Turcan (Muncă): „Statul face MULT PREA PUȚIN pentru cei mai SĂRACI dintre români”

Ministrul Raluca Turcan scrie pe Facebook că „punctul nevralgic al sistemului de asistență socială din România este sistemul însuși”. Pentru a corecta „această deficiență majoră va fi propusă o schimbare radicală de abordare și de conținut în ceea ce privește serviciile sociale”, precizează Turcan.

Campania națională dedicată persoanelor vulnerabile, pe care am derulat-o prin ANOFM și ANPIS, a arătat că statul face mult prea puțin, în acest moment, pentru cei mai săraci dintre români”, a transmis Raluca Turcan.

Inspecția socială a desfășurat activități de verificare în 1.966 UAT, a verificat 40.292 din cei 110.711 titulari de ajutor social și 99.593 de titulari de ajutor social din cei 261.775 și a identificat 4.145 de persoane cu risc mare de vulnerabilitate. Au fost identificate mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale și care nu beneficiau de sprijinul necesar. Iată câteva exemple relevante de lucruri identificate în timpul acțiunii de inspecție socială:

– 267 persoane cu afecțiuni de sănătate grave care nu beneficiază de măsuri de protecție specială pentru persoane cu dizabilitate/ invaliditate;

– 10 copii fără certificate de naștere (fără identitate), pentru care inspectorii sociali au dispus măsuri în consecință;

– 2.091 copii aflați în familiile beneficiare de ajutor social neșcolarizați, care au abandonat cursurile școlare sau se află în risc de abandon școlar. Au fost dispuse măsuri de sprijin, la nivel local. Alți 15 copii cu probleme de sănătate nu erau cuprinși în învățământul special și au fost dispuse măsuri pentru ca ei să poată avea acces la educație.

Componenta de verificare a modului în care se respectă legislația în materie de sprijin al persoanelor vulnerabile a semnalat anumite deficiențe și au fost dispuse 11.747 măsuri:

– 8.512 măsuri aplicate pentru îmbunătățirea activității de organizare și administrare a dosarelor de ajutor social;

– 2.584 măsuri de sprijin pentru persoane aflate în situații de vulnerabilitate extremă;

– 186 de sancțiuni UAT-urilor pentru nereguli în evidențierea muncii în folosul comunității, nereguli privind activitatea asistentului social (întârzieri în administrarea dosarelor peste termenul impus de lege), neefectuarea anchetelor la 6 luni sau de câte ori este nevoie, netransmiterea documentelor către AJPIS în termen;

– 651 măsuri de recuperare a sumelor acordate necuvenit.

Realitatea din teren ne-a arătat că personalul din serviciile de asistență nu este nici suficient, nici bine pregătit pentru a-și îndeplini rolul. De exemplu, Legea asistenței sociale 292/2011 prevede la art. 121 că autoritățile locale angajează asistenți sociali sau contractează serviciile acestora cu respectarea raportului de un asistent social la un maxim de 300 de beneficiari. Această prevedere NU este respectată în niciuna din structurile de asistență socială de la nivel local”, mai scrie ministrul.

Urmărim stimularea încadrării în muncă a persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social prin prelungirea cu 6 luni a perioadei de acordare a acestui drept și după încadrarea în muncă, dacă aceștia se încadrează pentru o perioadă de minimum 12 luni (Legea nr 416/ 2001)”, a adăugat Raluca Turcan.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.