Tulpina sud-africană face RAVAGII pe bursele din toată lumea. Gheorghiță (CNCAV): „Ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit vineri, la Antena3, despre varianta sud-africană, atrăgând atenția că aceasta poate ocoli răspunsul imun. „O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a atras atenția Valeriu Gheorghiță.

Are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike. (…) Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun. O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a spus că trebuie accelerată campania de vaccinare.

Acesta a precizat că vineri se întrunește grupul de experți al OMS și se așteaptă ca noua variantă „să fie trecută cel puțin între variantele de interes”. Gheorghiță a precizat că va trebui să se analizeze dacă este nevoie de noi măsuri, amintind că unele țări au impus deja restricții de călătorie.

Avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere pentru că altfel va fi foarte greu să urmărim răspândirea”, a subliniat șeful CNCAV.

El a explicat că s-a observat, la variantele secvențiate, că într-un timp relativ cazurile cu noua tulpină au crescut mai mult decât la Delta, iar rata bazală de reproducere este cel puțin 2. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că infectările confirmate sunt mai ales în școli și la tineri, care au în comun interacțiunea și mobilitatea crescute.

„Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Chiar dacă vom avea infecții la persoane vaccinate mă aștept ca formele să fie mai ușoare la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Principalele burse europene înregistrau scăderi semnificative vineri dimineaţa, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă, transmite AFP. În jurul orei 08:22 GMT, indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris era în scădere cu 4,40% până la 6.764,80 de puncte, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 3,31% iar cea de la Frankfurt era în scădere cu 3,19%. Anterior, bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în scădere cu 2,53%, după ce în timpul şedinţei a înregistrat o scădere de peste 3%.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită pentru moment B.1.1.529, a fost descoperită în Africa de Sud şi, potrivit specialiştilor, are un potenţial de răspândire foarte rapidă. În plus, nu se ştie dacă vaccinurile disponibile în acest moment sunt eficiente împotriva acestei noi variante. În aceste condiţii, mai multe state europene, precum Marea Britanie, Italia sau Germania, au luat deja măsuri precum interzicerea accesului călătorilor provenind din Africa de Sud. De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, spune că UE intenționează să introducă o interdicție de călătorie pentru țările din Africa de Sud, în încercarea de a proteja statele membre de noua variantă a coronavirusului.

Acţiunile companiilor care au legătură cu călătoriile şi turismul, deja afectate de pandemie, au fost afectate în mod deosebit. Astfel, titlurile pe bursă ale companiei Airbus erau în scădere cu 12%, în timp ce acţiunile companiei aeriene germane Lufthansa afişau o scădere de peste 14%.

Ministerul Sănătăţii israelian a anunţat vineri că a fost detectat un caz al noii variante de COVID-19 descoperite în Africa de Sud şi care prezintă un potenţial de propagare foarte rapid, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Varianta descoperită în state din sudul Africii a fost identificată în Israel. Este vorba de o persoană revenită din Malawi”, a precizat ministerul, exprimând temeri cu privire la „alte două cazuri la persoane revenite din străinătate” şi plasate în carantină.

Aceste trei persoane erau vaccinate împotriva COVID-19, a precizat Ministerul Sănătăţii israelian în comunicatul său, fără a preciza însă numărul de doze sau tipul vaccinului. În urma acestui anunţ, premierul israelian Naftali Bennett a convocat pentru orele locale 11:00 (09:00 GMT) o reuniune cu responsabili ai sănătăţii publice şi ai guvernului său, pentru o analiză a situaţiei sanitare din Israel. În noaptea de joi spre vineri, guvernul israelian a anunţat că a plasat pe „lista roşie” sanitară Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini, după anunţul descoperirii noii variante, detectate iniţial în Africa de Sud.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Piețele anticipează aici riscul unui nou val global de infecții, dacă vaccinurile sunt ineficiente”, a declarat Moh Siong Sim, analist valutar la Bank of Singapore, care a adăugat că „speranțele de redeschidere ar putea fi spulberate”. Vânzările de acțiuni în Asia au făcut ca acțiunile globale să se îndrepte spre cea mai proastă săptămână de la începutul lunii octombrie. Mișcările vin pe fondul unei îngrijorări deja în creștere privind focarele de COVID-19 care determină restricții de circulație și de activitate în Europa și nu numai.

Țările europene au extins vaccinările de rapel COVID-19 și au înăsprit restricțiile. Slovacia a anunțat un blocaj de două săptămâni, guvernul ceh va închide mai devreme barurile, iar Germania a depășit pragul de 100.000 de decese legate de COVID-19. Piețele bursiere au suferit, vineri, în Asia, cea mai puternică scădere din ultimele trei luni, iar petrolul s-a prăbușit după ce detectarea unei noi variante de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, a făcut ca investitorii să se îndrepte spre obligațiuni, yen și dolar, scrie Reuters.

Indicele MSCI al acțiunilor asiatice cu excepția Japoniei a scăzut cu 1,8%, cea mai puternică scădere din august. Acțiunile din domeniul cazinourilor și al băuturilor alcoolice au fost bulversate în Hong Kong, iar acțiunile din domeniul călătoriilor au scăzut în Sydney și Tokyo. Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3%, iar contractele futures pentru țițeiul american au scăzut cu 2,7% pe fondul unor noi temeri legate de cerere. Contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1%, iar Euro STOXX 50 cu 2%. Se știu puține lucruri despre noua variantă, detectată în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, dar oamenii de știință au declarat că aceasta are o combinație neobișnuită de mutații și ar putea fi capabilă să evite răspunsurile imunitare sau să o facă mai transmisibilă.

Autoritățile britanice consideră că este cea mai semnificativă variantă de până acum, se tem că ar putea rezista la vaccinuri și s-au grăbit să impună restricții de călătorie.

„Acționezi mai întâi și pui întrebări mai târziu când izbucnește o astfel de știre”, a declarat Ray Attrill, șeful strategiei FX la National Australia Bank din Sydney, în timp ce știrea a zguduit comercianții de valută.

Dolarii australieni și neozeelandezi, sensibili la risc, au coborât la minimul ultimelor trei luni. Japonia și Australia au făcut fiecare aluzie la posibile închideri de granițe ca răspuns la noua variantă.

Vânzările de acțiuni în Asia au făcut ca acțiunile globale să se îndrepte spre cea mai proastă săptămână de la începutul lunii octombrie. Contractele futures Dow Jones au scăzut cu 1%, în timp ce contractele futures FTSE au scăzut cu 1,9%. Yenul a crescut cu aproximativ 0,6% la 114,67 pe dolar, iar dolarul australian a scăzut cu 0,6% la 0,7141 dolari. Euro a urcat ușor cu 0,1% la 1,1221 dolari. Mișcările vin pe fondul unei îngrijorări deja în creștere privind focarele de COVID-19 care determină restricții de circulație și de activitate în Europa și nu numai.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, spune că UE intenționează să introducă o interdicție de călătorie pentru țările din Africa de Sud, în încercarea de a proteja statele membre de noua variantă a coronavirusului. Într-un mesaj publicat pe Twitter, von der Leyen anunță că „Comisia Europeană va propune, în strânsă coordonare cu statele membre, activarea „frânei de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei de îngrijorare B.1.1.529”.

Germania impune vineri restricții de călătorie, în timp ce Marea Britanie a anunțat deja că zborurile către Londra vor fi temporar interzise din șase state din Africa. Israelul a fost prima țară care a impus astfel de restricții.

ALERTĂ în Europa – Primul caz de contaminare cu noua tulpină de COVID, B.1.1.529, depistat în Belgia

Belgia este prima ţară europeană care anunţă că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529, vineri, un bărbat care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, relatează AFP.

„Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke. Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revent din Egipt la 11 noiembrie.

Existenţa variantei B.1.1.529 a fost dezvăluită joi în Africa de Sud. Mai multe ţări şi-au închis frontierele călătorilor din sudul Africii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *