Spread the love

Președintele partidului PRO România, Victor Ponta, a venit cu o propunere bombă în Parlament, care va fi greu de refuzat, iar respingerea foarte dificil de explicat public. Parlamentarii PRO România au propus un amendament la Legea bugetului prin care se reduce la zero finanțarea partidelor politice. Acest amendament arată exact așa: „Reducerea alocării bugetului pentru finanțarea partidelor politice din cadrul Autorității Electorale Permanente, de la valoare de 409.000 mii de lei la 0 (zero)”.

În justificarea propunerii, parlamentarii PRO România explică faptul că finanțarea partidelor a crescut de 28 de ori în ultimii doi ani. Despre amendamentul propus ne-a detaliat deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre.

„Partidele trăiesc din cotizații, conform legii 334/2006, orice partid poate trăi din cotizații, din donații, exact cum am trăit până să apară modificare pe legea menționată. Aici nu discutăm despre faptul că partidele să nu mai aibă subvenție, dar hai să ne întoarcem la vechea lege, cum a fost adoptată, în care era prevăzut un procent din veniturile bugetare, nu cum au modificat Dragnea cu Drăghici – din PIB-ul României! Este singura lege din România, prin care alocarea bugetară se face în funcție de PIB și se și respectă! De exemplu, nu vedem la Educație 6% din PIB! Asta ar fi ca generalitate, dar observând bugetul României pe anul 2019, este unul nefuncțional! Noi venim acolo unde credem că putem să mai facem niște modificări, ajustări, că se pot face niște lucruri cu banii aceia. (…) Noi avem următoarea părere: să fie o subvenție, dar una de bun simț, așa cum era raportată ca procent din veniturile bugetare, când contribuția era mult mai mică, normală, de bun simț, cum se întâmplă și afară!”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Deși, bugetul alocat partidelor politice este de 409 milioane de lei (100 milioane de euro), la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale în valoare de 69.043 mii de lei, în opinia celor de la PRO România, partidele politice din sau apropiate de coaliția de guvernare, cel mai probabil, vor respinge amendamentul.

„Amendamentul se discută în comisiile reunite, Cameră și Senat, pentru administrație publică, unde fără dar și poate PSD + ALDE și minorități și, dacă UDMR va susține bugetul, există această posibilitate să fie respins. Nu știm cum vor vota ceilalți de la PNL, USR, PMP”, a concluzionat deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Liberalii nu sunt entuziasmați de propunerea lui Ponta

Președintele comisiei pentru administrație publică din Camera Deputaților, liberalul Florin Roman, unde membru este și președintele PSD, Liviu Dragnea, ne-a precizat că grupul PNL, cel mai probabil, nu va fi alături de parlamentarii PRO România.

„Noi mergem cu subvențiile care erau la nivelul anului 2018, propunerea PRO România este, din punctul meu de vedere, populistă și încurajează corupția! Adică, sursa de finanțare (varianta PNL – n.r.) este transparentă și legală! Dacă nu primești banii de la stat, ce faci? Revii la vechile practici, de dinainte!”, a spus deputatul Florin Roman, pentru TOMIS NEWS.

În comisia pentru administrație publică, deși este condusă de un liberal, 12 din cei 23 de deputați sunt de la PSD și ALDE, coaliția majoritară care s-ar opune amendamentului fiind astfel într-o situație confortabilă. În comisia din Senat, opoziția are o soartă și mai grea: 7 din 11 senatori sunt din PSD și ALDE. Dacă luăm în calcul și faptul că liberalii nu sunt convinși de propunere, șansa ca amendamentul să fie aprobat scade dramatic.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *