Turcan (Muncă): „Pregătim un proiect să existe opţiunea PENSIONĂRII la 70 DE ANI”

Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege care să dea opțiunea pensionării la vârsta de 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru, a spus ministrul Raluca Turcan. Ea a spus că angajații din sistemul de stat vor putea să aleagă dacă se pensionează la termen sau continuă să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor putea cumula salariul cu pensia.

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat. Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

Declarația a fost făcută în contextul în care Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va începe recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. În următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a precizat ea.

Vârsta de pensionare va fi subiect atins într-un proiect pregătit la Ministerul Muncii, românii urmând să fie puși să aleagă între pensie și salariul de la stat, a mai anunțat, joi, ministrul Raluca Turcan. Turcan a anunțat, într-o conferință de presă, la Ministerul Muncii, că vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect care se pregătește la Ministerul Muncii și pe care îl va discuta cu partenerii sociali și cu toți cei care vor fi implicați. Potrivit lui Turcan, cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 – 2010:

Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alții”, a mai spus Turcan.

Ministrul a mai arătat că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situațiilor când la muncă și pregătire egală, contribuție egală, pensiile sunt considerabil diferite:

Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan. Ministrul a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregătește o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare:

Direcțiile de acțiune sunt următoarele: în momentul de față începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al Casei Naționale de Pensii. Așadar, există o componentă tehnică, de evaluare și recalculare și există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă și care să aducă contributivitate și echitate. (…) Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alții”, a mai spus ministrul Muncii.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Turcan (Muncă): „Pregătim un proiect să existe opţiunea PENSIONĂRII la 70 DE ANI”

  • vineri, 29 ianuarie 2021 la 14:48
    Permalink

    Sa vina masa sa tragă de fiare în santierul naval si sa iasa la pensie la 70

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.