Turcia a început RĂZBOIUL în Siria. Chițac, despre Operațiunea „Izvorul Păcii”: „Erdogan are o acoperire complexă. România trebuie să se pronunțe odată cu NATO și UE”

Turcia a efectuat miercuri atacuri aeriene în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul Siriei, la frontiera cu Siria, la puţin timp după ce Ankara a anunţat lansarea ofensivei sale împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă. Tiruri de artilerie aveau loc continuu împotriva oraşului Ras al-Ain, care au determinat civili să fugă după ce şi-au luat unele lucruri cu ei pe motociclete, cu maşini iar unii pe jos. De asemenea, tiruri de artilerie turcă au vizat mai multe sate din regiunea Tal Abyad, situată la rândul său la frontiera cu Turcia. Loviturile aeriene iniţiale au fost urmate de bombardamente cu obuze asupra unor baze, depozite de muniţii, poziţii de artilerie şi de trăgători de elită ale YPG. Turcia intenţionează ca mai întâi să preia controlul asupra unei fâşii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 30 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.

„Forţele armate turce şi Armata Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea „Izvorul Păcii” în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan. Această operaţiune vizează, afirmă el, „teroriştii din YPG şi Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” şi are ca obiectiv să implementeze „o zonă de securitate” în nord-estul Siriei.

„Avioanele de război turce au început să efectueze atacuri aeriene asupra unor zone civile. Există o panică puternică în rândul oamenilor”, a anunţat Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi din care fac parte YPG şi care este suţinută de Statele Unite.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), susţinută însă de către ţări occidentale. Turcia afirmă că a informat Statele Unite ale Americii, Rusia şi aliaţii săi europeni în legătură cu operaţiunea pe care o planifica în Siria miercuri la ora 14.00 (11.00 GMT). Ministerul turc al Apărării a precizat că au fost informate de asemenea Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia, precum şi NATO şi ONU.

Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe aceşti combatanţi kurzi drept o grupare „teroristă” şi o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc. Operațiunea Izvorul Păcii este a treia pe care Ankara o efectuează în Siria din 2016.

CITEȘTE ȘI:

Canada a condamnat operațiunea lansată de Turcia împotriva forțelor kurde din Siria de nord-est, afirmând că aceasta subminează stabilitatea deja fragilă și eforturile privind combaterea Stat Islamic. Aproximativ 250 de membri ai personalului militar canadian se află în nordul Irakului, într-o misiune de antrenament, unde lucrează cu forțele kurde.

Cum ar trebui să reacționeze România în acest context? Potrivit președintelui delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul constănțean Vergil Chițac, operațiunea declanșată este complexă, în sensul că Erdogan – deși se comportă ca un sultan regional – are o acoperire rezonabilă.

„Așa a vrut să fie îmbrăcată din punct de vedere imagologic, ca fiind o operațiune a păcii, vrea să creeze (Erdogan – n.r.) în sudul Turciei la graniță cu Siria o zonă tampon, de siguranță, a spus că milițiile kurde sunt organizații teroriste, a fost cât de cât pregătită. Nu e mai puțin adevărat că Erdogan se vede un sultan și vrea să fie un jucător în adevăratul sens al cuvântului în Orientul Mijlociu. Singura destabilizare pe care poate s-o producă în zonă… nu știu, este păcat că se întâmplă lucrurile astea și e păcat și din perspectiva kurdă, pentru că ei au fost cei mai fideli aliați ai SUA, în marea majoritate ei au fost autorii desființării Statului Islamic! Reacția lui Trump este cu atât mai de neînțeles, pentru că au fost aliați în lupta asta. Tipul e extrem de imprevizibil… Reacția noastră trebuie calibrată cu reacția NATO și a UE – mai mult. Nu cred că trebuie să facem noi notă discordantă, pe de altă parte Erdogan are dreptatea lui – pe teritoriul Turciei sunt 11 tabere de refugiați, mai mult de 3 milioane de oameni. Are un acord cu UE, care i-a spus să îi țină acolo, că plătește UE și conform calculelor făcute acum ceva timp au arătat că Turcia a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru campare și a primit de la UE mult mai puțin… Așa că vrea să facă un cordon de siguranță și oamenii să se întoarcă în Siria. Deci, a fost îmbrăcată complex toată operațiunea…”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *