Trump a răbufnit la conferință de după alegeri: „Doar TIMPUL va decide cine e câștigător”. Proiecții media: Biden este câștigător

Tensiunile post-alegeri cresc în Statele Unite ale Americii. Chiar dacă Joe Biden a câştigat Georgia, primind astfel un avas electoral de 306 voturi, Donald Trump tot nu îşi recunoaşte înfrângerea. După o săptămână în care acesta a fost vocal doar în mediul online, Donald Trump a participat, vineri, la o conferinţă de presă privind stadiul vaccinului anti COVID-19. Aceasta a fost prima apariţie a lui Trump, de când a fost învins de adversarul său democrat.

Între timp, statele în care nu a fost ales încă un câştigător au venit cu cifre noi. Georgia a fost câştigată de Biden, iar Carolina de Nord îi revine lui Trump. Cu toate că Biden a câştigat un avans de 306 voturi, în continuare, republicanii îl susţin pe Trump în cursa pentru cel de-al doilea mandat. Consilierul economic de la Casa Albă, Peter Navarro, a declarat vineri că presupune că va exista un „al doilea mandat al lui Trump”, în timp ce acesta se întrece în acuzaţii de fraudă electorală. Navarro a făcut comentariile în faţa jurnaliştilor de la Casa Albă, înainte de apariţia publică a preşedintelui Trump care nu vorbise în public de câteva zile, scriind în schimb mesaje pe Twitter în care anunţa fraude în statele pe care Joe Biden le-a câştigat sau unde acesta conduce.

Preşedintele Donald Trump, care nu şi-a recunoscut nici acum înfrângerea în faţa rivalului său Joe Biden, a afirmat vineri că intenţionează să se deplaseze la o adunare a susţinătorilor săi, de sâmbătă, de la Washington, pentru că aceştia vor să-şi exprime susţinerea faţă de el.

Îmi încălzeşte inima să văd toată această enormă susţinere, în special aceste adunări spontane care înfloresc în toată ţara, dintre care una de amploare sâmbătă în D.C. Aş putea chiar să încerc să trec să zic bună ziua. Alegerile au fost trucate”, a transmis Trump.

Preşedintele republican, care refuză să răspundă întrebărilor presei de zece zile, a susținut o alocuţiune din grădinile Casei Albe, privind operaţiunea „Warp Speed”, care coordonează strategia de vaccinare a guvernului împotriva coronavirusului.

Ultimele state pentru care nu fusese încă stabilit un învingător în alegerile prezidențiale americane din 2020, conform proiecțiilor media, au fost atribuite – Carolina de Nord a fost câștigată de Donald Trump, iar Georgia va fi adăugată în suita de state a lui Joe Biden. Dacă rezultatele finale vor fi confirmate după renumărările ce vor avea loc în câteva dintre state, scorul final în Colegiul Electoral va fi de 306-232 pentru Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite.

harta

Conform ultimelor proiecții (CNN, NBC, BBC), Joe Biden își mărește avansul în Colegiul Electoral la 306, mai mult decât suficient pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite. Scorul final președintelui în exercițiu, Donald Trump, este de 232 de voturi. Joe Biden a fost declarat câștigător, conform proiecțiilor și în Arizona, asigurându-i acestuia cele 11 voturi ale sale în Colegiul Electoral. Este pentru prima oară când democrații câștigă Georgia de la alegerile prezidențiale din 1992. De asemenea, democrații nu au mai câștigat Arizona, la nivel prezidențial, din 1996. Autoritățile din state precum Georgia, acolo unde diferența dintre cei doi candidați a fost de 0,5% sau mai mică, vor efectua renumărări ale voturilor. Oficialii electorali din Georgia au anunțat că toate buletinele de vot vor fi renumărate manual. Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

Dacă scorul final (306-232) se va menține după certificarea rezultatelor, scorul va fi inversul celui din 2016, când Donald Trump a câștigat la aceeași diferență, obținând 306 de voturi, față de cele 232 ale candidatei democrate de atunci, Hillary Clinton.

„La Casa Albă, noi considerăm că Trump a câștigat al doilea mandat”

Avocaţii echipei lui Donald Trump şi reprezentanţi ai Partidului Republican intentaseră o acţiune judiciară în Arizona săptămâna trecută, contestând aplicarea procedurilor electorale în districtul Maricopa. Potrivit datelor centralizate de agenţia Associated Press, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, are un avans de 11.000 de voturi în Arizona, după numărarea a 99% din buletinele de vot. Echipa lui Donald Trump menţine acţiunile judiciare de contestare a rezultatelor scrutinului în statele Wisconsin şi Pennsylvania, conform site-ului de ştiri Axios. com. Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Casa Albă se pregătește pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump, a afirmat vineri un consilier pe probleme economice al miliardarului republican, care refuză să accepte victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, scrie AFP.

La Casa Albă noi continuăm să lucrăm considerând că Trump va avea un al doilea mandat„, a afirmat Peter Navarro, pentru Fox Business.

Trump îşi face televiziune: A lansat un sondaj împotriva Fox News

Campania preşedintelui american Donald Trump a lansat un sondaj în rândul susţinătorilor acestuia pentru a le testa opinia despre postul Fox News, care a fost portavocea preşedintelui republican în cei patru ani de mandat, însă la recentul scrutin prezidenţial nu l-a mai susţinut, motiv pentru care Trump ”vrea să-l distrugă” prin crearea unui canal online propriu, conform unei surse apropiate acestuia, relatează Reuters şi EFE. Sondajul cuprinde întrebări precum ‘‘Sunteţi de acord că Fox News ar trebui să-şi revizuiască proiecţia favorabilă lui Joe Biden în Arizona?” sau ”Sunteţi de acord că unele media, precum Fox News, ar trebui trase la răspundere pentru inducerea publicului în eroare?”.

Postul Fox News, condus de magnatul media Rupert Murdoch, a fost pe parcursul preşedinţiei lui Trump singura instituţie din media americană mainstream care a părut să-l susţină pe preşedintele republican. Dar, după scrutinul din 3 noiembrie, Fox News a lansat proiecţii ale rezultatelor nefavorabile lui Trump chiar mai rapid decât posturi ostile acestuia, precum CNN. A fost de asemenea primul care a publicat proiecţia care-l dădea câştigător pe Biden în Arizona, ceea ce a schimbat complet aşteptările privind deznodământul scrutinului, până în acel moment favorabile mai degrabă lui Trump. Pe 9 noiembrie, prezentatorul Neil Cavuto a întrerupt transmiterea unui briefing de presă de la Casa Albă în care erau susţinute acuzaţiile de fraudare a scrutinului formulate de Donald Trump. Văzându-se abandonat de Fox News, Donald Trump s-a lansat într-un val de critici împotriva acestui post şi şi-a îndemnat susţinătorii să urmărească reţele de dreapta, precum Newsmax sau One America News Network. Mai mult, potrivit unei surse neprecizate din anturajul său, Trump ar dori să-şi creeze propriul canal online care să concureze direct cu Fox News. După apariţia acestei informaţii joi pe website-ul Axios, acţiunile Fox News au scăzut cu 6% la bursa din New York. ”El vrea să distrugă Fox. Fără nicio îndoială”, a susţinut această sursă anonimă.

Sute de voluntari IT din SUA s-au unit pentru a ajuta campania Trump. Aceştia au identificat deja mii de discrepanțe în voturile din Pennsylvania. Potrivit The Epoch Times, peste 20.000 de buletine de vot din Pennsylvania au date de returnare imposibile și alte peste 80.000 au date de returnare care ridică întrebări, potrivit analizei bazei de date electorale a statului.

Peste 51.000 de buletine de vot au fost marcate ca returnate la doar o zi după ce au fost trimise – o viteză extraordinară, având în vedere termenele de livrare ale Serviciului Poștal al SUA (USPS), în timp ce aproape 35.000 au fost returnate în aceeași zi în care au fost expediate prin poștă. Alte peste 23.000 au o dată de returnare mai devreme decât data de expediere. Peste 9.000 nu au o dată de expediere. Registrele electorale ale statului sunt examinate în timp ce președintele Donald Trump contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din Pennsylvania și din alte state în care adversarul său, fostul vicepreședinte Joe Biden, deține un avans minor. Campania Trump susține că au fost numărate buletinele de vot invalide pentru democrați și că voturile valabile pentru republicani au fost aruncate. Ceea ce este încă nespus este că sute de profesioniști IT din întreaga țară s-au unit pentru a parcurge datele alegătorilor, pentru a găsi anomalii și probleme care indică fraude. Un grup a descoperit modul în care voturile sunt trecute de la Trump la Biden. În plus față de acești specialiști, alții examinează buletinele de vot și legile specifice pentru a se asigura că au fost alegeri legitime fără fraude.

Un judecător federal a respins joi procesul intentat de echipa campaniei preşedintelui Donald Trump reţelei CNN pentru un material de opinie în care era susţinut că aceasta este gata să primească ajutorul Rusiei. Judecătorul Michael L. Brown a decis că echipa campaniei nu a reuşit să demonstreze că a existat „maliţiozitate reală”, astfel că trebuie renunţat la proces. Campania a deschis procese în lunile februarie şi martie privind mai multe editoriale din The Washington Post, CNN şi The New York Times, toate despre interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

Procesele intentate The Washington Post şi The New York Times sunt încă pe rol. În cazul CNN, a fost contestat editorialul lui Larry Noble, fost consilier general în Comisia Federală de Alegeri. El îşi exprima îngrijorarea legat de un interviu acordat de Trump, pe 12 iunie 2019, lui George Stephanopoulos de la ABC. Echipa de campanie a lui Trump a susţinut că afirmaţia din articol este falsă şi defăimătoare şi că reprezentanţii ei au dezaprobat în mod repetat asistenţa rusă. În încercarea de a respinge reclamaţia, CNN a susţinut că Noble îşi exprima părerea bazându-se pe datele publice, nu făcând o presupunere. Brown a respins acel argument şi a găsit că cele scrise de Noble constituiau o acuzaţie.

Pentru că Trump este o figură publică, echipa de campanie a fost nevoită să demonstreze intenţia, aceea că Noble a făcut afirmaţia imprudenţa de a nu lua în considerare dacă era adevărat. Astfel, a subliniat ideea citând un mesa publicat pe Noble pe Twitter: „Trump înşală şi minte şi, când este prins, minte din nou şi susţine că are dreptul să facă regulile”. Însă judecătorul a considerat că asta nu este probă suficientă. Brown a permis echipei campaniei să conteste şi să depună din nou plângere.

Facebook trage pentru Biden

Managerul general şi preşedintele Facebook, Mark Zuckerberg, le-a spus angajaţilor companiei că Joe Biden va fi viitorul preşedinte al SUA şi a criticat presupusa dezinformare practicată de actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, privind falsificarea alegerilor, relatează joi Buzzfeed News, pe baza unei înregistrări audio.

Cred că rezultatul alegerilor este clar acum şi că Joe Biden va fi următorul nostru preşedinte. (…) Este important ca oamenii să aibă încredere că alegerile au fost fundamental corecte, iar asta este valabil pentru zeci de milioane de oameni care au votat cu Trump”, afirmă Zuckerberg în transcrierea citată de dpa.

Conform publicaţiei BuzzFeed, Zuckerberg le-a transmis celor de la Facebook că „nu este utilă” folosirea reţelei sociale pentru întreţinerea speranţei că renumărările voturilor şi procesele vor schimba rezultatul alegerilor.

Cred, desigur, că este o problemă când preşedintele Statelor Unite distribuie direct astfel de lucruri”, îl citează BuzzFeed pe magnatul platformei sociale.

Trump este în conflict şi cu Twitter, reţea care a anunţat etichetarea în ultimele două săptămâni a 300.000 de mesaje controversate sau care ar putea dezinforma despre alegeri. Între 27 octombrie şi 11 noiembrie au fost aplicate etichete de avertizare pe circa 0,2% din mesaje, adică unul din 500. Uriaşa platformă media socială a fost acuzată cu ocazia scrutinului prezidenţial din SUA din 2016 că a propagat dezinformarea; între timp a intervenit împotriva mesajelor false care marchează climatul politic.

Mai multe autorităţi electorale americane anunţă că nu au găsit „nici o probă” cu privire la ştergerea sau modificarea buletinelor de vot sau la piratarea sistemelor de vot, la zece zile de la alegerile prezidenţiale americane, în contextul în care Donald Trump nu-şi recunoaşte în continuare înfrângerea de către Joe Biden.

Alegerile de la 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite”, au subliniat într-un comunicat comun, joi, aceste autorităţi electorale locale şi naţionale însărcinate cu securitatea scrutinului, între care Agenţia pentru securitatea cibernetică şi securitatea infrastructurilor (CISA), aflată în subordinea Departamentului Securităţii Interne. Presa americană scrie că Donald Trump vrea să-l destituie pe directorul agenţiei guvernamentale CISA Chris Krebs, care a depus eforturi să respingă acuzaţiile de fraudă cu scopul de a pune în discuţie victoria lui Joe Biden în alegeri, dat învingător sâmbătă.

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro – care este un aliat apropiat al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump şi unul dintre puţinii lideri proeminenţi de pe plan mondial care încă nu l-au felicitat pe preşedintele ales Joe Biden – nu pare convins că alegerile din SUA chiar s-au încheiat. Acesta se alătură și altor state puternice care refuză să admită victoria lui Biden. Într-o discuţie cu susţinători ai săi în faţa reşedinţei oficiale din Brasilia, Bolsonaro a fost întrebat joi ce părere are despre rezultatul alegerilor din Statele Unite.

Dar s-au terminat, alegerile s-au terminat deja?„, a replicat liderul brazilian, zâmbind apoi larg pentru a face selfie-uri cu fanii.

Bolsonaro, care a promis că va fi primul care-l va felicita pe Trump după ce va fi reales, nu l-a felicitat până acum pe rivalul acestuia Joe Biden, la aproape o săptămână după ce s-a stabilit că majoritatea voturilor au mers la candidatul democrat. Această poziţie a liderului brazilian ar putea semnala un debut abrupt al relaţiilor cu Biden, a cărui agendă bilaterală cu Brazilia va cuprinde probabil chestiuni ca dispariţia pădurii amazoniene şi respectarea drepturilor omului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.