Trenul Regal a ajuns la Constanța! Familia Regală a României, în vizită pe Fregata „Regele Ferdinand“

Momente emoționante, vineri, 15 iunie, pe peronul Gării Constanța. În Anul Centenar al Marii Uniri și al sfârșitului Primului Război Mondial, Trenul Regal a ajuns după foarte mulți ani Dobrogea și odată cu el a adus și o parte a Familiei Regale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria. Trenul Regal a parcurs simbolic drumul spre Dobrogea în cinstea împlinirii a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara mamă, precum și a aniversării a 160 de ani de la inaugurarea lucrărilor liniei de cale ferată Cernavodă – Constanța.

În primă fază, Trenul Regal a oprit în Gara Fetești, unde Familia Regală a luat parte la o scurtă ceremonie de primire, în prezența autorităților locale și a locuitorilor. A doua oprire a Trenului Regal a avut loc la Podul de la Cernavodă. Ceremonia de primire s-a desfășurat, în mod simbolic, pe platoul de la capătul podului dinspre Cernavodă, pentru a onora memoria Regelui Carol I, în timpul căruia a avut loc construcția podului realizat de inginerul Anghel Saligny. A treia oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Medgidia, iar ultima oprire a fost în Gara Constanța, Trenul Regal sosind mai devreme de ora anunțată inițial, 15.40, și ulterior modificată 15.21.

Chiar și așa, sute de constănțeni, de toate vârstele, au așteptat emoționați să primească Familia Regală. După ce Trenul Regal a oprit în Gară la 15.20, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și ceilalți membri ai Familiei Regale au fost primiți cu pâine și sare de mai mulți copii îmbrăcați în costume populare, iar după ce au dat mâna mai multe oficialități locale, printre care s-au numărat președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, și primarul Constanței, Decebal Făgădău.


Despre importanta vizită a Familiei Regale la Constanța, președintele CJC, Horia Țuțuianu, a precizat că este „o vizită cu un mare impact emoțional”.
„În anul centenarului Mării Uniri am avut deosebită onoare să primim la Constanța, vizită Majestății Sale Margareta, a Alteței Sale Regale Principele Radu și a Alteței Sale Regale Principesa Maria. Drumul parcurs astăzi (vineri, n.r.) de Familia Regală a fost unul simbolic și a marcat 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara mamă. Totodată, acest eveniment de elită a punctat și 160 de ani de la inaugurarea lucrărilor la cale ferată Cernavodă – Constanța. A fost o vizită cu un mare impact emoțional, mai ales în contextul în care Familia Regală reprezintă un simbol fundamental în istoria poporului român“, notează Horia Țuțuianu.

După scurtul moment de la Gara Constanța, reprezentanții Casei Regale au plecat spre dana militară a Portului Constanța, unde au vizitat Fregata „Regele Ferdinand“, navă botezată după bunicul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Aici a fost întâmpinată cu onoruri militare în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, și comandantul Fregatei „Regele Ferdinand“, comandor Marian Ioan.

Călătoria Trenului Regal este organizată de Casa Majestății Sale, Custodele Coroanei, în colaborare cu Ministerul Transporturilor.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*