Turcan (Muncă): Bătrânii, lăsați la… voia întâmplării! Peste 90% din serviciile de asistenţă socială NU au NICI UN angajat care să se ocupe de ei

Un număr de 93,79% din serviciile publice de asistenţă socială (SPAS) nu au niciun angajat care să se ocupe cu asistenţa persoanelor vârstnice, iar în 72% din serviciile publice de asistenţă socială nu există nici măcar o evidenţă a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populaţiei sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane. În anul 2019, doar 1,3%, adică puţin peste 52.000 de persoane vârstnice, au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistenţă socială (SPAS) nu există nici măcar o evidenţă a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a avut miercuri o întrevedere cu furnizori de servicii sociale, discutând despre subiectul îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Am discutat astăzi cu furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deşi nevoia de asistenţă la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puţin dezvoltat în România. Persoanele 65+ din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populaţie avem puţine servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari este sub nivelul ţărilor din jur”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că vrea să identifice modalităţile prin care furnizorii privaţi pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistenţă la domiciliu a vârstnicilor.

Am dorit să aflăm problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale şi să găsim, împreună, variante de îmbunătăţire a legislaţiei specifice. De asemenea, vrem să identificăm modalităţile prin care furnizorii privaţi pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajaţi sunt vârstnicii care, deşi ajung în situaţii care le limitează considerabil mobilitatea, reuşesc să rămână în mediul lor atâta timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu şi reorganizarea SPAS-urilor.

„De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidenţial reprezintă o măsură cu titlu de excepţie şi trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită. Dincolo de faptul că niciun bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidenţiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor. Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor şi eficientizarea lor, precum şi utilizarea fondurilor europene din următorul exerciţiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii”, a punctat Raluca Turcan.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *