cred că putem vorbi în România, pe termen scurt, despre o avalanșă de cereri de azil din Afganistan”, spune Flavius Ilioni-Loga, directorul unui ONG.

România va avea și un nou centru pentru refugiați, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița. Este construit din bani europeni și va avea o capacitate de 500 de locuri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *