Trump și-ar dori instaurarea LEGII MARȚIALE pentru a răsturna rezultatul prezidențialelor

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, încolţit şi izolat, şi cercul său apropiat nu ezită să evoce cele mai îndrăzneţe idei – precum instaurarea legii marţiale – şi continuă să caute orice mijloc în vederea invalidării rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, relatează AFP.

O instaurare a legii marţiale a fost evocată într-o reuniune, vineri, dezvăluie presa americană, şi a provocat un val de critici în clasa politică, în pofida unei dezminţiri laconice a lui Donald Trump pe Twitter. Ideea de a încredinţa puterea executivă şi judiciară armatei circulă de la începutul lui decembrie în rândul celor mai fervenţi susţiunători ai lui Donald Trump şi le-ar permite militarilor, potrivit susţinătorilor săi, să organizeze un nou scrutin prezidenţial și astfel Joe Biden să fie învins. Legea marţială nu a mai fost folosită de către Guvernul american din al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui studiu realizat de centrul juridic de reflecţie Brennan Center for Justice, publicat în august, Donald Trump ar avea nevoie de acordul Congresului pentru a instaura legea marţială.

Asta nu se va întâmpla”, a anticipat duminică, la CNN, senatorul republican Mitt Romney, în opinia căruia „toate astea nu duc nicăieri”.

Donald Trump a dezminţit duminică, pe Twitter, această informaţie. „Legea marţială = fake news”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Mai mulţi aleşi republicani locali l-au încurajat în ultima perioadă să recurgă la această cale. În afară de Mitt Romney, niciun ales conservator important nu a condamnat ideea recurgerii la legea marţială.

În pofida votului de lunea trecută al marilor electori – care au confirmat alegerea democratului Joe Biden – şi a eşecului procedurilor judiciare iniţiate de către tabăra sa cu scopul de a denunţa nereguli în alegerile de la 3 noiembrie, fostul promotor imobiliar defuză să se dea bătut. O purtătoare de cuvânt a Executivului, Kayleigh McEnany, a minimalizat marţi votul marilor electori, care este, în opinia sa, doar „o etapă în procesul constituţional” şi a subliniat că acţiunile în justiţie nu s-au încheiat. După ce au aşteptat mai bine de o lună, câteva figuri importante din cadrul Partidului republican, cu liderul majorităţii republicane în Senat, Mitch McConnel, în frunte, au recunoscut săptămâna trecută înfrângerea lui Donald Trump, în pofida faptului că domină o mare rezervă.

Mulţi republicani s-ar fi opus, de asemenea, altei sugestii a lui Trump, de a o numi pe controversata avocată Sidney Powell procuror special însărcinat să ancheteze eventuale nereguli electorale. Sidney Powell, un fost procuror, în vârstă de 65 de ani, susţine de săptămâni de zile că a dezvăluit un complot internaţional care să conducă la eşecul lui Donald trump, însă fără să prezinte cea mai mică probă în acest sens. După ce a colaborat cu echipa avocaţilor lui Trump, ea a fost înlăturată.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *