Trump, în prag de ÎNFRÂNGERE: Pregătește CONTESTAREA rezultatelor! Manifestanţi înarmaţi cu puşti de asalt au început anarhia în SUA (UPDATE)

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA este în suspans miercuri, nouă state federale continuând încă numărarea voturilor, inclusiv unele în care cursa a fost extrem de strânsă şi unde numărătoarea s-ar putea prelungi câteva zile, relatează Reuters. Până în acest moment, candidatul democrat Joe Biden are un foarte mic avans în faţa rivalului său republican, preşedintele în exerciţiu Donald Trump – 224 faţă de 213 voturi ale electorilor -, un număr de 101 voturi fiind încă nealocate. Câştigătorul are nevoie de 270 de voturi ale Colegiului electoral.

alegeri1

Potrivit companiei de cercetare Edison Research, situaţia din cele nouă state se prezenta miercuri după cum urmează:

Alaska (3 voturi ale electorilor): Trump are un avans considerabil – 61,4% faţă de 34,7% pentru Biden la 36% din voturi numărate – şi este de aşteptat să câştige.

Arizona (11 voturi ale electorilor): Biden are un avans semnificativ şi a fost dat deja câştigător de Associated Press şi Fox News, notează Reuters. La 86% din voturi numărate, democratul conducea cu 51% din voturi faţă de 47,6% pentru Trump.

Georgia (16 voturi ale electorilor): La 92% din voturi numărate, Trump are un mic avans, cu 50,5% faţă de 48,3% rivalul său, dar încă nu au fost luate în calcul un număr important de voturi venite din comitate mari din jurul Atlantei, care înclină de regulă către democraţi. Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, spera ca numărătoarea să se poată încheia la sfârşitul zilei de miercuri (ora locală).

Maine (4 voturi ale electorilor): Situaţia este mai complicată, întrucât deşi Biden este cu destul de mult în frunte la 74% din voturi (54,4% faţă de 42,2% pentru Trump), în acest stat voturile electorilor sunt împărţite între câştigătorul votului popular şi câştigătorul din fiecare din cele două circumscripţii. Dacă Biden conducea în prima circumscripţie cu 61,4% faţă de 35,6% la 74,2% din voturile numărate, în a doua circumscripţie din Maine conducea Trump cu 51,3% la 45,2%, dar din doar 50% din voturi numărate.

Michigan (16 voturi ale electorilor): Joe Biden are un avans foarte fragil de 49,5% faţă de 48,9% pentru Trump, la 92% din voturi numărate.

Nevada (6 voturi ale electorilor): Şi în acest stat, considerat multă vreme pro-Biden, cursa este foarte strânsă, candidatul democrat întrunind 49,3% din voturi faţă de 48,7% preşedintele republican în exerciţiu, după numărarea a circa 86% din voturi. Oficialii din stat se aşteaptă ca restul voturilor – în mare parte prin corespondenţă – să fie numărate până joi la ora locală 09.00 (17.00 GMT).

Carolina de Nord (15 voturi ale electorilor): Diferenţa dintre Trump şi Biden este sub 2% în favoarea primului – 50,1% faţă de 48,7%, la 95% din voturi numărate. În acest stat, voturile transmise prin poştă până marţi pot fi luate în considerare dacă sunt primite până pe 12 noiembrie, iar miercuri dimineaţa campania lui Biden a afirmat că se aşteaptă ca rezultatul final să fie cunoscut doar peste câteva zile.

Pennsylvania (20 de voturi ale electorilor): Trump are deocamdată un avans semnificativ, cu 53,9% faţă de 44,8% din voturi pentru Biden, la 79% din voturi numărate. Voturile primite prin poştă cu data poştei marţi sunt acceptate dacă sunt primite până la trei zile după alegeri, iar dacă diferenţa de scor final este de până în 0,5% voturile trebuie renumărate. Guvernatorului statului, Tom Wolf (democrat) a afirmat miercuri că mai sunt de numărat circa 1 milion de voturi.

Wisconsin (10 voturi ale electorilor): Biden este în frunte, dar doar cu puţin: la 97% din voturi numărate, diferenţa dintre cei doi este de 49,5% faţă de 48,8%. Aici, dacă diferenţa de scor final este de până la 1 punct procentual, poate fi cerută renumărarea voturilor.

Echipa de campanie electorală a preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, se pregăteşte de contestarea rezultatelor scrutinului prezidenţial în unele state americane.

alegeri

Statul Wisconsin se îndreaptă spre renumărare. (…) Dacă vom număra toate buletinele de vot valide, preşedintele câştigă scrutinul. Credem că preşedintele poate câştiga dacă sunt numărate toate buletinele de vot trimise în mod legal”, a declarat Bill Stepien, citat de cotidianul The New York Times.

Echipa de campanie a lui Donald Trump consideră total greşite proiecţiile difuzate de postul Fox News şi de agenţia Associated Press privind rezultatul din Arizona, un stat în care ar fi câştigat Joe Biden.

Jen O’Malley Dillon, şeful echipei de campanie a lui Joseph Biden, a declarat că fostul vicepreşedinte se va adresa miercuri seară naţiunii și că reprezentantul democrat… a câștigat alegerile.

Joe Biden este aproape de a câștiga alegerile și de a deveni președintele Statelor Unite. Ne aşteptăm ca la un moment dat, în cursul zilei de astăzi, fostul vicepreşedinte să se adreseze poporului american. (…) Dacă numărăm toate voturile legale, noi câştigăm”, a declarat Jen O’Malley Dillon.

Candidatul democrat – care ar urma să obţină victorii în Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania – ar urma să obţină peste 270 de delegaţi, pragul de care are nevoie pentru a fi ales, până la sfârşitul zilei de miercuri, a estimat Jennifer O’Malley Dillon.

Biden conduce la diferenţe mici în aceste state, care i-ar putea aduce încă 32 de voturi în Colegiul electoral federal. Joe Biden este creditat deja, conform proiecţiilor Fox News, cu 238 de voturi în Colegiul electoral federal, iar Donald Trump, cu 213. Sunt aşteptate şi rezultatelor alegerilor în Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia.

Doar 10 președinți din 45 nu au câștigat al doilea mandat

Până în acest moment au existat 45 de președinți în SUA, după ce biroul a fost creat pentru prima dată în 1789. Președinților SUA li se permite să se prezinte doar pentru maximum două mandate, ambii cu o durată de patru ani. Dintre cei 45 care au deținut funcția, doar zece președinți nu au reușit să câștige realegerea pentru un al doilea mandat atunci când au încercat, relatează într-o anliză The SUN. Ultimul președinte care nu a câștigat realegerea a fost George H. W. Bush, care a pierdut în fața democratului Bill Clinton în 1992. De atunci, au trecut 28 de ani fără ca un președinte să nu reușească să câștige un al doilea mandat.

Theodore Roosevelt a câștigat un al treilea mandat învingând candidatul republican Wendell Willkie la alegerile prezidențiale din 1940 din Statele Unite. El rămâne singurul președinte care a ocupat mai mult de două mandate.

Trump, cenzurat. Din nou!

Mesajele lui Donald Trump sunt cenzurate miercuri de rețeaua Twitter, deoarece „ar putea induce în eroare alegerile”. Președintele SUA se arată siderat de decizia companiei de a face acest gest.

O parte sau tot conținutul distribuit în acest Tweet este contestat și ar putea induce în eroare în legătură cu alegerile sau alt proces civic”, se arată într-un mesaj al celor de la Twitter. Trump făcea referire în postarea sa la o supoziție pe care o avea în privința voturilor din statele cheie, unde spunea că este foarte straniu cum se schimbă datele peste noapte.

Despre ce este vorba?!”, spune Trump, după ce mesajul său a fost cenzurat.

Donald Trump este foarte activ pe pagina sa de Twitter și transmite mesaj după mesaj. După ce a fost blocat parțial pe rețea pentru o acuzație de fraudă, Trump a revenit și spune că rezultatele parțiale sunt rele pentru țara sa.

Găsesc voturi pentru Biden peste tot – în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Este atât de rău pentru țara noastră! Ei muncesc din greu pentru a face să dispară avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania – cât mai curând posibil. La fel, Michigan și altele”, a spus Donald Trump pe pagina sa de Twitter.

Alegerile prezidenţiale americane au generat peste 570 de milioane de tweeturi într-un an de campanie, dintre care aproape zece milioane în ultimele 24 de ore, un volum de şase ori mai mare decât în alegerile din 2016, potrivit unor date compilate de Visibrain, relatează AFP. Donald Trump îşi devansează adversarul democrat, Joe Biden, de un an de zile, în privinţa popularităţii pe Twitter – preşedintele apărând în de trei ori mai multe tweeturi decât rivalul său -, însă în ultimele 24 de ore această diferenţă s-a redus puternic.

Începând de marţi s-au publicat peste nouă milioane de mesaje despre Biden, iar despre Trump 17 milioane. Această mobilizare în alegerile americane pe Twitter apare şi în presa franceză, în care, în 2020, s-au scris de trei ori mai multe articole decât la alegerile din 2016 şi de şapte ori mai multe decât la realegerea lui Barack Obama, în 2012. Donald Trump este, începând din 2017, a doua cea mai citată personalitate în presa franceză, după Emmanuel Macron. Cu titlu de comparaţie, Barack Obama, preşedintele Statelor Unite în perioada 2009-2017, nu a urcat niciodată mai sus de locul 14 în acest clasament.

America, sub zodia anarhiei

Circa zece proteste împotriva preşedintelui Donald Trump au fost convocate pentru miercuri la New York, unde poliţia este prezentă în centrul Manhattan-ului, transmite agenţia EFE.

Grupuri de stânga conduse de cei care au dirijat de asemenea mobilizările antirasiste şi împotriva violenţei poliţiei în lunile mai şi iunie au lansat apeluri pentru manifestaţii cu teme precum „Respinge fascismul” ori „Să nu-l lăsăm pe Trump să fure alegerile”, care ar urma să se desfăşoare de la ora locală 15:00 (20:00 GMT) în districtele Brooklyn, Manhattan şi Queens.

Pe artera comercială Fifth Avenue majoritatea magazinelor sunt prevăzute cu panouri de lemn ca măsură de protecţie împotriva violenţelor, artera fiind închisă şi dispozitive poliţieneşti sunt prezente în zonă, mai ales în apropiere de Trump Tower.

În acest timp continuă numărarea voturilor în mai multe state decisive pentru rezultatul final al alegerilor prezidenţiale, respectiv Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord. Acestea au avertizat că vor avea nevoie de mai mult timp, probabil chiar zile, pentru a număra toate voturile, multe buletine fiind transmise prin corespondenţă.

Candidatul republican Donald Trump îşi autoproclamase victoria în cursul nopţii, dar apoi a început să vorbească despre fraude în timp ce pierde tot mai mult teren în faţa contracandidatului său democrat Joe Biden.

Manifestanţi înarmaţi cu puşti de asalt, BLM-ANTIFA, au ars steaguri americane şi au defilat, în noaptea de marţi spre miercuri – fără să comită violenţe -, în pofida confuziei de după alegerile americane de marţi, la Portland, în Oregon, în nord-vestul Statelor Unite, iar poliţia federală FBI se teme de un nou val de violenţe în oraş, care a fost luni de zile teatrul unor manifestaţii tensionate ale unor activişti de extremă dreapta şi de extremă stânga, relatează AFP. Această enclavă liberală din Oregon se teme de confruntări armate, după luni de manifestaţii şi de tensiuni între activişti de extremă dreapta, activişti de extremă stânga şi poliţia federală.

După ce preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi-a proclamat realegerea împotriva democratului Joe Biden – în pofida faptului că state-cheie în alegeri nu au încheiat numărarea voturilor -, activişti s-au adunat în faţa tribunalului federal din Portland, epicentrul unor manifestaţii împotriva rasismului foarte tensionate în vară.

Nouă nu ne place nici un candidat. Eu am votat, în mod ruşinos, cu Biden. Dar dacă Trump continuă patru ani, oamenii vor înnebuni de furie”, a declarat o tânără protestatară, în timp ce steaguri americane erau arse în faţa tribunalului. Mulţi manifestanţi strugau sloganuri atât împotriva lui Trump, cât şi împotriva primarului Portlandului, Ted Wheeler – reales marţi -, în timp ce alţi manifestanţi dansau.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a avertizat cu privire la riscul unor confruntări armate în legătură cu alegerile prezidenţiale, însă nu era vizibilă vreo activitate a grupărilor de extremă dreapta. Miercuri, poliţia nu s-a opus manifestanţilor.

Un marş paşnic de trei ore a avut loc marţi seara, la care au participat aproximati 400 de persoane din cadrul mişcării Black Lives Matter (BLM) împotriva rasismului şi vio0lenţei poliţiei. În fruntea coloanei au mărşăluit şase persoane înarmate cu puşti de asalt, cuţite şi puşti. Manifestanţi discutau ultimele veşti electorale, pe măsură ce soseau.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.