Turcia a testat pe litoralul Mării Negre un sistem de rachete sol-aer S-400, luat din Rusia

O rachetă a fost trasă în aer vineri de pe litoralul turc al Mării Negre, unde era aşteptată testarea sistemului de rachete sol-aer S-400 achiziţionat de Turcia de la Rusia, arată o înregistrare video locală obţinută de Reuters. Imaginile, luate din oraşul de coastă Sinope, arată o coloană îngustă de fum înălţându-se pe cer.

În ultimele zile, Turcia a emis notificări de restricţionare a spaţiului aerian şi apelor teritoriale pentru a permite executarea de teste. Testarea sistemului S-400, dacă se va confirma, ar putea alimenta tensiuni între Turcia şi Statele Unite, care s-au opus ferm ca Ankara să achiziţioneze aceste armamente de la Rusia, pe motivul că ar compromite sistemele de apărare comună ale NATO.

Ministerul turc al Apărării a spus că nici nu infirmă, nici nu confirmă efectuarea de teste cu rachete.

Washingtonul a reacţionat anul trecut suspendând Turcia din programul său de avioane de luptă F-35 şi ameninţând cu sancţiuni.

Anul trecut, armata turcă a efectuat teste radar ale sistemelor de apărare sol-aer, care sunt printre cele mai avansate din lume şi pot depista şi urmări aparate de zbor cu rază medie şi lungă de acţiune. Turcia a semnat acordul cu Rusia privind sistemul S-400 în 2017. Livrarea primelor patru baterii de rachete, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a început în iulie 2019.

Săptămâna trecută, după ce au circulat informaţii că ar urma efectuarea de teste, doi senatori americani au cerut din nou administraţiei preşedintelui Donald Trump să impună sancţiuni Turciei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.