Trump începe să cedeze: Tranziția către administrația Biden poate începe

La mai bine de două săptămâni de la anunţarea înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump a dat undă verde luni seară deschiderii procesului de tranziţie spre o administraţie Biden, relatează AFP şi Reuters.

Echipa democratului a luat imediat notă de o etapă care permite „un transfer de putere paşnic şi fără probleme”.

Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o „luptă dreaptă” în timp ce demersurile sale în justiţie se înmulţesc, fără succes, pentru a încerca să demonstreze fraude în alegerile din 3 noiembrie.

Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ”ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Trump pe Twitter.

Această agenţie, GSA (General Services Administration), a trimis anterior o scrisoare prin care îl informa pe Joe Biden că este deschisă calea pentru tranziţie. Administraţia Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele ales pentru ca echipa de tranziţie a democratului să poată începe să primească informaţii clasate top-secret şi să discute cu echipele existente în diferitele ministere.

Acest moment simbolic îi permite preşedintelui ales şi echipei sale de tranziţie să înceapă să primească informaţii clasificate în domeniul Apărării, cu privire la securitatea Statelor Unite, şi să discute cu echipele în exerciţiu în diverse departamente ale Guvernului. Astfel, Joe Biden poate primi fonduri în vederea finanţării tranziţiei sale, în valoare de 6,3 milioane de dolari, potrivit CNN. Echipele lui Joe Biden vor putea, de asemenea, să aibă acces la adrese de e-mail ale Guvernului, securizate. Fără ele, le era dificil să trimită e-mailuri care privesc poltiica externă, mai ales privind Rusia şi China, riscul ca aceste ţări să le intercepteze fiind important.

Acest proces are loc – în mod tradiţional – la câteva ore după anunţarea învingătorului în alegerle prezidenţiale. De această dată, agenţia a decis să aşteptem din cauza recursurilor în justiţie formulate de către Donald Trump cu scopul de a demonstra fraude electorale în justiţie. Însă Biden nu are timp de pierdut în pregătirea instalării sale la Casa Albă, având în vedere numeroasele probleme care-l aşteaptă, mai ales pe frontul luptei împotriva pandemiei covid-19, care s-a soldat cu peste 256.000 de morţi în Statele Unite şi în contextul în care nu s-a putut coordona cu echipa lui Trump în acest subiect.

Perioada de tranziţie este jalonată de mai multe etape, până la învestire, la 20 ianuarie. Donald Trump, ale cărui recursuri în justiţie eşuează unul câte unul, pare să consimtă să plece de la putere. Însă, în următoarele două luni, până la 20 ianuarie, americanii au doi preşedinţi – unul în exerciţiu („incumbent president”), care este „alintat” „lame duck”, şi unul ales („president elect”). Astfel, până la 8 decembrie, contestările electorale este necesar să fie soluţionate cu şase zile înainte de reuniunea Colegiului Electoral. Până la această dată, la cinci săptămâni după ziua alegerilor, fiecare stat este necesar să transmită Colegiului Electoral rezultatele definitive ale scrutinului şi să prezinte un document care garantează validitatea voturilor numărate – ”certificate of ascertainment”.

Votul marilor electori

La 14 decembrie, marii electori, aleşi de către cetăţenii americani, urmează să aleagă preşedintele ţării. Ei votează din patru în patru ani în a doua zi de luni de după a doua zi de miercuri din decembrie (în acest an 14 decembrie). Rezultatul votului lor nu provoacă niciun suspans. Ei îşi anunţă intenţia de vot înaintea alegerilor, însă rezultatul nu este cunoscut imediat, întrucât voturile sunt numărate la 6 ianuarie.

Marii electori se duc în capitala Statelor Unite pentrua vota şi au apoi termen până la 23 decembrie să informeze Senatul cu cine au votat. Pentru a obţine o victorie, viitorul preşedinte are nevoie de majoritatea voturilor Colegiului (270 din 538 de voturi). Potrivit intenţiilor anunţate prealabil, Joe Biden poate conta pe votul a 279 de mari electori.

În mod teoretic, un mare elector poate refuza să voteze cu candidatul partidului său şi devine „mare elector neloial” („faithless elector”). În 2000, un mare elector din districtul Columbia (DC) a refuzat să voteze cu Al Gore, în semn de protest faţă de faptul că DC nu dispune de statutul de stat american. Pentru a evita această situaţie, 33 de state, iar din 2000 şi DC dispun de legi care îi obligă pe marii electori să respecte votul popular. Niciun „faithless elector” nu a răstunat niciodată în istoria Statelor Unite rezultatul alegerilor prezidenţiale.

La 6 ianuarie, în anul de după cel în care au avut loc alegerile, se numără voturile Colegiului Electoral, potrivit celui de-al 12-lea Amendament al Constituţiei americane. Abia după acest termen devine ales, în mod oficial, preşedintele Statelor Unite.

Numărarea voturolor este realizată de către Congres, adică de către Senat şi Camera Reprezentanţilor, sub egida vicepreşedintelui în exerciţiu – Mike Pence -, iar uneori sub cea a preşedintelui pro tempore (pe o perioadă limitată) a Senatului. Tot vicepreşedintele în exerciţiu este cel care proclamă numele noului preşedinte după numărarea voturilor marilor electori. În cazul în care niciunul dintre cei doi candidaţi nu obţine o majoritate a voturilor în Colegiul Electoral (270), Camera Reprezentanţilor se reuneşte imediat pentru a alege preşedintele Statelor Unite. Până în prezent, Camera a ales preşedintele american în două rânduri, în 1801 şi în 1825.

La 20 ianuarie, preşedintele şi vicepreşedintele depun jurământul în faţa sediului Capitoliului, la Washington. Vicereşedinta Kamala Harris depune jurământul prima, iar apoi Joe Biden. La această dată, preşedintele în exerciţiu pleacă de la Casa Albă, altfel va fi expulzat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *