Transparentizarea ședințelor de consiliu local și județean, raport NEGATIV în Cameră. Negoi (USR): „Era un punct IMPORTANT al coaliției! Au fost discuții tensionate…”

Proiectul USR de transparentizare a ședințelor de consiliu local și consiliu județean (disponibil integral AICI), prin transmiterea pe internet astfel încât cetățenii să aibă acces la deciziile care îi privesc direct, a primit raport negativ zilele trecute în Comisia pentru administrație din Camera Deputaților. Propunerea legislativă, semnată de 58 de senatori și deputați USR PLUS, modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

În forma inițială, inițiativa extindea, pe de o parte, caracterul public al ședințelor de consiliu, astfel încât primăriile să nu mai poată, prin regulamentele de organizare, să-l încalce și să-l limiteze, iar pe de altă parte, prevedea explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra ședințele de consiliu spre a le pune la dispoziția cetățenilor. Forma agreată în urma discuțiilor cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România și ai Ministerului Dezvoltării se axează doar pe extinderea caracterului public și prevede o etapizare – de la 1 ianuarie 2022 pentru consiliile județene, municipale și orășenești, 1 ianuarie 2023 pentru consiliile comunale – pentru aplicarea prevederilor.

În ciuda susținerii acordate inclusiv de Ministerul Dezvoltării, proiectul USR PLUS a primit, marți, raport negativ în Comisia pentru administrație publică a Camerei Deputaților, prin votul deputaților PNL, UDMR și PSD. Proiectul, care a primit avize favorabile și de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, urmează să fie dezbătut și în Comisia juridică, înainte de a fi supus votului plenului Camerei Deputaților, iar președintele USR Constanța, senatorul Remus Negoi, ne-a precizat faptul că votul din Comisia de Administrație este surprinzător, întrucât proiectul era unul important al coaliției, negociat chiar la constituirea alianței:

Noi sperăm să nu fie (respins – n.r.) și pe mai departe, de aceea am tras semnalul de alarmă, mai ales că e un punct negociat de coaliție și era unul important! Important e ca la plenul Camerei Deputaților să nu existe posibilitatea de a fi votat ca în comisie. Știu că după votul din comisie au fost discuții tensionate, pentru ca la plen să se aplice ce am promis electoratului! Ședințele trebuie să fie publice și difuzate online pentru că acolo – mai ales în localități mici – se întâmplă lucruri la care nu ne așteptăm, adică pot fi făcute fi făcute abuzuri, legea să nu se respecte… Noi suntem cei care promovăm transparentizarea și dorim să ne asigurăm că așa o să fie, așa am promis electoratului, așa trebuie să facem!”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.