Spread the love

Marele compozitor și muzician George Enescu spunea, cândva, că: „Folclorul nostru nu numai că este sublim, dar te face să înțelegi totul. E mai savant decât toată muzica așa-zisă savantă. Folclorul e mai melodic decât orice melodie și poate fi duios, ironic, vesel, dar și drag”. Vorbele celui mai de preț compozitor român sunt mai autentice ca niciodată, iar moștenirea culturală a folclorului este transmisă din generație în generație.

Vineri, în orașul Ovidiu, ni s-a demonstrat faptul că talentul în materie de folclor nu piere niciodată. 21 de tineri, cei mai mulți sub 20 de ani, din toate colțurile țării, dintre care trei veniți chiar de la Chișinău, din Republica Moldova, au arătat și încântat, deopotrivă, talentul în formă pură la cea de-a XI-a ediție a Festivalului cântecului popular „ELENA ROIZEN“. Devenit deja o tradiție printre iubitorii de gen, îndrăgitul eveniment a avut loc la Centrul Cultural care poartă numele cântărețe dobrogene – „Elena Roizen”, trecută la cele veșnice în urmă cu aproape 11 ani.

Sala Centrului Cultural s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru iubitorii de muzică populară. Organizatorii evenimentului, Primăria Oraşului Ovidiu, Consiliul Local Ovidiu și Centrul Cultural „Elena Roizen” au spus că, prin acest festival, și-au propus să valorifice cât mai bine tezaurul folcloric, să afirme şi promoveze valorile autentice, să introducă în circuitul național de noi talente, dar și să arate publicului cele mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.

Festivalul Elena Roizen a însemnat și o paradă a costumelor populare. Spre exemplu, Claudia-Maria Șerbănescu, din Argeș, a purtat un costum popular vechi de peste 160 de ani.

„Costumul mi-a fost dăruit de bunica mea, care, la rândul ei, îl are de la bunica ei. E o moștenire în familie și e foarte valoros pentru mine, atât din punct de vedere al frumuseții, cât și persoanei care mi l-a dat, bunica mea fiind cea care mi-a insuflat dragostea pentru portul popular și muzică“, a declarat Claudia-Maria Șerbănescu.

Cei 21 de interpreți au interpretat în cadrul concursului două melodii specifice zonei de proveniență, dintre care una fără acompaniament (doină, baladă ori cântec doinit) şi una cu acompaniament orchestral. Juriul acestui festival a fost format din personalități de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc: Angela Culețu – realizator emisiuni folclorice și care a fost președintele juriului, conf.univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune, Liliana Fustanela – realizator emisiuni folclorice la Radio Constanța, Ion Amititiloaie – interpret de muzică populară, Elena Dornea – coregraf la Centrul Cultural „Elena Roizen“, Dorina Ivanciu – profesor de educație muzicală la Colegiu „Regina Maria“ Constanța și Elena Ionescu-Cojocaru – profesor-interpret de  muzică populară. Pe scena Centrului Cultural din Ovidiu au urcat Radu-Dumitru Filip (Constanța), Geanina-Elena David (Olt – Romanați), Violeta Popov (Republica Moldova), Andreea Pavel (Constanța), Andrada Betej (Gorj), Ana-Maria Roman (Suceava), Alin-George Pînzaru (Constanța), Nicoleta Ghelase (Brăila), Florin Ștefan (Dâmbovița), Elvis-Matsun Asan (Constanța), Maria-Bianca Zârnă (Prahova), Veronica Lozovenu (Republica Moldova), Andrei-Nicolae Girel (Constanța), Cătălina Anton (Argeș), Leredana Mardare (Vâlcea), Marina Sava (Constanța), Ana Noroc (Republica Moldova), Claudia-Maria Șerbănescu (Argeș), Alexandra Robu (Ilfov – Vlașca), Cosmina-Georgiana Dobrinaș (Constanța) și Ana Stavri (Câmpulung Muscel).

La finalul concursului, toți concurenții au plecat acasă cu diplome și cadouri. Dar pentru că a fost totuși un concurs, au fost acordate și premii. Premirul special, acordat de Centrul Cultural „Teodor Burada“ i-a fost acordat lui Radu-Dumitru Filip (Constanța), premiul de popularitate a fost adjudecat de Andrei-Nicolae Girel (Constanța), premiul organizatorilor a fost câștigat de Marina Sava (Constanța), premiul familiei Roizen i-a fost acordat Anei-Maria Roman (Suceava), iar premiul juriului a plecat la Maria-Bianca Zârnă (Prahova). Prima mențiune a fost atribuită Geaninei-Elena David (Olt – Romanați), iar cea de-a doua mențiune a fost câștigată de Violeta Popov (Republica Moldova). Premiul III a fost adjudecat de Cătălina Anton (Argeș), premiul II de Florin Ștefan (Dâmbovița), iar premiul I de Andrada Betej (Gorj). Marele premiul, „Elena Roizen“ a fost câștigat de Veronica Lozovenu din Republica Moldova. Festivalul „Elena Roizen“ a fost condimentat și cu un recital de excepție, care a fost oferit de cunoscutul interpret de muzică populară Constantin Enceanu.

CITEȘTE ȘI:

Locuitorii din Ovidiu invitați de Primărie la „Zilele orașului“. Evenimente pentru toate gusturile!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *