Tudorel Chesoi, despre sistemul de încălzire din Constanța: „Minicentrale de cartier sau chiar montarea de centrale de bloc! CET funcționează cu o tehnologie învechită”

Constănțenii au rămas, miercuri, fără apă caldă și căldură după o avarie care s-a produs la CET Palas. În urma avariei, toți constănțenii racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică au rămas fără apă caldă și căldură și vorbim de aproximativ 100.000 de oameni. Reprezentanţii Electrocentrale Constanţa au precizat faptul că „cel mai probabil, la noapte, toţi abonaţii vor avea căldură în case”, lucru care nu s-a întâmplat, avaria continuând și în cursul zilei de joi.

CITEȘTE ȘI:

Fostul consilier local, Tudorel Chesoi, revenit în politica locală prin Alianța Național Țărănistă, lansată recent ca o alternativă la PNȚCD, arată faptul că actuala administrație a orașului ignoră un proiect al său legat de sistemul de termoficare al Constanței pe care l-a propus la scurt timp înainte de încheierea mandatului de consilier.

CITEȘTE ȘI:

Chesoi a transmis joi faptul că modificarea punctelor termice în minicentrale de cartier sau chiar montarea de centrale de bloc este… soluția corectă.

Pe fondul gravei avarii produsă ieri în municipiu, Chesoi a reluat această propunere.

„Circa o sută de mii de constănțeni au dormit în frig, noaptea trecută, după ce o avarie de proporții a afectat Electrocentrale S.A. Evenimentul a scos la iveală ineficiența sistemului centralizat de încălzire din Constanța. O soluție pentru eficientizarea acestuia există și zace de câțiva ani în sertarele primăriei. Este vorba despre un proiect de hotărâre de consiliu local, inițiat de fostul consilier Tudorel Chesoi, prin care se urmărește atât eficientizarea sistemului, cât și scăderea drastică a prețului gigacaloriei. Am propus modificarea punctelor termice în minicentrale de cartier sau chiar montarea de centrale de bloc. Acest lucru va duce la desființarea CET-ului, care funcționează cu o tehnologie învechită și cu pierderi foarte mari. Am depus un proiect de hotărâre, care a fost însă ignorat de actualul primar. Dacă l-ar fi luat în considerare, constănțenii nu ar mai fi înghețat de frig în apartamente și ar fi avut și apă caldă. Ce am propus eu nu este o utopie, ci un sistem modern, eficient, ecologic și flexibil, folosit în marile orașe ale lumii”, a declarat Tudorel Chesoi.

Pe scurt, ceea ce propune țărănistul e simplu: să se facă retehnologizarea actualelor puncte termice, care să fie alimentate cu gaz metan. Există chiar în Constanța câteva zeci de blocuri ce folosesc acest sistem. Un alt avantaj al proiectului este că se elimină pierderile de pe rețeaua de distribuire a agentului termic, rețea cumpărată recent de către consiliul local, în ciuda faptului că este foarte veche și că necesită investiții imense și reperații extrem de dese.

„Să nu uităm că atât RADET Constanța, cât și Electrocentrale SA Constanța sunt în insolvență și că prețul real al gigacaloriei este de 522 de lei. Abonații plătesc 250 de lei, dar diferența este suportată și de ei, și de noi din bugetul local”, a mai spus Tudorel Chesoi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.