Trilaterală Marea Britanie cu Polonia și Ucraina: „Cu un vecin ca Rusia, avem senzația că trăim la poalele unui vulcan!”

Marea Britanie, Polonia și Ucraina discută pentru a-și consolida cooperarea trilaterală în fața amenințării unei noi intervenții militare ruse, au declarat marți la Kiev liderii celor două țări est-europene. În capitala Ucrainei urmează să ajungă marți și premierul britanic, Boris Johnson.

Sper ca în viitorul apropiat să putem lansa oficial un nou format regional de cooperare Ucraina-Polonia-Marea Britanie, în contextul agresiunii ruse. Ar trebui să semnăm un document trilateral privind cooperarea pentru consolidarea securității regionale”, a spus prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal.

Vorbind la o conferință de presă comună cu Șmihal, omologul său polonez Mateusz Morawiecki a spus că Varșovia va ajuta Ucraina cu aprovizionarea cu gaz și arme, precum și cu ajutor umanitar și economic.

Trăind aproape de un vecin precum Rusia, avem senzația că trăim la poalele unui vulcan”, a spus Morawiecki, adăugând că Varșovia va furniza Ucrainei muniție de artilerie, mortare, sisteme portabile de apărare aeriană și drone de supraveghere, informează Reuters. Morawiecki a cerut Germaniei să nu pornească conducta Nord Stream 2, spunând că prezintă riscuri grave de securitate. El a spus că înfruntarea Rusiei este importantă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă și NATO. Morawiecki a mai spus că miniștrii de externe „lucrează la un format potențial care ar putea întări cooperarea în diverse domenii între Polonia, Ucraina și Marea Britanie”.

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, vor avea o convorbire telefonică marţi, în contextul tensiunilor dintre ţările lor legate de Ucraina, a anunţat luni Moscova. Convorbirea va avea loc în contextul în care SUA şi NATO au respins săptămâna trecută o serie de solicitări cheie formulate de Moscova, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

Zelenski anunță că Ucraina îşi va suplimenta armata cu 100.000 de militari în trei ani

Ucraina îşi va suplimenta efectivele forţelor sale armate cu 100.000 de oameni pe o perioadă de trei ani, a anunţat marţi preşedintele țării, Volodimir Zelenski, în parlamentul de la Kiev. El a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, „cel mai important începând din 2014”, în contextul temerilor legate de un potenţial atac armat rus asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Sprijinul diplomatic pentru Ucraina este cel mai important şi mai necondiţionat începând din 2014 şi el continuă. Asistenţa militară şi tehnică pentru Ucraina este cea mai importantă, cea mai preţioasă şi continuă să sosească”, a spus Zelenski în faţa parlamentarilor ucraineni.

El a adăugat că economia Ucrainei este în curs de stabilizare şi le-a cerut parlamentarilor să rămână uniţi şi să nu propage panica despre ameninţarea unei ofensive militare ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia a concentrat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina şi şi-a intensificat exerciţiile militare, ceea ce a provocat în Occident îngrijorări privind o potenţială invazie rusă în ţara vecină. SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *