Trump, somat să nu mai întârzie transferul puterii. Biden condamnă lupta de „gherilă judiciară”

Directorul general al Camerei pentru Comerţ a Statelor Unite, un grup de lobby pentru afaceri care îi susţine de mult timp pe preşedinţii republicani, a declarat joi că preşedintele Donald Trump „nu trebuie să mai întârzie niciun moment” transferul puterii către preşedintele ales Joe Biden, relatează CNBC. Într-o declaraţie făcută reţelei de presă Axios.com, Tom Donohue a subliniat că Biden este „preşedintele ales” şi i-a cerut lui Trump să permită oficialilor federali să înceapă procesul de tranziţie către fostul vicepreşedinte democrat.

Donohue a mai spus că preşedintele ales Biden şi echipa sa au o mulţime de expereinţă executivă care ar trebui să le permită să îşi înceapă activitatea în forţă. Acesta a adăugat că „în timp ce administraţia Trump poate continua să conteste în justiţie confirmarea rezultatelor alegerilor, pentru siguranţa şi bunăstarea americanilor ar trebui să nu mai întârzie niciun moment tranziţia”.

Organizaţia condusă de Donohue cheltuie anual pentru lobby mai mulţi bani decât oricare altă entitate din Statele Unite, o sumă de 59,3 milioane de dolari, potrivit site-ului OpenSecrets.org, care urmăreşte cheltuielile politice. În timp ce comitetul de acţiune politică al Camerei pentru Comerţ şi-a mărit în acest an donaţiile pentru candidaţii democraţi, donaţiile pentru republicani au fost de trei ori mai mari, potrivit OpenSecrets.org.

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a denunţat joi „iresponsabilitatea incredibilă” a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, care încă refuză să-şi accepte înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie, relatează AFP. Preşedintele în exerciţiu denunţă, fără cea mai mică dovadă tangibilă, fraude masive în mai multe state şi s-a angajat într-un război de gherilă judiciar dus, într-o confuzie extremă, de avocatul său personal Rudy Giuliani.

Cred că (americanii) asistă la o iresponsabilitate incredibilă, la mesaje incredibil de dăunătoare trimise restului lumii despre modul în care funcţionează democraţia. (…) Este greu de înţeles cum gândeşte acest om. (…) Sunt convins că ştie că a pierdut şi că voi depune jurământul pe 20 ianuarie. Ceea ce face este pur şi simplu scandalos“, a spus Biden de la fief-ul său din Wilmington, Delaware.

Trump a pierdut și în Georgia

La nivel naţional, Joe Biden a câştigat aproape 80 de milioane de voturi în scrutinul din 3 noiembrie, comparativ cu puţin sub 74 de milioane cât a obţinut miliardarul republican Donald Trump.

Renumărarea buletinelor de vot în statul Georgia a confirmat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA, au anunţat joi autorităţile locale, relatează AFP. Numărarea iniţială indica un avans al democratului de doar aproximativ 14.000 de voturi faţă de rivalul său Donald Trump, un decalaj atât de strâns încât a avut loc o numărare manuală a buletinelor de vot. Decalajul s-a micşorat uşor, Biden având acum cu puţin peste 12.200 de voturi în plus faţă de Trump.

Diferenţa dintre cei doi candidaţi este încă foarte mică şi preşedintele Donald Trump, care contestă înfrângerea sa în alegeri, poate solicita totuşi o nouă renumărare, se precizează într-un comunicat al biroului secretarului de stat al Georgiei, însărcinat cu organizarea alegerilor.

Statul american Georgia a anunţat zilele trecute că un audit oficial al maşinilor de vot nu a găsit nicio dovadă de fraudă sau de înşelăciune în timpul alegerilor din acest an, transmite CNBC. Secretarul de stat Brad Raffensperger, care a ordonat unui laborator de testare certificat să efectueze un audit pe un eşantion aleatoriu de maşini de vot din Georgia, a declarat că verificarea a fost completă, asigurând că maşinile nu au fost manipulate. Anunţul făcut de Raffensperger a venit în timp ce în statul Georgia se renumără manual voturile, după un rezultat strâns între preşedintele Donald Trump şi contracandidatul democrat Joe Biden.

Georgia încearcă să certifice rezultatele alegerilor până la termenul limită din 20 noiembrie. NBC News, care a anunţat pe 7 noiembrie că alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Hoe Biden, a prognozat, de asemenea, că Biden este primul democrat care a câştigat cursa prezidenţială în Georgia din 1992. Raffensperger a spus că un laborator certificat de Comisia pentru asistenţă electorală din SUA, Pro V&V, a folosit tehnici criminalistice pentru a inspecta maşinile de vot Dominion Voting Systems. De asemenea, laboratorul a extras software-ul de pe scanere şi dispozitive de marcare, pentru a garanta că în timpul alegerilor pe dispozitivele statului a fost utilizată numai tehnologia aprobată. Potrivit Pro V&V, tot software-ul de pe maşinile testate a fost verificat ca fiind tehnologia autorizată de Georgia.

Trump a recunoscut victoria lui Biden, dar a continuat totuşi să conteste integritatea procesului de vot, fără dovezi. Săptămâna trecută, avocaţii lui Trump au renunţat la o contestaţie legală a unui număr de buletine de vot în comitatul Maricopa, Arizona, spunând că avansul lui Biden în acest stat este prea mare pentru ca buletinele de vot disputate să facă diferenţa. În Michigan, un judecător a respins cererea susţinătorilor lui Trump de a bloca certificarea rezultatelor alegerilor din Detroit.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi pe Twitter concedierea lui Chris Krebs, şeful Agenţiei pentru securitatea infrastructurii şi securitate informatică, care a contestat acuzaţiile de fraudare a scrutinului prezidenţial aduse de liderul de la Casa Albă, transmite AFP. În calitate de director al agenţiei, Krebs a fost unul din înalţii oficiali americani care a contribuit la asigurarea securizării infrastructurii de votare faţă de riscul unor imixtiunii externe sau a unor fraudelor interne.

Biden: Viitorul Guvern se anunţă mixt şi feminizat

Preşedintele-ales american Joe Biden, care a promis un „Guvern care să reprezinte America” a trecut la construirea unei echipe în care sunt prezente femei, fără să aştepte ca Donald Trump să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Fostul vicepreşedinte american, care urmează să preia funcţia de şef al statului la 20 ianuarie, a ales un democrat cu experienţă, Ron Klain, care să fiesecretarul general al Casei Albe şi a numit mai mulţi viitori consilieri. Alcătuirea Guvernului său va fi însă mai delicată. Secretarii Guvernului său este necesar să fie confirmaţii în Senat, care ar putea să rămână majoritar republican dacă Partidul Democrat nu reuşeşte să obţină victorii în două alegeri parţiale prevăzute în ianuarie în Georgia.

DEPARTAMENTUL DE STAT

Fosta ambasadoare la ONU Susan Rice, fosta consilieră în probleme de securitate naţională a lui Barack Obama, ar putea deveni rapid secretar de Stat. Cu o reputaţie ofensivă, această afroamericană în vârstă de 56 de ani întreţine de asemenea relaţii foarte bune cu Joe Biden. Însă ea nu a fost aleasă niciodată în vreo funcţie şi a fost afectată de dosarul atacului din 2012 vizând misiunea dipolomatică a Statelor Unite la Benghazi, în Libia, ceea ce ar putea să-i complice confoirmarea.

Senatorul Chris Coons, în vârstă de 57 de ani – un prieten apropiat al preşedintelui-ales – este un candidat care se bucură de un consens mai mare. Un membru al influentei Comisii a Afacerilor Externe a Senatului, el cooperează cu regularitate cu colegii săi republicani.

Senatorul Chris Murphy – mai apropiat aripii stângi a Partidului Democrat – şi diplomatul William Burns – numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Obama – sunt de asemenea evocaţi.

TREZORERIE

Una dintre conducătoarele Băncii centrale americane, Lael Brainard, în vârstă de 58 de ani, este cea mai bine plasată să devină secretarul Trezoreriei, declară surse financiare apropiate lui Joe Biden. Singura democrată între guvernatorii acestei instituţii, ea s-a remarcat prin faptul că s-a opus unor dereglementări ale sectorului bancar şi prin faptul că a insistă asupra luptei împotriva modificărilor climatice. Lui Joe Biden – loial imaginii sale de ”unificator” – i-ar plăcea să numească unul sau doi republicani în echipa sa.

El pare interesat de Meg Whitman, o conducătoare de întreprindere care a candidat din partea republicanilor la postul de guvernator al Californiei în 2010.

O copreşedintă a unui fond de investiţii, Mellody Hobson, una dintre femeile de culoare cele mai influente pe Wall Street, ar putea să beneficieze de dorinaţ aleşilor afro americani ca o persoană de culoare să ţină frîiele bursei Statelor Unite.

APĂRARE

Michèle Flournoy, în vârstă de 59 de ani, un fost secretar delegat cu Apărarea în timpul lui Barack Obama, îşi devansează concurenţii. Cu o bogată experienţă la Pentagon, ea este respectată şi în afara taberei democrate şi ar putea fi cu uşurinţă confirmată în Senat.

Numele senatoarei Tammy Duckworth, o fostă femeie militar de origine asiatică – care şi-a pierdut ambele picioare în Irak – şi al colegului său Jack Reed, un membru al Comisiei Forţelor armate, circulează de asemenea în vederea postului de secretar al Apărării.

JUSTIŢIE

Doug Jones, în vârstă de 66 de ani, tocmai şi-a pierdut mandatul de senator în Alabama, pe care i l-a smuls în 2018 unui rival împotmolit într-un scandal de abuzuri sexuale, însă pare bine plasat să devină ”Attorney General” al Statelor Unite. Un fost procuror federal, el a coordonat în 2002 investigaţiile unor foşti membri Ku Klux Klan (KKK), responsabili de un atac sângeros vizând o biserică a comunităţii de culoare la Birmingham, în 1963.

Sally Yates, în vârstă de 60 de ani, un fost secretar al Justiţiei, se află de asemenea în cursă. Ea a rămas în funcţie la începutul mandatului lui Donald Trump, dar acesta a destituit-o după ce a refuzat să susţină un decret controversat împotriva imigraţiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *