Tranziție de putere în Statele Unite. „Noua” direcție: Anti… China și Rusia

Joe Biden i-a invitat pe liderii Congresului, republicani şi democraţi, să participe împreună cu el la o slujbă religioasă miercuri dimineaţă la Washington, înainte de ceremonia de învestitură, potrivit unor surse apropiate preşedintelui ales al SUA, relatează AFP. Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell, care a fost până de curând unul dintre cei mai solizi aliaţi ai lui Donald Trump, a acceptat să asiste la slujba de la catedrala St Matthew, au anunţat serviciile sale. Şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer şi liderul grupului republican în camera inferioară Kevin McCarthy au fost şi ei invitaţi. Joe Biden, un catolic practicant în vârstă de 78 de ani, a fost ales pe 3 noiembrie pentru promisiunea de a „reconcilia” America, foarte divizată de preşedinţia lui Donald Trump.

Anthony Blinken, noul Secretar de Stat, mesaj de forță

Statele Unite ale Americii vor consolida alianţele internaţionale şi vor asuma un rol de conducere pe plan mondial, prin contracararea Chinei, Rusiei şi altor naţiuni autoritariste, afirmă Anthony Blinken, desemnat de preşedintele-ales, Joseph Biden, pentru postul de secretar de Stat.

Vom colabora la nivel guvernamental şi cu partenerii din lume, vom revitaliza diplomaţia americană pentru abordarea celor mai presante provocări contemporane. Vom fi prezenţi din nou oricând şi oriunde există mize privind siguranţa şi bunăstarea americanilor. America, în cea mai bună stare, încă are abilităţi mai mari decât orice altă ţară de a-i mobiliza pe alţii pentru binele mai mare“, urmează să declare Anthony Blinken, potrivit planului discursului pregătit pentru audierile programate marţi în Senatul SUA.

Putem depăşi China, pentru a reaminti lumii ceea ce poate face un guvern al oamenilor, ales de oameni, pentru acei oameni“, subliniază Anthony Blinken, conform ABC News, catalogând relaţia dintre SUA şi China ca fiind o „rivalitate în creştere“.

Ne vom implica în lume, nu în configuraţia pe care o avea, ci în configuraţia pe care o are în prezent. O lume cu naţionalism în ascensiune, cu democraţie în regres, cu rivalităţi în creştere faţă de China, Rusia şi alte state autoritariste, cu ameninţări în ascensiune la adresa sistemului internaţional stabil şi deschis şi cu o revoluţie tehnologică ce remodelează fiecare aspect al vieţilor noastre, în special în domeniul cibernetic“, va argumenta Anthony Blinken, potrivit agenţiei Reuters.

În afară de discursul pregătit, Anthony Blinken va trebui să răspundă întrebărilor adresate de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

Viitorul secretar al Trezoreriei din SUA dă drumul la pușculița cu bani

Janet Yellen, persoana propusă de preşedintele SUA, Joe Biden, pentru postul de secretar al Trezoreriei, îi va îndemna marţi pe parlamentarii americani să acţioneze la scară mare când vine vorba de următorul pachet de relansare şi să amâne pentru mai târziu preocupările privind deficitul, informează AFP şi Reuters.

„Nici eu şi nici preşedintele ales nu propunem acest pachet de sprijin fără a lua în calcul povara datoriei. Însă acum, când dobânzile sunt la minime istorice, cel mai inteligent lucru este să acţionăm la scară largă. Cred că avantajele vor depăşi cu mult costurile, în special dacă vom avea grijă de cei care se confruntă cu probleme de mult timp”, se arată discursul ce urmează să fie ţinut de Janet Yellen în comisia de Finanţe a Senatului SUA.

Yellen, prima femeie care a ocupat postul de preşedinte al Rezervei Federale americane, urmează să fie audiată marţi de senatori, care vor confirma sau nu nominalizarea sa în postul cheie de secretar al Trezoreriei, echivalentul ministrului Finanţelor. Rolul acestei economiste reputate, specializată în şomaj, va fi acela de a permite celei mai mari economii a lumii să depăşească criza economică actuală. Mii de mici companii americane au fost nevoite să îşi înceteze activitatea din cauza restricţiilor introduse de numeroase state pentru a limita propagarea pandemiei în timp ce milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă. În acest context, Janet Yellen ar urma să îi îndemne pe parlamentarii americani să aprobe planul de relansare propus de Joe Biden, lăsând în plan secund aspectele privitoare la creşterea datoriei publice. Fără acordul Congresului, şi mai ales al Senatului unde democraţii au o majoritate limitată, acest plan care cuprinde ajutoare pentru gospodării, companii şi colectivităţi locale, va eşua.

În paralel, deficitul bugetar al SUA nu încetase să crească ca urmare a cheltuielilor care au legătură cu Covid-19. În anul fiscal 2020, octombrie 2019-septembrie 2020, a ajuns la un nivel istoric de 3.132 de miliarde de dolari, de două ori mai mare decât precedentul record. De asemenea, datoria SUA a ajuns la finele lunii septembrie la 26.900 de miliarde de dolari.

Primele măsuri economice ale lui Biden

Biden va semna decrete pentru a elimina interdicţiile de călătorie impuse de Donald Trump, cât şi pentru a reintroduce America în Acordul Climatic de la Paris, din nou. Mai mult, preşedintele-ales ar putea semna decrete prin care să grăbească reunirea familiilor separate la graniţa SUA cu Mexic, cât şi pentru a impune un set de reguli legat de obligativitatea purtării măştii de protecţie în vremea Covid-19.

Toate cele 50 de state americane sunt în alertă pentru ziua de miercuri când va avea loc ceremonia de inaugurare, iar mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a proteja Washington DC, pregătiţi pentru posibile violenţe.

În primele ore după ce va călca în Casa Albă, Joe Biden va demara o „furtună” de acţiuni executive proiectate pentru a transmite un semnal clar de delimitare faţă de administraţia precedentă, conform unor documente citate de presa internaţională. Reintroducerea SUA în Acordul Climatic de la Paris şi realinierea Americii la standardul reducerii emisiilor de carbon stabilit acolo reprezintă una dintre primele mutări pe care le va face Joe Biden la întoarcerea în Casa Albă. O altă mutare a lui Biden vizează eliminarea interdicţiei de călătorie aplicată de Trump multor ţări în care majoritatea populaţiei este formată din musulmani. Mai mult, noul preşedinte american vrea să impună obligativitatea purtării măştii pe proprietatea statului, cât şi atunci când se călătoreşte interstatal.

Pentru a-i ajuta pe americanii afectaţi din punct de vedere financiar de pandemie, Joe Biden vrea să prelungească restricţiile impuse la nivel naţional asupra evacuărilor şi executărilor silite. Ordinele executivă reprezintă doar o parte din ambiţiile lui Biden în primele 10 zile de mandat, conform presei internaţionale.

Preşedintele-ales va trimite şi o nouă lege a imigraţiei către Congres, în timp ce va insista pentru aprobarea planului de revenire economică de 1.900 de miliarde de dolari. Joe Biden a mai declarat anterior că administraţia sa vrea să livreze 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în primele 100 de zile de mandat – după ce a descris campania actuală ca fiind un „eşec”. În acelaşi timp, ţara se resimte în urma violenţelor recente de la episodul asaltului de la Capitoliu, care a arătat cât de divizaţi sunt americanii.

Tema inaugurării lui Biden va fi „America Unită”, iar preşedintele-ales va aborda exact tema diviziunilor pe teme politice. Vicepreşedintele Mike Pence este aşteptat la ceremonie, însă Trump a declarat că nu va ajunge. Biden va prelua preşedinţia celei mai puternice ţări din lumea liberă exact la două săptămâni de la protestele violente de la Capitoliu, care au avut loc în data de 6 ianuarie. Mobilizarea de la Washington DC este impresionantă, chiar şi după standardele unei inaugurări prezidenţiale. Pe o rază de kilometri întregi mai multe străzi au fost blocate cu bariere de ciment şi garduri de metal, iar peste 20.000 de soldaţi din Garda Naţională sunt aşteptaţi în teritoriu. FBI a emis avertismente cu privire la posibile violenţe şi marşuri armate plănuite de suporterii pro-Trump.

Învestirea

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, nu se va muta oficial la Casa Albă decât din data de 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestitură – un fel de paradă politică la care politicianul democrat şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, vor depune jurământul. BBC şi CNN au făcut o trecere în revistă a evenimentelor care vor avea loc cu prilejul acestei ceremonii. Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.

Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat. Kamala Harris va deveni vicepreşedinte imediat după depunerea jurământului, ceea ce se întâmplă de obicei la scurt timp după ce preşedintele ales face acest lucru. Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Biden se va muta la Casa Albă – reşedinţa sa pentru următorii patru ani – în aceeaşi zi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *