Trump, „trădat” de republicani: Pence participă la învestirea lui Biden. Val de arestări în SUA, după violențele de la Capitoliu

Actualul vicepreşedinte al Statelor Unite, Mike Pence, va participa la ceremonia de învestire a lui Joe Biden ca preşedinte, pe 20 ianuarie. Confirmarea a fost făcută la o zi după ce acesta l-a sfidat pe Donald Trump, confirmând victoria lui Biden în alegeri. Pence nu exclude un efort de a invoca cel de-al 25-lea Amendament şi intenţionează să păstreze această opţiune pentru situaţia în care președintele Donald Trump devine mai instabil, a declarat o sursă apropiată vicepreședintelui. Potrivit sursei, în echipa lui Pence există un anumit grad de îngrijorare cu privire la riscurile de invocare a celui de-al 25-lea Amendament sau chiar de declanşare a unui proces de punere sub acuzare, deoarece Donald Trump ar putea avea reacţii imprevizibile, care ar pune națiunea în pericol.

Vineri, Joe Biden a declarat că îl bucură faptul că Pence vrea să fie prezent la învestire:

El este binevenit. Mike, vicepreşedintele, este binevenit. Am fi onoraţi să îl avem alături acolo şi să mergem mai departe cu tranziţia”, a afirmat Biden. Trump a afirmat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său:

Este unul dintre puţinele lucruri în privinţa cărora el şi eu suntem de acord. Este un lucru bun faptul că nu vine. A fost o ruşine pentru ţară, ne-a făcut de ruşine în lume. Nu este demn să fie în funcţie”, a reacţionat Biden.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au afirmat că vor începe luni procedurile de punere sub acuzare a  preşedintelui Trump. Ei l-au acuzat că şi-a incitat susţinătorii pentru a lua cu asalt clădirea Capitoliului, de la Washington. Donald Trump ar putea deveni primul preşedinte din istoria Statelor Unite care să fie pus sub acuzare de două ori. Rezoluţia, care va fi discutată luni, îl acuză de incitarea la insurecţie şi de punere în pericol a Statelor Unite. Dacă, aşa cum este de aşteptat, Camera Reprezentanţilor votează pentru punerea sub acuzare, Senatul va organiza un proces. Dar este foarte puţin probabil ca acesta să aibă loc înainte ca preşedintele Trump să îşi încheie mandatul. Şi există puţine indicii ale faptului că suficienţi republicani ar vota alături de democraţi, pentru a se ajunge la majoritatea de două treimi necesară pentru condamnare.

Lupte de stradă între susţinătorii lui Donald Trump şi protestatari Antifa. Valuri de arestări

Ciocniri între susţinătorii lui Donald Trump şi contra-protestatari Antifa (mişcare politică anti-fascistă) au avut loc, sâmbătă, la San Diego, relatează AP. Poliţiştii au fost atacaţi şi ei cu pietre, sticle şi ouă, a precizat poliţia locală, menţionând că mulţimea a folosit spray iritant. Pe Twitter a apărut un filmuleţ în care se pot vedea contra-protestatari, majoritatea îmbrăcaţi în negru, fluturând un steag Antifa, aruncând un scaun şi folosind spray iritant împotriva unui grup mai mic de oameni care participa la un marş. Cele două grupuri s-au atacat reciproc cu diverse obiecte, potrivit KSWB TV. Au intervenit zeci de poliţişti pentru a separa cele două grupuri. Forţele de ordine le-au cerut localnicilor să evite zona.

Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, tânăr în vârstă de 32 de ani din Arizona autointitulat „QAnon Shaman” şi care a devenit celebru în social media după asaltul de la Capitoliu, a fost arestat. Jake Angeli este acuzat că a pătruns ilegal în Capitoliu, prin violenţă, şi a avut un comportament inadecvat. Tânărul a devenit o celebritate pe reţele de socializare în doar câteva ore, după ce s-a prezentat în faţa Capitoliului, la apelul lui Donald Trump, şi a reuşit să pătrundă în hemiciclu, în timpul luării cu asalt a Congresului de către simpatizanţi ai preşedintelui american în exerciţiu. Cu ajutorul ţinutei sale – la bustul gol, tatual, machiat şi purtând pe cap o căciulă de blană şi două coarne, care i-au adus supranumele de „Shaman” – s-a făcut remarcat activistul, care pare că a devenit un simbol al acestei invazii a Congresului. Dincolo de deghizarea care poate provoca zâmbete, Jake Angeli este un obişnuit al manifestaţiilor de acest tip, după ce şi-a multiplicat participarea la adunări în faţa Capitoliului din Arizona, la Phoenix, capitala statului. El manifesta iniţial cu scopul de a face cunoscute publicului larg „conspiraţiile” pe care le-ar fi descoperit. Jake Angeli – care se autointitulează „QAnon Shaman” – este membru al influentei mişcări cu acest nume, care susţine că luptă împotriva membrilor „statului profund” ce manipulează societatea şi care, susţine ea, practică pedofilia. Adepţii QAnon consideră că Donald Trump este „alesul” menit să lupte împotriva acestor practici.

A mai fost pus sub acuzare după violenţele de miercuri, de la Capitoliu, Adam Johnson, în vârstă de 36 de ani, din Florida, care a luat pupitrul lui Nancy Pelosi şi a fost fotografiat cu pupitrul în braţe pe hol, ceea ce i-a adus şi lui celebritatea în social media. Johnson a fost arestat vineri. De asemenea, a fost pus sub acuzare Derrick Evans, în vârstă de 35 de ani, din West Virginia, care a transmis live pe Facebook imagini cu el alături de un grup care intra ilegal în Capitoliu. Evans a fost arestat vineri.

Un bărbat care a spus că-i trage „un glonț în dovleac” lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, a fost arestat și pus sub acuzare pentru amenințare. El venise la protestul pro-Trump de pe 6 ianuarie în Washington DC, iar poliția a găsit asupra lui un întreg arsenal. Bărbatul, pe nume Cleveland Grover Meredith Jr., venise la Washington pentru a lua parte la protestul din 6 ianuarie și le trimisese prietenilor un mesaj în care a scris că-i va trage „un glonț în dovleac în direct la tv”, au arătat autoritățile federale, potrivit The new York Times. El se cazase la hotelul Holliday Inn, în Washington. Polițiștii au găsit în mașina lui un pistol Glock, o armă de asalt Tavor X95 și sute de gloanțe. El le trimisese prietenilor mesaje în care scria că are la el „o tonă de muniție de calibru 5.56” și se referea la Nancy Pelosi cu epitete misogine, amenințând că o va călca cu mașina, potrivit FBI:

Prevăd că, în următoarele 12 ore, mulți oameni din țara noastră vor muri”, a mai scris el într-un mesaj, a dezvăluit FBI. Procurorii îl acuză pentru transmitere de amenințări, posesie de armă neînregistrată și posesie ilegală de muniție, potrivit NYT.

Femei din Republica Moldova, reţinute după asedierea Capitoliului SUA

Zeci de persoane au fost reţinute în urma asaltului de la Capitoliu, când susţinătorii lui Donald Trump au intrat în clădire pentru a împiedica Congresul să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Autorităţile americane au comunicat că, pe 6 ianuarie, printre persoanele reţinute sunt şi doi cetăţeni vorbitori de limbă rusă, dintre care unul are nevoie de un traducător. Era vorba despre doi cetăţeni originari din Republica Moldova – Eugenia Malimon, în vârstă de 54 de ani, şi fiica acesteia, Kristina Malimon, ambele şi cetăţeni ai SUA, acuzate de pătrundere ilegală în Capitoliu.

Kristina Malimon, în vârstă de 28 de ani, este o tânără activistă din Partidul Republican şi o simpatizantă înflăcărată a preşedintelui american, Donald Trump. Ea este vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a Republicanilor din statul Oregon, oraşul Portland, acolo un Kristina Malimon îşi are reşedinţa. Într-un interviu pentru presa rusă, Kristina Malimon a declarat că este originară din oraşul Bălţi, Republica Moldova. Pe contul său de Instagram, Kristina Malimon are peste 25.000 de urmăritori şi este foarte activă în promovarea mesajelor pro-Trump. Ea susţine că nu este de acord cu rezultatul alegerilor din SUA. În opinia sa, scrutinul a fost fraudat, iar Donald Trump este cel care a învins în alegeri.

Pelosi, despre Donald Trump: Este dezechilibrat, labil şi periculos. Trebuie pus sub acuzare

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a cerut punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump pentru rolul său în violențele de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie, transmite sâmbătă dpa.

Din păcate, persoana care conduce aripa executivă este un preşedinte al Statelor Unite dezechilibrat, labil şi periculos. (…) Mai sunt doar câteva zile până când vom scăpa de el. Dar a făcut ceva atât de grav, încât ar trebui să existe o punere sub acuzare împotriva sa”, a afirmat politiciana democrată într-un interviu ce va fi difuzat integral duminică de postul de televiziune CBS. De asemenea, Pelosi a declarat vineri că a discutat cu principalii comandanţi ai armatei americane despre luarea unor măsuri de precauţie pentru ca preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, să nu poată declanşa ostilităţi militare ori vreun atac nuclear în cele aproape două săptămâni care-i mai rămân din mandat, transmit Reuters şi AFP.

Situaţia acestui preşedinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă, şi trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacurile sale necugetate asupra ţării noastre şi democraţiei noastre. (…) Am vorbit în această dimineaţă cu şeful Statului Major american, Mark Milley, pentru a discuta despre precauţiile disponibile pentru a evita ca un preşedinte instabil să lanseze ostilităţi militare sau să acceadă la codurile de lansare şi să ordone o lovitură nucleară”, susţine Pelosi într-o scrisoare adresată congresmenilor.

În aceeaşi scrisoare Pelosi promite şi o acţiune a Congresului dacă Donald Trump nu părăseşte „de îndată şi voluntar Casa Albă”, fără a preciza natura acţiunii la care se referă. Însă ea apare imediat înaintea unei videoconferinţe a congresmenilor democraţi, convocată pentru a analiza modalităţile prin care să fie declanşată din nou o procedură de demitere (impeachment) a preşedintelui republican.

Biroul generalului Mark Milley a confirmat că Pelosi a iniţiat o asemenea discuţie, în cadrul căreia responsabilul militar american „i-a răspuns la întrebările despre procesul autorităţii de comandă nucleară”. Un alt responsabil american, ce s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a precizat că orice lansare a unei arme nucleare este un proces foarte riguros, la care nu participă o singură persoană.

Nancy Pelosi a cerut demisia imediată a lui Donald Trump şi a ameninţat cu lansarea a încă unei proceduri de impeachment. Congresmenii democraţi au redactat un proiect de rezoluţie pentru a începe procedura de destituire a lui Donald Trump sub acuzaţia de incitare la revoltă. Totuşi, procedura ar urma să fie decisă în Senat, unde încheierea ei înainte ca Joe Biden să-şi preia mandatul de preşedinte, la 20 ianuarie, este practic imposibilă. Dacă Donald Trump va fi găsit vinovat după ce îşi încheie mandatul, el ar putea primi interdicţia de a deţine funcţii publice la nivel federal, ceea ce ar însemna că nu va putea candida la alegerile prezidenţiale americane din 2024.

În calitate de preşedinte al SUA, Trump se bucură de imunitate, care însă este valabilă doar până la încheierea mandatului său la Casa Albă. Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, le-a sugerat consilierilor că vrea să se graţieze singur în ultimele zile ale mandatului, ceea ce ar marca, în istoria Statelor Unite, o utilizare extraordinară şi netestată a prerogativelor prezidenţiale, informează cotidianul The New York Times. În diverse conversaţii care au avut loc după scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, Donald Trump le-a spus consilierilor că analizează posibilitatea de a se autograţia şi s-a interesat ce efecte juridice şi politice ar avea o astfel de acţiune, afirmă doi oficiali de la Washington, sub protecţia anonimatului, conform NYT. Nu este clar dacă Donald Trump a evocat această posibilitate după ce a fost acuzat că şi-ar fi instigat simpatizanţii să intre cu forţa în sediul Congresului. Donald Trump susţine de mult timp că are puterea de a se autograţia, iar faptul că se consultă cu principalii consilieri reprezintă un semnal că vrea să facă acest lucru. Actualul preşedinte al SUA este convins că politicienii pe care îi percepe ca fiind adversari politici îl vor viza prin acţiuni judiciare după încheierea mandatului. Donald Trump a analizat deja posibilitatea acordării unor graţieri anticipate pentru membrii familiei sale, inclusiv pentru cei trei copii – Donald Trump jr., Eric Trump şi Ivanka Trump, pentru ginerele său, Jared Kushner, şi pentru colaboratori apropiaţi, precum avocatul personal, Rudolph Giuliani. Donald Trump a exprimat preocupare că Departamentul Justiţiei ar putea lansa proceduri împotriva apropiaţilor săi în timpul mandatului preşedintelui Joseph Biden.

Nici un preşedinte nu s-a graţiat singur, astfel că legitimitatea perspectivei acordării clemenţei nu a fost testată niciodată în sistemul judiciar, iar teoreticienii din domeniul dreptului sunt divizaţi în privinţa recunoaşterii deciziei de către instanţele judiciare. Dar sunt de acord că o autograţiere prezidenţială ar crea un precedent periculos pentru ca preşedinţii să se declare în mod unilateral deasupra legii şi a se proteja de eventuala tragere la răspundere pentru infracţiuni comise pe durata mandatului„, comentează cotidianul The New York Times.

Departamentul de Justiție a declarat joi că nu va exclude urmărirea acuzațiilor împotriva președintelui Trump pentru posibilul său rol în incitarea gloatei care a mărșăluit către clădirea Capitoliului.

Ne uităm la toți actorii, nu numai la persoanele care au intrat în clădire”, a declarat reporterilor Michael Sherwin, procurorul statului Washington.

Sherwin a fost întrebat dacă astfel de anchete îl vor include pe Donald Trump, care i-a îndemnat pe susținători în timpul unui miting în apropierea Casei Albe să meargă spre clădirea unde Congresul urma să valideze alegerea lui Joe Biden. Foștii oficiali ai cabinetului, inclusiv secretarul apărării Jim Mattis și procurorul general William P. Barr, cândva unul dintre cei mai importanți apărători ai președintelui, l-au acuzat pe Trump pentru violențele de miercuri. Mai mulți oficiali au demisionat și chiar și unii parlamentari republicani au spus că Trump a mers prea departe. Potrivit Departamentului de Justiție, președinții în funcție nu pot fi acuzați, însă imunitatea de care beneficiază Trump expiră peste 13 zile, după ce Joe Biden va prelua oficial mandatul de președinte. Procurorii Departamentului de Justiție și Departamentul de Poliție Metropolitană din Washington lucrează non-stop pentru identificarea și arestarea suspecților. Aceștia s-au plâns însă că au o misiune dificilă, deoarece Poliția Capitolului a reținut doar 14 persoane dintre cei care au forțat intrarea în clădire.

Republicani împotriva lui Trump

Înainte de Mike Pence, senatoarea de Alaska, Lisa Murkowski, a devenit vineri prima republicană din Senatul SUA care a cerut demisia preşedintelui american Donald Trump după ce susţinătorii săi au asaltat clădirea Capitoliului miercuri, transmite sâmbătă dpa.

Vreau să demisioneze. Vreau să plece. A provocat destule pagube„, a declarat Murkowski pentru Anchorage Daily News, o publicaţie din Alaska

Comentariile au fost făcute în timp ce congresmenii dezbat dacă să supună sau nu la vot punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump în Camera Reprezentanţilor, după ce susţinătorii pro-Trump au luat cu asaltat miercuri clădirea Capitoliului, insurecţie în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane. Perspectiva punerii sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pare să se bucure de un sprijin în creştere în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, dar nu şi în Senat, unde cei care deţin controlul sunt republicanii.

Ceremonia de preluare a mandatului de preşedinte de către Joe Biden se va desfăşura într-un format redus, din cauza pandemiei de COVID-19.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.